Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Ένα ακόμα «παραθυράκι» για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας


Ένα ακόμα «παραθυράκι» για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στον κλάδο του Εμπορίου ανοίγουν οι διατάξεις για τη «λειτουργία της αγοράς εργασίας» (μέρος Δ') του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης «Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».

Συγκεκριμένα, το άρθρο 18 προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, σε δημοτικές κοινότητες «με μόνιμο πληθυσμό κάτω των πέντε χιλιάδων (5.000) κατοίκων». Η διάταξη κάνει λόγο για «τοπικά εμπορικά καταστήματα», που κατατάσσονται με βάση το μέγεθός τους στην κατηγορία των «πολύ μικρών οντοτήτων» (παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014). Ωστόσο, τα κριτήρια της κατάταξης αυτής κάνουν σαφές ότι κάτω από τον τίτλο του «τοπικού καταστήματος» και της «μικρής οντότητας» μπορούν να βρίσκονται επιχειρήσεις με πολύ μεγάλο κύκλο εργασιών. Έτσι, «πολύ μικρές οντότητες» χαρακτηρίζονται οι επιχειρήσεις που το σύνολο του ενεργητικού τους (περιουσιακών στοιχείων) δεν υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ ή το καθαρό ύψος του κύκλου εργασιών τους δεν ξεπερνά τις 700.000 ευρώ. Στην περίπτωση επιχειρήσεων που απασχολούν έως 10 εργαζόμενους η μόνη προϋπόθεση για να χαρακτηριστούν «πολύ μικρές οντότητες» είναι ο κύκλος εργασιών τους να μην υπερβαίνει το ποσό του 1.500.000 ευρώ!

Το άρθρο 19, που αφορά το ωράριο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, προβλέπει πως αυτές «λειτουργούν έως έξι (6) ημέρες την εβδομάδα», αντικαθιστώντας την προηγούμενη ρύθμιση (άρθρο 30 του Ν.4497/2017) που ανέφερε ότι «λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο».

 

1 σχόλιο:

  1. Το ξήλωμα των εργατικών δικαιωμάτων συνεχίζεται με Αριστερές και δεξιές κυβερνήσεις σε όφελος των Καπιταλιστών και της ιδιοκτησίας του στα μέσα παραγωγής. Ο Λαός ένα δρόμο έχει για να τελειώσει με την καπιταλιστική λαίλαπα. Να ενισχύσει παντού το ΠΑΜΕ και την Λαική Συμμαχία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης με στόχο την Εργατική Λαική Εξουσία με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του Καπιταλιστικού κέρδους και Δικτατορία του Προλεταριάτου. Είναι μονόδρομος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου