Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Πολυτεχνείο


Κατά τη 1 τα ξημερώματα τα τανκς έχουν ζώσει το Πολυτεχνείο, 17/11/1973. Τα μεγάφωνα και ο ραδιοσταθμός μεταδίδουν: «Μη φοβάστε τα τανκς», «Κάτω ο φασισμός», «Φαντάροι είμαστε αδέρφια σας. Μη γίνετε δολοφόνοι». Οι φοιτητές τοποθετούν ένα αυτοκίνητο πίσω από την κεντρική πύλη για να εμποδίσει την είσοδο των τανκς, ενώ ανεβασμένοι στα κάγκελα, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και φωνάζουν στους φαντάρους: «Είμαστε αδέρφια», «Λαός και στρατός ενωμένοι». Η Συντονιστική Επιτροπή προσπαθεί να διαπραγματευτεί την ασφαλή έξοδο του κόσμου.

Πριν εκπνεύσει η διορία για την έξοδο των φοιτητών, ένα τανκ σπάει την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου και μαζί του εισβάλλουν ασφαλίτες και άντρες των ΛΟΚ, οι οποίοι επιτίθενται με λύσσα στους φοιτητές. Πέφτουν πυροβολισμοί. Υπάρχουν φαντάροι που βοηθούν τους φοιτητές να γλυτώσουν, αλλά στις εξόδους τούς περιμένουν ασφαλίτες. Ορισμένοι θα καταφέρουν να ξεφύγουν. Η μετάδοση του σταθμού θα συνεχίσει για λίγη ώρα ακόμη, ωσότου τελικά σιγήσει και αυτός.

Οι συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τα όργανα της Χούντας συνεχίζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Οι οικοδόμοι δεν πάνε στα γιαπιά, πολλά εργοστάσια αδειάζουν, τα γραφεία κλείνουν και οι μαθητές από τα σχολεία κατεβαίνουν στους δρόμους. Στις 10 το πρωί διαδηλώσεις ξεφυτρώνουν παντού: Στην πλατεία Κοτζιά, στην Ομόνοια, στην Πειραιώς, στην Πατησίων μπροστά στον ΟΤΕ, στη Βικτώρια, στην πλατεία Αμερικής, στα Χαυτεία, στη Σταδίου και λίγο αργότερα στη Βάθη, στη Μητρόπολη, στην Ακαδημίας, στου Φιξ, στο Σύνταγμα. Στο Αιγάλεω, οι μαθητές καταλαμβάνουν πρόσκαιρα το Δημαρχείο. Στη Ριζούπολη ένας παράνομος πομπός καλεί το λαό να ξεσηκωθεί. Σε λίγο, τα ραδιογωνιόμετρα της Ασφάλειας θα τον ανακαλύψουν.

Απέναντι στον άοπλο λαό τα όργανα του καθεστώτος δε θα διστάσουν να πυροβολήσουν στο ψαχνό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Όμως, ο λαός δε γονατίζει. Νέο κύμα διαδηλώσεων θα ξεχυθεί στους δρόμους της στρατοκρατούμενης πρωτεύουσας έως αργά το βράδυ. Δύο μέρες αργότερα, το καθεστώς θα παραδεχτεί τη σύλληψη 866 προσώπων (στην πραγματικότητα, οι συλλήψεις ήταν πολλαπλάσιες) και δίνει στοιχεία για την κοινωνική τους ταυτότητα: 475 εργάτες (κυρίως οικοδόμοι), 268 φοιτητές, 74 μαθητές και 49 σπουδαστές του Πολυτεχνείου. Η Χούντα θα παραδεχθεί επίσης επίσημα 11 νεκρούς και 100-110 τραυματίες. Στο πόρισμα του εισαγγελέα Δ. Τσεβά, που συντάχθηκε αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας (14 Οκτώβρη 1974), καταγράφονται 18 νεκροί «πλήρως βεβαιωθέντες», 16 -τουλάχιστον- νεκροί «βασίμως προκύπτοντες», 1.103 τραυματίες πολίτες και 61 τραυματίες αστυνομικοί.

47 χρόνια μετά...


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να εμπνέει τις νέες γενιές, αποτελεί σταθμό στην ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος της χώρας μας, γιατί τα συνθήματά του για «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» και «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» παραμένουν επίκαιρα, 47 χρόνια μετά. 

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, όσο και στην κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, συμβάλλοντας στην αντιιμπεριαλιστική αντιδικτατορική γραμμή πάλης που διαμορφώθηκε.

Η 17η Νοέμβρη παραμένει μία ζωντανή επέτειος γιατί συμβολίζει τους αγώνες και την αγωνία του λαού μας για την αποδέσμευση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, για τη συντριβή του φασισμού.

Παραμένει σύμβολο αγώνα, ιδιαίτερα σήμερα, που η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία, απαγορεύει τις συναθροίσεις, άνω των 3 ατόμων, σε όλη τη χώρα, παραπέμποντας σε άλλες εποχές. 

Παραμένει σύμβολο αγώνα, γιατί στην απαγόρευση των συναθροίσεων και τότε, ο λαός και η νεολαία δεν υπάκουσαν, βγήκαν στους δρόμους και επί τρία μερόνυχτα έστειλαν μήνυμα ανυπότακτου αγώνα και αντίστασης.

17 Νοέμβρη 1973

Υπήρχαν νεκροίστο Πολυτεχνείο;

Εδώ πολυτεχνείο

Ο μύθος γύρω απότο φύλλο της «Πανσπουδαστικής» νο.8

4 σχόλια:

  1. Είναι σύμβολο αγώνα του λαού και της Νεολαία ενάντια στο Εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και στις διεθνείς συμμαχίες του ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ. Είναι αγώνας μέσα στην Κοινωνική συμμαχία για Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστιο΄κού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου για την Οικοδόμηση του Σοσιαλισμού που οικοδόμησαν οι Μπολσεβίκοι με τους ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ στην ΕΣΣΔ 1917 1953.. Συνεχίζουμε τον αγώνα με πείσμα. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν γίνεται αυτό, βρε Κυριάκο!

    Διαβάζω ότι ο μίστερ Κ. Μητσοτάκης έκανε την πρόταση να πάνε στο Πολυτεχνείο όλοι οι αρχηγοί (των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, μάλλον εννοεί) μαζί με την ΠτΔ!

    Όμως, αυτό δεν γίνεται!
    Για … πρακτικούς λόγους!

    Έτσι, θα μαζευτείτε, θα συναθροιστείτε ΠΑΝΩ από 4 και αυτό το ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΤΕ!

    Garos΄s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. “Eίναι περισσότεροι από 4 και απαγορεύεται”, δήλωσε σκωπτικά το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός, για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη

      https://youtu.be/lO47MCnk3xE

      Διαγραφή
    2. Ευθύνες έχει και η δημοτική αρχή για τη μετατροπή του κέντρου της πόλης σε αστυνομικό γκέτο καταστολής

      Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

      https://www.902.gr/eidisi/topiki-dioikisi/242569/eythynes-ehei-kai-i-dimotiki-arhi-gia-ti-metatropi-toy-kentroy-tis

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου