Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Να ληφθούν μέτρα προστασίας των νεφροπαθών εν μέσω πανδημίας


Πολλαπλά προβλήματα αντιμετωπίζει η ευπαθής ομάδα των νεφροπαθών κι ενώ διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Πρόκειται για μία ειδική ομάδα ασθενών με δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, που η εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και το αποδεκατισμένο σύστημα Υγείας, από την εφαρμοζόμενη πολιτική, ήρθε να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάστασή τους. Αυτό επισημαίνει στο πόρταλ 902.gr ο Αθανάσιος Σιούλης, νεφρολόγος και μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Θεσσαλονίκης. 

Αυτή τη στιγμή, στη Βόρεια Ελλάδα, το κυριότερο πρόβλημα είναι πως οι νεφροπαθείς συνυπάρχουν στους ίδιους χώρους με κρούσματα κορονοϊού και το ελάχιστο προσωπικό που τους εξυπηρετεί αξιοποιείται και σε κλινικές και ΜΕΘ Covid, αυξάνοντας τους κινδύνους μετάδοσης του ιού.  Παράλληλα, ασυμπτωματικοί -θετικοί στον Covid- νεφροπαθείς αναγκάζονται να νοσηλευτούν για πολλές μέρες στα νοσοκομεία καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κάνουν αιμοκάθαρση, ωστόσο λόγω της πανδημίας, οι οικείοι τους δεν μπορούν να τους βοηθήσουν στη διάρκεια της νοσηλείας κι ενώ πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. 

Επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που φρόντιζε από την πρώτη στιγμή να μας κουνά το δάχτυλο για την ατομική ευθύνη, αλλά δεν έκανε τίποτα για να πάρει μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου τομέα Υγείας στα νοσοκομεία, στα μέσα μεταφοράς, αλλά και για τη διεξαγωγή μαζικών διαγνωστικών τεστ στον πληθυσμό αλλά και σε ειδικές ευπαθείς ομάδες.

Τέλος, υπογραμμίζει την ανάγκη της πραγματικής επίταξης του ιδιωτικού τομέα, ενταγμένου στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη λήψη μέτρων με καθορισμένους χώρους για τους νεφροπαθείς ώστε να προστατευθούν και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η θεραπεία τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου