Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Δυνατά ακούστηκαν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα έξω από το Αμερικανικό Προξενείο


Σε μία συμβολική κίνηση με το κάψιμο της αμερικάνικης σημαίας έξω από το Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση σωματείων και φορέων της πόλης.

Φωνάζοντας δυνατά τα συνθήματα «Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι», «Δώστε λεφτά για την Υγεία, και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», διαδηλωτές τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τίμησαν την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου, καταδικάζοντας την αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης (δείτε εδώ βίντεο με στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση). 

Υγειονομικοί με τις στολές τους κρατούσαν πικέτες με συνθήματα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε η συγκέντρωση στην Αθήνα από τις αστυνομικές δυνάμεις κατ' εντολήν της κυβέρνησης (δείτε εδώ βίντεο). 

Εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων '67 - '74 και εργατικών σωματείων απηύθυναν χαιρετισμούς στη συγκέντρωση καταγγέλλοντας την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων ενώ εμπλέκει τη χώρα όλο και περισσότερο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. 

Την ίδια ώρα με τη συγκέντρωση, εκπρόσωποι σωματείων, συνδικάτων, του ΣΦΕΑ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεταν στεφάνια στο Πολυτεχνείο

Κατάθεση στεφάνων έγινε νωρίς το μεσημέρι από εκπροσώπους συνδικάτων και φορέων της Θεσσαλονίκης, τον ΣΦΕΑ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο μνημείο του Πολυτεχνείου στο ΑΠΘ,  ενώ την ίδια ώρα γινόταν συγκέντρωση έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο. 

Συγκεκριμένα, στεφάνια κατέθεσαν αντιπροσωπείες του ΣΦΕΑ, εργατικών σωματείων, της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, φοιτητικών συλλόγων, της ΟΓΕ, της ΕΔΥΕΘ και της ΕΔΟΝ ενώ ακολούθησαν τα στεφάνια της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΟΠ Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ.

«Τιμή και δόξα στους νεκρούς του Πολυτεχνείου, τιμή και δόξα στους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου», δήλωσε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ο οποίος εκπροσώπησε την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, και πρόσθεσε πως τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα μετά από 47 χρόνια, ενώ φέτος αποκτούν ακόμα ένα περιεχόμενο, αυτό της υπεράσπισης της Υγείας του λαού.

Χαρακτήρισε απαράδεκτη την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων της κυβέρνησης, σχολιάζοντας πως είναι έωλες οι δικαιολογίες ότι αυτό έγινε για υγειονομικούς λόγους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρεμποδίσει το μήνυμα του πολυτεχνείου να φτάσει σε όσο περισσότερες καρδιές, να ξυπνήσει μνήμες και να απεμπολήσει νέους αγώνες, επισήμανε χαρακτηριστικά  (δείτε εδώ βίντεο με τη δήλωσή του). 

Ο Γιάννης Κατσαρός, από τον ΣΦΕΑ 1967-1974 δήλωσε πως τα σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία- Ελευθερία» παραμένουν ζωντανά και στο σήμερα, «ενώ ιδιαίτερα επίκαιρα ήταν και τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που κοσμούσαν την πύλη του Πολυτεχνείου, γιατί διανύουμε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη Αμερικανική βάση από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Θεωρούμε ότι ο αγώνας για την εκπλήρωση αυτών των συνθημάτων και ιδανικών συνεχίζεται, και εμείς ως ΣΦΕΑ συμμετέχουμε» (δείτε εδώ βίντεο με τη δήλωσή του).

Οργισμένη παρέμβαση στον υπεύθυνο της αστυνομίας για την απρόκλητη επίθεση στο ΚΚΕ

Δείτε και ακούστε την οργισμένη παρέμβαση του Δημήτρη Κουτσούμπα για την απρόκλητη επίθεση στο ΚΚΕ στον επικεφαλής στης αστυνομίας που ήταν στο σημείο. (δείτε εδώ βίντεο με τη δήλωσή του). 

Ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, ενώ κατήγγειλε προπηλακισμό βουλευτών του ΚΚΕ από τους αστυνομικούς. (Ακούστε εδώ)

Ακούστε και δεύτερο απόσπασμα ΕΔΩ από την παρέμβαση του Δημήτρη Κουτσούμπα. 

ΓΡΑΦΕΙΟΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Καταδικάζει το όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής

 

1 σχόλιο:

  1. ΠΑΜΕ Συνεχίζουμε στο δρόμο του Νοέμβρη! Δίνουμε τη μάχη της απεργίας στις 26
    ....
    https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/242654/synehizoyme-sto-dromo-toy-noemvri-dinoyme-ti-mahi-tis-apergias-stis-26

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου