Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

«Ήρθε ο Πομπέο στη γειτονιά μας - Αν δεν ξεσηκωθούμε θα έρθει κι η σειρά μας»


Το σύνθημα «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», ακούγεται στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, καθώς είναι σε εξέλιξη η πορεία που διοργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, εργατικά σωματεία και Φοιτητικοί Σύλλογοι, ενάντια στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη πόλη.

Τα συνθήματα που ακούγονται είναι: «Ήρθε ο Πομπέο στη γειτονιά μας - Αν δεν ξεσηκωθούμε θα έρθει κι η σειρά μας», «Καμιά συμμετοχή - καμία εμπλοκή - έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί» και «ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες φονιάδες των λαών - κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών»

Στην ομιλία της στο συλλαλητήριο, της ΕΔΥΕΘ, στο Άγαλμα Βενιζέλου,  η Άννα - Μαρία Ηλιού, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, σημείωσε:


«Εργαζόμενες - Εργαζόμενοι, Συνταξιούχοι,

Νέες και Νέοι,

Εκ μέρους των φορέων που πήραν την πρωτοβουλία και κάλεσαν στο σημερινό συλλαλητήριο χαιρετίζουμε όλες και όλους που ανταποκριθήκατε και βγήκατε στο δρόμο του αγώνα με το σύνθημα:

Ούτε γη, ούτε νερό!

Έξω οι φονιάδες των λαών από τη χώρα μας!

Οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές τους, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι είναι και πάλι στους δρόμους ενάντια στη βάρβαρη επίθεση της ολιγαρχίας του πλούτου, της κυβέρνησης και των κομμάτων που την υπηρετούν.

Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τους αγώνες της νέας γενιάς για μόρφωση και προκοπή, για πραγματική παιδεία με σύγχρονα σχολειά και πανεπιστήμια, με συνθήκες ασφάλειας γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους, για τους καθηγητές και τους δασκάλους τους.

Ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με την απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης, που θυσιάζει την υγεία και τη ζωή των πολλών, προκειμένου να εξασφαλίσει τα κέρδη και τα πλούτη των ολίγων. Μήνες τώρα δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού. Δίνει αφειδώς επιδοτήσεις και ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ έχει αφήσει ανοχύρωτα τα νοσοκομεία, με εξαντλημένους και ολιγάριθμούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και του χωριού, οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες μια οικονομικής κρίσης, που δεν οφείλεται στην πανδημία, αλλά στην αδηφαγία του κεφαλαίου. Μιας νέας κρίσης που θα φέρει και νέα ανεργία, θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο το ήδη πενιχρό λαϊκό εισόδημα, θα αφαιρέσει και άλλα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ -στα χνάρια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ- με την πλήρη στήριξη και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού πετσοκόβει βασικές λαϊκές ανάγκες και διαθέτει τεράστια ποσά για την αγορά νέων και νέων όπλων που καμία σχέση δεν έχουν με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά μόνο με του ΝΑΤΟικούς επιθετικούς σχεδιασμούς. Εμπλέκει τη χώρα μας, το λαό και τη νεολαία στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική θέση και τα πλεονεκτήματα της ελληνικής άρχουσας τάξης. Προετοιμάζει ένα μέλλον όπου τα παιδιά του λαού θα πρέπει να γίνουν το "κρέας για τα κανόνια" των ιμπεριαλιστών.

Όλα αυτά θα συμβούν αν εμείς οι πολλοί το επιτρέψουμε, αν δεν βγούμε μαζικά και οργανωμένα στο δρόμο του αγώνα. Γνωρίζουν καλά οι πλουτοκράτες και οι πολιτικοί τους εκφραστές, ότι η πολιτική αυτή γεννά τη λαϊκή αγανάκτηση και αντίδραση. Αυτήν φοβούνται! Γι’ αυτό προετοιμάζονται! Ψηφίζουν νέους αντεργατικούς και κατασταλτικούς νόμους, για να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση των εργαζόμενων και του λαού στην ανάπτυξη των αγώνων.

Γνωρίζουν καλά, ότι το σάπιο σύστημά τους που τρέφεται από την εκμετάλλευση των λαών, από τις σάρκες και το αίμα των εργαζόμενων, που γεννά κρίσεις, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά και θάνατο έχει φάει προ πολλού τα ψωμιά του. Δεν μπορεί να προσφέρει πια τίποτε καλό στον άνθρωπο.

Φίλοι και συναγωνιστές,

Την ώρα που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν μέρα με τη μέρα στην περιοχή μας, την ώρα που ξεπουλιέται ο πλούτος του ελληνικού λαού στα ξένα και ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα, την ώρα που τα κυριαρχικά του δικαιώματα έχουν μπει στο προκρούστειο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών διαπραγματεύσεων και κομματιάζονται με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, επισκέπτεται τη χώρα μας -για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου- ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Την ίδια στιγμή που οξύνονται επικίνδυνα οι ανταγωνισμοί των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή και των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας, την ίδια στιγμή που αυξάνεται επικίνδυνα η τουρκική επιθετικότητα ενάντια στη χώρα μας, την Κύπρο και ενάντια σε σειρά άλλες χώρες και λαούς, ο υπουργός του πολέμου Πομπέο έρχεται με σκοπό να προωθήσει ακόμη πιο δυνατά τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων και για να επιθεωρήσει τη Βάση της Σούδας. Ο σκοπός της επίσκεψης επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Πάϊατ, που σταθερά δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι «κλειδί του ευρωατλαντισμού» στον ανταγωνισμό με Ρωσία και Κίνα.

Είναι σαθρές κι επικίνδυνες οι δηλώσεις και οι κομπασμοί της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού περί δήθεν «αναδίπλωσης» της Τουρκίας και ότι τάχα «σύρθηκε σε διάλογο». Αποπροσανατολίζουν το λαό μας, δεν έχουν καμία βάση. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Οι επικείμενες διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας, οι διαπραγματεύσεις ΕΕ και Γερμανίας με την Άγκυρα, η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ έχουν ως μοναδικό στόχο την ισχυροποίηση της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσίας.

Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις παραγόντων της αμερικανικής κυβέρνησης, του ίδιου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που απερίφραστα χαρακτήρισε την ελληνική ΑΟΖ ως "αμφισβητούμενα ύδατα". Στο φόντο την προετοιμασία των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Στίβεν Μπίγκαν, δήλωσε ότι "μια ισχυρή Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση δημιουργεί ένα ισχυρό ΝΑΤΟ, μια ισχυρή διμερή οικονομική σχέση", και "μια ισχυρή σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ!"

Έτσι! Για να μην έχει κανείς αμφιβολία ποια θέση θα κρατήσουν και πάλι οι μεγάλοι μας "σύμμαχοι και προστάτες" - Αμερικανοί, Γάλλοι, Γερμανοί, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Για να μην ξεχνάει κανείς, ότι οι δήθεν σύμμαχοί μας για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να προωθήσουν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων, να στηθούν καλύτερα στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία και την Κίνα, ν’ αρπάξουν μεγαλύτερο κομμάτι από το πλιάτσικο που γίνεται σε βάρος των λαών της περιοχής.

Ο λαός μας πρέπει να το έχει ξεκάθαρο! Κατά την πάγια τακτική της η τουρκική κυβέρνηση θα διατηρήσει και θα αξιοποιήσει στο μέλλον τα τετελεσμένα του ερευνητικού σκάφους "Ορούτς Ρέις" στην ελληνική ΑΟΖ. Έχουν καταγραφεί ήδη και βαραίνουν οι συνέπειες από την εξαίρεση του Καστελόριζου και τη διχοτόμηση της Ρόδου στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, από το απαράδεκτο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Τα ίδια συμβαίνουν και στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στο γκριζάρισμα του Αιγαίου, στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και στην αποστρατιωτικοποίησή τους. Έχει θέσει το δίλημμα συμβιβασμός και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ή πόλεμος.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ έμπρακτα συνηγορούν σ’ όλα αυτά!

Η συμμετοχή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς οδηγεί σε περιπέτειες το λαό μας, μας εμπλέκει επικίνδυνα στους ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Μετατρέπει τη χώρα μας σε ορμητήριο των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών δολοφόνων και ταυτόχρονα σε στόχο απαντητικών χτυπημάτων.

Μετά τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Πομπέο θα βρεθεί στην Κρήτη, για να επιθεωρήσει τη Βάση της Σούδας. Έλληνες και Αμερικανοί κυβερνητικοί παράγοντες από κοινού δεσμεύονται για την προώθηση δήθεν «της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Αλλά ούτε εμείς, ούτε ο ελληνικός λαός ξεχνάει ότι από τη Βάση αυτή πριν από δύο χρόνια έφυγαν τα πλοία και τα αεροπλάνα του θανάτου για να ξεράσουν τους φονικούς τους πυραύλους ενάντια στο λαό της πολύπαθης Συρίας. Δεν ξεχνάμε και δε θα ξεχάσουμε το ρόλο που έπαιξε αυτή η Βάση αυτή στους πολέμους ενάντια στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, της Λιβύης και αλλού.

Αυτές τις δεσμεύσεις παίρνει ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, όπως παλιότερα ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, όλων αυτών που ορκίζονται πίστη στα λεγόμενα «ευρωατλαντικά δημοκρατικά ιδεώδη». Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού έχουν βαριές ευθύνες, εκθέτουν το λαό και τη νεολαία μας σε θανάσιμους κινδύνους, ο λαός μας δεν πρέπει να τους εμπιστευτεί ούτε μια στιγμή.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν τη συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων, την ένταση της πάλης τους για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ κι ΕΕ.

  • Καμία αλλαγή των συνόρων, εξασφάλιση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών ως αναπόσπαστο μέρος της ενιαίας ελληνικής επικράτειας.
  • Να καταγγελθεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και στρατηγεία.
  • Όχι στην εγκατάσταση πυρηνικών όπλων.
  • Απεγκλωβισμός της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
  • Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, να επιστρέψουν όλα τα στρατιωτικά τμήματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.

Την ειρήνη, την ασφάλεια και το ειρηνικό μέλλον μπορούν να εξασφαλίσουν οι λαοί, με την ενιαία πάλη τους ενάντια στα άνομα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Έξω ο υπουργός του πολέμου των ΗΠΑ από τη χώρα μας!

Με τους λαούς ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που γεννά! 

Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου