Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ)


Ιδρύεται, 10/11/1945, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) με έδρα τη Βουδαπέστη. Στην ίδρυσή της συμμετείχαν 437 αντιπρόσωποι, που εκπροσωπούσαν 30.000.000 μέλη οργανώσεων νεολαίας από όλο τον κόσμο.

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε και το Καταστατικό της Οργάνωσης, στην εισαγωγή του οποίου αναφέρεται: «Η Παγκόσμια Ομοσπονδία υπόσχεται να εφαρμόσει αποτελεσματικά την πολιτική που καθορίστηκε σ' αυτήν και τις προηγούμενες Συνδιασκέψεις και είναι οργάνωση της Νεολαίας, ενωμένης στην απόφασή της να δουλέψει για την Ειρήνη, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Ανεξαρτησία και την Ισότητα σ' όλο τον κόσμο». 

Σύνθημα της ΠΟΔΝ ήταν η φράση «ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ» και ως σκοπούς της έθετε, μεταξύ άλλων, τους εξής:

- Να αγωνιστεί για στενή διεθνή κατανόηση και συνεργασία ανάμεσα στη Νεολαία σε όλα τα επίπεδα, με σεβασμό της διαφοράς αντιλήψεων και των εθνικών συνθηκών.

- Να συμβάλει στην εκμηδένιση του φασισμού σε όλες του τις μορφές.

- Να εργαστεί για την ενεργό συμμετοχή της Νεολαίας στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική και εκπολιτιστική ζωή, για την απομάκρυνση όλων των περιορισμών και δεσμεύσεων, που συνδέονται με το φύλο, τη μέθοδο εκπαίδευσης, την κατοικία, την ιδιοκτησία ή την κοινωνική θέση, τη θρησκεία, τις πολιτικές πεποιθήσεις, το χρώμα ή τη φυλή.

- Να κάνει ό,τι μπορέσει για να διαπαιδαγωγήσει τη νέα γενιά στις αντιλήψεις και στις ευθύνες που συνδέονται με την ιδιότητά τους σαν πολίτες όλου του κόσμου.

- Να αντιπροσωπεύσει τα συμφέροντα της Νεολαίας σε διεθνείς οργανώσεις και εκεί, όπου είναι δυνατό, να επιστήσει την προσοχή τέτοιων οργανώσεων σε ζητήματα που αφορούνε τα συμφέροντα της νεολαίας.

Η Συνδιάσκεψη ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 10 Νοεμβρίου του 1945, αφού ενέκρινε Διακήρυξη «Προς τους νέους όλης της Γης» και όρισε ως έδρα της ΠΟΔΝ το Παρίσι.

Στη Διακήρυξη, μεταξύ άλλων, αναφερόταν: «Υψώνουμε τη φωνή μας σε όλο τον κόσμο, καλώντας τους νέους να ενωθούν. Η νέα μας Ομοσπονδία είνε ένα σύμβολο της θέλησής μας να κερδίσουμε την ειρήνη. Στις αποφάσεις μας έχουμε προσπαθήσει να εκφράσουμε τις πιο μεγάλες μας ελπίδες και όνειρα - σας προσφέρουμε το πρόγραμμά μας - το πρόγραμμα των αναγκών σας - σας αναθέτουμε να το υποστηρίξετε.

Οι πόρτες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είνε ορθάνοιχτες για τους φιλελευθέρους νέους, που υποστηρίζουν τα Ενωμένα Εθνη, που δίνουν ειλικρινή και ανυστερόβουλη υπόσχεση να παλέψουν για μια διαρκή ειρήνη.

Το μέλλον βρίσκεται μπροστά μας - ο κόσμος πρέπει να ξαναχτιστεί. Υποσχόμεθα να συνεχίσουμε τον αγώνα για να ελευθερώσουμε εκείνους τους νέους που δεν έχουν ακόμα αποκτήσει την ελευθερία, για την οποία εμείς πολεμήσαμε.

Στον πόλεμο ήμαστε ενωμένοι - στην ειρήνη πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι. Θέλουμε, όπως κι εσείς, έναν κόσμο ελεύθερο από τους πολέμους και τις στερήσεις.

Και θα τον έχουμε!

Μελετήστε τις αποφάσεις μας, εμπάτε στην Ομοσπονδία μας, βοηθήστε μας να πραγματοποιήσουμε τους σκοπούς.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ».

Ισως όλες αυτές οι διακηρύξεις και οι σκοποί της ΠΟΔΝ να θεωρούνται σήμερα πολύ γενικές και αόριστες. Αλλά μια τέτοια εκτίμηση αφορά το σήμερα. Στις συνθήκες που ο μεταπολεμικός κόσμος έκανε τα πρώτα βήματά του, μόνον οι κομμουνιστές και οι σύμμαχοί τους μπορούσαν να πιστεύουν και να διακηρύσσουν τη θέλησή τους για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τις στερήσεις και τους πολέμους, για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και με ίσα δικαιώματα για όλους. Επιπλέον πρέπει να ληφθεί υπόψη και τούτο: «Η ΠΟΔΝ - γράφει ο Ουίλ. Φόστερ - είναι ένα πλατύ ενιαιομετωπικό κίνημα, που περιλαμβάνει νέους κάθε εθνικότητας και κοινωνικής κατηγορίας: Κομμουνιστές, σοσιαλιστές, καθολικούς, εργάτες, αγρότες, φοιτητές κλπ. Μια τέτοια τεράστια νεολαιίστικη οργάνωση είναι χωρίς προηγούμενο στην πολιτική ιστορία... Την ΠΟΔΝ τη χαρακτηρίζει επίσης μια στενή ενότητα που ανθίσταται με επιτυχία στις προσπάθειες των σοσιαλδημοκρατών να τη διασπάσουν». Περισσότερα σχόλια ασφαλώς περιττεύουν.

 

 

1 σχόλιο:

  1. Οσο υπάρχει Καπιταλισμός θα υπάρχει Ιμπεριαλιστικός πόλεμος οι Κοινωνίες είναι χωρισμένες σε τάξεις ασφαλώς χρειάζεται ενότητα του λαού και την Νεολαίας σε Ταξικό μέτωπο και Κοινωνική συμμαχία που δεν θα εγκλωβίζεται σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού. ...άλλος δρόμος δεν υπάρχει.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου