Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Ξεσπά στην Κύπρο η κρίση που υποβόσκει από τις 30 Νοέμβρη

 


Ξεσπά, 21/12/1963, στην Κύπρο η κρίση που υποβόσκει από τις 30 Νοέμβρη, όταν ο Μακάριος διαβιβάζει στον αντιπρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φαζίλ Κιουτσούκ, μνημόνιο με 13 σημεία, για την αναθεώρηση του συνταγματικού καθεστώτος. Ο Κιουτσούκ απαντά αρνητικά. Τα ξημερώματα της 21ης Δεκέμβρη του 1963 αρχίζουν επεισόδια στη Λευκωσία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα οποία κορυφώνονται με εκατέρωθεν νεκρούς τη μέρα των Χριστουγέννων.

Οι Τουρκοκύπριοι δημιουργούν «γραμμή άμυνας» γύρω από την παλιά πόλη και προσβάλλουν ελληνοκυπριακά βόρεια προάστια. Οι Ελληνοκύπριοι αντιπαρατίθενται ένοπλα με τους Τουρκοκύπριους, ενώ άλλοι, υπό τον (κατοπινό πραξικοπηματία) Ν. Σαμψών, επιτίθενται στην Ομορφίτσα. Κατά τις συγκρούσεις, διαπράττονται αγριότητες και από τις δυο πλευρές. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, τουρκικά πολεμικά σκάφη εμφανίζονται προ της Κύπρου και βρετανικά τεθωρακισμένα παρεμβαίνουν μεταξύ των αντιμαχομένων στη Λευκωσία.

Η απειλή τουρκικής εισβολής αίρεται, έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, της Σ. Ενωσης και της Βρετανίας. Στις 29 Δεκέμβρη υπογράφεται συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών και η Λευκωσία χωρίζεται σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή από την «πράσινη γραμμή».

 

4 σχόλια:

  1. Οι δύο Εθνικισμοί μαζί και οι ...προοδευτικές δυνάμεις... με ράσο η χωρίς κατέστρεψαν το πολυεθνικό νησί απο το 1955... και μετά. Η Απουσία Κ.Κ έχει πάντα καταστροφικές συνέπειες.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απουσία Μπολσεβίκικου ΚΚ γιατί ΚΚ υπάρχει από το 1926.
      ....
      https://gkagkarin.blogspot.com/2020/08/blog-post_537.html

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    2. Την Καλημέρα μου ΔΣΕ καλή βδομάδα. Οπως ακριβώς το λες καμία διαφωνία Μπολσεβίκικο. ΟΒΕΡ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Και απο το 1943... ΤΙΠΟΤΑ. ΟΥΦ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου