Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Οι Θέσεις του ΚΚΕ για τα ΒΑΕ στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Η Ζωή και η Υγεία όλων των εργαζομένων αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
 

Η βελτίωση της Υγιεινής & Ασφάλειας στους χώρους εργασίας του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατιωτικές εγκαταστάσεις – Μονάδες/Υπηρεσίες/Καταστήματα, στρατιωτικά νοσοκομεία, ναύσταθμοι, πλοία κλπ) προϋποθέτει βελτίωση των συνθηκών εργασίας, επικαιροποίηση και πιστή εφαρμογή μέτρων προστασίας, εκμηδένιση του επαγγελματικού κινδύνου και εξάλειψη των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.


Τα παραπάνω σκοντάφτουν στην «ανάγκη» του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων να αντιμετωπίζουν τόσο τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα όσο και το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ως αναλώσιμα εξαρτήματα παραγωγικής διαδικασίας. Στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της μείωσης του κόστους, θυσιάζονται η υγεία, η ασφάλεια και πολλές φορές η ίδια η ζωή των εργαζομένων.
 
Με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των κομμάτων που διαχρονικά συγκυβέρνησαν, η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών του ΝΑΤΟ στις δαπάνες για αχρείαστους πολεμικούς εξοπλισμούς, που ενσωματώθηκαν στο οπλοστάσιο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μέρος των οποίων αχρηστεύθηκε από την αδράνεια και τη μη χρήση τους.
 
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις αυτές έχουν αρνηθεί συστηματικά, λόγω κόστους, να εντάξουν το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), όπως αντιστοίχως συμβαίνει και με το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που απασχολείται σε ειδικότητες αντίστοιχες με αυτές που ήδη υπάγονται στον κανονισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.).
 
Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων που διαιωνίζουν αυτή την κατάσταση σε βάρος του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων
 
Το ΚΚΕ παλεύει με καθημερινή και διαχρονική ενημέρωση και πληροφόρηση των εργαζομένων, στα σωματεία, αλλά και με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τόσο για άμεσα μέτρα όσο και για την προώθηση βαθύτερων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών, ενάντια σ’ αυτή τη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, που ο σιδερένιος νόμος του κέρδους σκορπά ακόμη και το θάνατο.
 
Στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων ορισμένοι από το προσωπικό τους εργάζονται σε ειδικότητες αντίστοιχες ειδικοτήτων του ιδιωτικού τομέα που είναι ενταγμένες στον κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), χωρίς οι ίδιοι να είναι ενταγμένοι, ενώ στα γραφεία Υγιεινής και Ασφάλειας των Μονάδων/Υπηρεσιών/Καταστημάτων δεν υπάρχει αιρετός εκπρόσωπος του στρατιωτικού προσωπικού, αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή και τον έλεγχο των θεσπιζόμενων μέτρων προστασίας, της νομοθεσίας Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) και του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων (Κ.Ν.Υ.Α.Ε.).

Το ΚΚΕ καταθέτει το παρακάτω πλαίσιο:
  • Συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων (εκπροσώπων των στρατιωτικών συνδικαλιστικών ενώσεων) στα γραφεία Υγιεινής και Ασφάλειας των Μονάδων/Υπηρεσιών/Καταστημάτων.
  • Ένταξη στα Β.Α.Ε. όλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που απασχολείται σε ειδικότητες αντίστοιχες αυτών που υπάγονται στον κανονισμό των Β.Α.Ε. του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) και επέκτασή τους σε ειδικότητες που αφορούν αποκλειστικά και μόνο ειδικότητες του στρατιωτικού λειτουργήματος.
  • Ένταξη στα Β.Α.Ε. κι επιπλέον ειδικοτήτων του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, βάσει της επικινδυνότητας και των ανθυγιεινών συνθηκών παροχής εργασίας (βλ. άρματα μάχης, Μοίρες αεροσκαφών, τεχνική διεύθυνση Πολεμικών Ναυστάθμων, στρατιωτικά νοσοκομεία, ΚΙΧΝΕ, ΣΤΕΠ κλπ.).
  • Συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων (εκπροσώπων των στρατιωτικών συνδικαλιστικών ενώσεων) κάθε φορά που συγκροτείται Επιτροπή «Κρίσης Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων».
  • Άμεση λήψη όλων των μέτρων της Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ) στους χώρους εργασίας ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο.
  • Ανάπτυξη όλων των υποδομών και διαδικασιών που απαιτούνται για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου (εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες).
  • Χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας σε κάθε ένα εργαζόμενο, τακτικές ιατρικές εξετάσεις με έξοδα και μέριμνα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συστηματική παρακολούθηση της υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και ανάλογων ειδικών ετήσιων αδειών για όσους ενταχθούν στα Β.Α.Ε.
  • Δημιουργία κρατικού σώματος ιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της προστασίας της Υγείας και Ασφάλειας.
  • Καμιά επιπλέον εισφορά στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το επασφάλιστο θα πρέπει να βαραίνει αποκλειστικά το κράτος.
Η πάλη για τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επικίνδυνα Επαγγέλματα είναι μέρος της πάλης για την πρόληψη και προστασία της υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Για το λόγο αυτό αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τα παραπάνω αιτήματα αιχμής, με τα οποία μπορούν να δώσουν τη μάχη ενάντια στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου