Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Όλοι στον αγώνα για τη μόρφωση και το Πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη!


Όλοι στον αγώνα για τη μόρφωση και το Πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη!

Όλοι οι φοιτητές βρισκόμαστε, πάνω-κάτω, στην ίδια κατάσταση...

  • Αγωνιούμε για το χειμερινό εξάμηνο, εάν και πότε θα γίνει.
  • Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με το φοιτητικό μας σπίτι.
  • Όσοι, μετά από κόπους, καταφέραμε και περάσαμε στο Πανεπιστήμιο, τώρα δεν ξέρουμε αν, πώς και πότε θα παρακολουθήσουμε μαθήματα.
  • Όσοι είμαστε ένα βήμα πριν το πτυχίο προβληματιζόμαστε για το πού, πώς και με τι όρους θα δουλέψουμε.
  • Αγχωνόμαστε για την πορεία της πανδημίας, την κατάσταση της υγείας της οικογένειας και των φίλων μας.
  • Ανησυχούμε για τη δουλειά των γονιών μας, για τα οικονομικά βάρη της οικογένειάς μας.
  • Προσπαθούμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας και βλέπουμε ότι το κράτος μάς έχει αφήσει να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας.

ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

Η κυβέρνηση να σταματήσει να κουνά το δάχτυλο στη νεολαία για το δεύτερο κύμα πανδημίας που έφερε πιο γρήγορα µε την πολιτική της και να πάρει τώρα τις ευθύνες της, ανοίγοντας τα Πανεπιστήμια µε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη δηµόσια υγεία! Τουλάχιστον γέλια προκαλούν οι δηλώσεις της υπουργού ότι "στόχος είναι η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία" την ώρα που δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια για τα μαθήματα των φοιτητών.

ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ

  • Μπορεί να προσληφθεί άμεσα όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό που απαιτείται για να λειτουργήσουν περισσότερα ολιγάριθμα τμήματα, κλιμάκια, εργαστήρια και κλινικές. Είναι χιλιάδες οι διδακτορικοί επιστήμονες που περιμένουν µε το χαρτί στο χέρι μέσα και έξω από τη χώρα.
  • Να διατεθούν όλες οι υποδομές, αίθουσες, κτίρια που διαθέτουν το κράτος, τα Πανεπιστήμια, οι δήμοι, η εκκλησία, ώστε να αξιοποιηθούν για την εκπαιδευτική διαδικασία και τη φοιτητική μέριμνα.
  • Τα Πανεπιστήμια διαθέτουν γνώση, τεχνογνωσία, δυναμικό για να οργανωθούν υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας για φοιτητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους.
  • Να στηριχτούν τα ιδρύματα µε προσλήψεις υγειονομικού δυναμικού (απόφοιτοι ιατρικών σχολών, νοσηλευτικών κ.λπ.) που μπορούν να συµβάλουν στην πρόληψη, μέριμνα, προστασία της δηµόσιας υγείας στους χώρους εκπαίδευσης.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ: ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Το Πανεπιστήμιο είναι απροετοίμαστο για τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας γιατί και πριν δεν ήταν οργανωμένο για να ικανοποιεί τις ανάγκες των φοιτητών.

"Ανταγωνιστικό", "αυτόνομο" Πανεπιστήμιο ΑΕ  για τους φοιτητές σημαίνει το μάθημα να βγαίνει όπως - όπως, ο καθένας µόνος του να προσπαθεί χωρίς καμία κρατική βοήθεια να σπουδάσει, να εξεταστεί, να παρακολουθήσει μαθήματα, να πάρει πτυχίο. Η αποκλειστική αξιοποίηση της τηλεκπαίδευσης υποβαθμίζει τη μόρφωσή µας. Δεν μπορούμε να μάθουμε και να αφομοιώσουµε το αντικείμενό µας χωρίς την καθημερινή, άμεση, ζωντανή διδασκαλία, την προσωπική επαφή µε τον διδάσκοντα, τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στο αμφιθέατρο.

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει αφήσει σε δεύτερη μοίρα τους φοιτητές, τροφοδοτεί τα μαγαζιά-εργαστήρια, τις μπίζνες στην έρευνα, δίνει κονδύλια για τη στήριξη των ΕΛΚΕ, της αξιολόγησης, της διεθνοποίησης των ιδρυμάτων, ό,τι δηλαδή ευνοεί την επιχειρηματική δράση σε βάρος των μορφωτικών µας δικαιωμάτων.

Συνεχίζει ό,τι έκανε και το καλοκαίρι που προσάρμοσε τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις απαιτήσεις των tour operators και των μεγαλοξενοδόχων. Μας άφησε να ταξιδέψουμε σαν σαρδέλες σε πλοία, να δουλέψουµε χωρίς μέτρα προστασίας για να "πάνε καλά τα κέρδη του τουρισμού". Τώρα, για να εξασφαλίσει λεφτά για τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις μπίζνες στο Πανεπιστήμιο, αφήνει τα Πανεπιστήμια ουσιαστικά εκτός λειτουργίας.

Με τον συλλογικό μας αγώνα αλλάζουμε την κατάσταση!

Οι Σύλλογοί µας είναι το στήριγμά µας για να τα καταφέρουμε στον αγώνα που έχουμε μπροστά µας. Είναι υπόθεση όλων µας να δυναμώσουµε τους Συλλόγους µας, την επικοινωνία, τη συζήτηση, την αγωνιστική δράση.

Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί απέναντι σε όσους σαρώνουν τα δικαιώματά µας. Οι αγώνες του λαού και της νεολαίας είναι η δύναμη για να βελτιώσουµε τη ζωή, τις σπουδές, το μέλλον µας. Οι κυβερνήσεις και τα "παπαγαλάκια" τους ενισχύουν την τρομοκρατία, την καταστολή, την παρέμβαση στα εργατικά σωματεία, την παραπέρα διάλυση των Φοιτητικών Συλλόγων, γιατί θέλουν να µας βάλουν στο χέρι, φοβούνται τη δύναμη του συλλογικού, οργανωμένου αγώνα.

Κάνουμε τον φόβο τους πραγματικότητα!

  • Σπάμε τη σιωπή που θέλουν να µας επιβάλουν! Διεκδικούμε αυτά που έχουμε ανάγκη για να σπουδάσουμε, να ζήσουμε, να δουλέψουµε όπως µας αξίζει. Διοργανώνουμε παρεμβάσεις, δράσεις, συλλαλητήρια. Κάνουμε κουρελόχαρτο τον νόμο-έκτρωμα για τις διαδηλώσεις.
  • Υπερασπιζόμαστε, μαζικοποιούμε τους Συλλόγους µας κόντρα στην κατάργηση του ασύλου, στη διάλυση, στον εκφυλισμό και τις προσπάθειες ηλεκτρονικών ψηφοφοριών που διάφοροι καλοθελητές προωθούν.
  • Γινόμαστε μια γροθιά µε τους εργαζόμενους, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Με τον κοινό µας αγώνα ανοίγουμε δρόμο στο παρόν και το μέλλον µας.
  • Σκεφτόμαστε ανατρεπτικά, έξω από τα όρια της μιζέριας και του συμβιβασμού που µας θέτει το σύστημα. Ονειρευόμαστε την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, δημοκρατίας, ειρήνης και ζωής µε σύγχρονα δικαιώματα. Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο που καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες της εποχής µας.

Ως νέοι επιστήμονες αντιπαλεύουμε ανορθολογικές, αντιεπιστημονικές, επικίνδυνες θεωρίες που καλλιεργούν τον φόβο, την παραίτηση, όπως αυτές που ακούγονται και σήμερα στο έδαφος της πανδημίας και βρίσκουν πάτημα στην πολιτική της κυβέρνησης.

Βάζουμε απέναντί μας την κυβέρνηση, τα "παπαγαλάκια" της και όσους στηρίζουν το έργο της μέσα στις σχολές.

Για τη σημερινή κατάσταση του Πανεπιστημίου υπάρχουν ευθύνες στις δυνάμεις της κυβέρνησης μέσα στα Πανεπιστήμια - ΔΑΠ, στην ΠΑΣΠ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, ακόμα και του "Βloco". Το δήθεν σύγχρονο Πανεπιστήμιο της αγοράς, της ΕΕ, που υποστηρίζουν και προωθούν στις συνθήκες της πανδημίας, δεν μπορεί να λειτουργήσει! Πριμοδοτούν το έργο της κυβέρνησης να κρατήσει τα Πανεπιστήμια κλειστά και να υποβαθμίσει κι άλλο τη μόρφωσή μας, βάζοντας εμπόδιο στη διεκδίκηση των απαραίτητων μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων, στηρίζοντας την τηλεκπαίδευση ως μόνο τρόπο διδασκαλίας.

Η στάση των δυνάμεων  ΕΑΑΚ/ΑΡΕΝ  για μια ακόμα φορά οδηγεί τους φοιτητές σε αδιέξοδο. Στοχοποιούν µόνο διοικήσεις και πρυτάνεις αφήνοντας τις ευθύνες και το έργο της κυβέρνησης στο απυρόβλητο.

"Ατομική" ευθύνη των φοιτητών, η οργάνωση και ο αγώνας για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζουν!

Η φωνή μας θα ακουστεί δυνατά:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ:

  • Να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση.
  • Να εξασφαλίσει υποδομές - προσωπικό για να γίνουν όλα τα τμήματα 50άρια.
  • Να πυκνώσει τα δρομολόγια των ΜΜΜ.
  • Να στηρίξει αποφασιστικά τη φοιτητική μέριμνα µε φοιτητικές εστίες, σταθερό μηνιαίο στεγαστικό επίδομα σε όλους.
  • Να εξασφαλίσει δωρεάν τεστ κορονοϊού για όλους τους φοιτητές.

 

Οργανωνόμαστε, κανένας µόνος του! Συμμετέχουμε στον Σύλλογό µας, συζητάµε μετά το μάθημα της εξεταστικής από κοντά ανά ομάδες, κλιμάκιο, μαζεύουμε υπογραφές, οργανώνουμε γενικές συνελεύσεις, παίρνουμε αγωνιστικές αποφάσεις, ενημερωνόμαστε για τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου µας. Διαμορφώνουμε διεκδικήσεις, αιτήματα µε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να ανοίξουν οι σχολές µας. Παρεμβαίνουμε μαχητικά στις διοικήσεις των ιδρυμάτων, σχολών, τμημάτων, απαιτούμε να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Συντονίζουμε τις ενέργειές µας, τις δράσεις και κινητοποιήσεις µας, όλοι οι Σύλλογοι μαζί σε κάθε πόλη, ίδρυμα, σε όλη την Ελλάδα. Δυναμώνουμε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, τη μόνη πανελλαδική συσπείρωση συλλόγων και φοιτητών που ανοίγει δρόμο ελπίδας στην αγωνιστική ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος.

Δρούμε πολύμορφα, συλλογικά, υποδεχόμαστε τους πρωτοετείς συναδέλφους µας, δίνουμε ζωή στο Πανεπιστήμιο. Η ψυχαγωγία, ο Αθλητισμός, ο Πολιτισμός είναι δικαιώματά µας.

Με την ΚΝΕ, για να νικήσει η ζωή!

Τα όνειρά µας, οι ελπίδες µας πάνε πολύ πιο μακριά από αυτό το σύστημα που δεν μπορούμε να ανασάνουμε!

Ως αυριανοί επιστήμονες φιλοδοξούμε να ζήσουμε, να δουλέψουµε, να ερευνήσουµε σε έναν κόσμο που οι ανθρώπινες ζωές δεν κοστολογούνται, η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν "τζογάρεται" για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ. Να σπουδάσουμε σε ένα Πανεπιστήμιο δηµόσιο και δωρεάν, που µας δίνει ολόπλευρη σε βάθος μόρφωση, µας καλλιεργεί κριτήριο, μέθοδο και αντίληψη στο αντικείμενό µας.

Τις φιλοδοξίες µας τις κάνουμε πράξη στον καθημερινό µας αγώνα ενάντια στο βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, της αδικίας, του ρατσισμού, του φασισμού, των ιμπεριαλιστικών πολέμων που ζούμε.

Η επίθεση στους αγώνες του λαού µας και ο αντικομμουνισμός, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, επιβεβαιώνει πως οι μέρες και οι στιγμές που το  εργατικό - λαϊκό κίνημα θα βγει στο προσκήνιο είναι μπροστά µας!

Ανοίγουμε τον δρόμο της ανατροπής για την κοινωνία που θα είμαστε πραγματικά ελεύθεροι, δημιουργικοί, επιστήμονες και εργαζόμενοι που συμβάλλουν στην ευημερία του λαού!

Σοσιαλισμός για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!


 Σχόλιο του Γ.Τ του ΚΣ της ΚΝΕ

 Η κυβέρνηση, αφού επέλεξε να επιτεθεί στο αυτονόητο δικαίωμα των μαθητών να έχουν ένα ασφαλές σχολείο, τώρα επιτίθεται και στο αυτονόητο δικαίωμά τους να το διεκδικήσουν! 

, στελέχη του υπουργείου Παιδείας, ορισμένοι διευθυντές και τοπικοί παράγοντες κυριολεκτικά έχουν πιάσει ''στασίδι'' έξω από τα σχολεία, προσπαθώντας είτε να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν τον δίκαιο αγώνα των μαθητών για μέτρα προστασίας της υγείας των ίδιων, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, είτε να τον συκοφαντήσουν, ταυτίζοντάς τους με τους ''αρνητές της μάσκας''.

 

 Το δικαίωμα των μαθητών για μόρφωση και υγεία δεν καταστέλλεται! 

Η φωνή τους κάτω από τη μάσκα και δυναμώνει και ακούγεται. Αύριο, στα μαθητικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, θα δώσουν δυναμική απάντηση, ενώνοντας τη φωνή τους με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που απεργούν για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, πριν είναι πολύ αργά..

 Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου