Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Φοιτητές και μαθητές αποφασισμένοι να ακυρώσουν στην πράξη τις αντιδραστικές αλλαγές


Αποφασισμένοι να ακυρώσουν στην πράξη τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην εκπαίδευση δηλώνουν μαθητές και φοιτητές που το μεσημέρι διαδήλωσαν μαχητικά και στη Θεσσαλονίκη.

Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης και Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ την ίδια ώρα εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και μαθητών, μαζί με εκλεγμένους εκπαιδευτικούς πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. (VIDEO)

Στην κινητοποίηση στο υπουργείο, στο πλευρό μαθητών και φοιτητών, βρέθηκαν εκπαιδευτικοί και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Οι μαθητές κατήγγειλαν ως «έγκλημα» την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει, μεσούσης της σχολικής χρονιάς και εν μέσω πανδημίας, με πολλούς μαθητές αποκλεισμένους από την τηλεκπαίδευση, σε αλλαγή του τρόπου πρόσβασης στα Πανεπιστήμια. Διαμήνυσαν σε υπουργό και κυβέρνηση ότι θα βρουν απέναντί τους τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών της Γ' Λυκείου διότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για να διορθωθεί αυτή η αδικία.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης οι μαθητές κατήγγειλαν την απουσία εκπροσώπου του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης αν και ήταν ενήμερο για την παρουσία της Συντονιστικής. Παρ' όλα αυτά επέδωσαν το ψήφισμα καταδίκης των αντιεκπαιδευτικών στοχεύσεων του υπουργείου, που μέχρι στιγμής υπογράφεται από τα παρακάτω 15μελή και 5μελή Συμβούλια: 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, Α4, Β3, Γ' Νοσηλευτικής 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, Β2 Οικονομίας 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, Β1 1ου ΓΕΛ Συκεών, Γ2 Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ευόσμου, Β1, Β2, Β3 2ου ΓΕΛ Πολίχνης, Β4 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, Β3 4ου ΓΕΛ Σταυρούπολης, Α3 ΕΠΑΛ Σίνδου, 27ο ΓΕΛ, Α1, Α2, Α3 27ου ΓΕΛ, Β1, Β2, Β3 27ου ΓΕΛ, Γ1, Γ2, Γ3 27ου ΓΕΛ, Γ1, Γ2, Γ3 11ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, Γ1 1ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, Α3 9ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, Β4, Β3 2ου ΓΕΛ Θέρμης, 1ο ΓΕΛ Μηχανιώνας, Α1 9ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, Α1 4ου ΓΕΛ Καλαμαριάς, Γ1 2ου ΓΕΛ Θέρμης, 5ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, Α4 5ου ΓΕΛ Καλαμαριάς, 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών, 1ο ΓΕΛ Νάουσας, Γ2, Γ4, Β2 1ου ΓΕΛ Νάουσας, 2ο ΓΕΛ Νάουσας, 1ο ΓΕΛ Έδεσσας, 2ο ΓΕΛ Έδεσσας, ΓΕΛ Σερβίων, 1ο, 2ο, 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής, 2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής, 1ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, Λύκεια Ορεστιάδας, ΕΠΑΛ Ορεστιάδας, Γ3 2ου ΓΕΛ Θέρμης.

Με τα πανό και τα συνθήματά τους και οι φοιτητές απαίτησαν να παρθούν πίσω οι προτάσεις για νέα μέτρα καταστολής στα Πανεπιστήμια και για αντιδραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους, στον τρόπο εισαγωγής. Ζήτησαν εδώ και τώρα μέτρα στήριξης της Δημόσιας Υγείας και της Εκπαίδευσης και ειδικότερα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια τα Πανεπιστήμια με την άρση των μέτρων περιορισμού (προσλήψεις προσωπικού διδακτικού, διοικητικού, καθαριότητας, φύλαξης. Αναβάθμιση υποδομών, διαμόρφωση κατάλληλων χώρων).

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τα κάλαντα της Συντονιστικής που τραγούδησαν μετά μουσικής οι μαθητές:

«Καλήν ημέρα άρχοντες κι αν ει- και αν είναι ορισμός σας

Φέτος θα σας θα ψάλλουμε στον τρο - στον τρόπο το δικό μας

Ακόμη περιμένουμε τα τά- τα τάμπλετ Κεραμέως

Μάθημα μπας και κάνουμε

να βγει να βγει η ύλη φέτος

Αυτή η τηλεκπαίδευση

Νίκη μάλλον θα μας τρελάνει

Με κάμερα μικρόφωνα και web - και webex να κρασάρει

Θέλουμε τα σχολεία μας μ' ασφα- μ' ασφάλεια να ανοίξουν

Και όσο για νομοσχέδια

πάρτε πάρτε τα όλα πίσω

Καλή χρονιά αγωνιστική για μο- για μόρφωση και υγεία

Και με τη συντονιστική να βγει - να βγει η πανδημία».


ΜΑΘΗΤΕΣ

Σε συμβολική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας προχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία των μαθητών για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, μεσούσης της σχολικής χρονιάς και εν μέσω πανδημίας, σε αλλαγή του τρόπου πρόσβασης στα Πανεπιστήμια. (VIDEO)

Οι μαθητές θυροκόλλησαν στην πύλη του υπουργείου τα δικά τους αγωνιστικά κάλαντα, αλλά και κατάλογο με τα πενταμελή συμβούλια τάξεων της Γ' Λυκείου και 15μελή Λυκείων της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας, που τις προηγούμενες μέρες ενέκριναν το ψήφισμα καταδίκης των αντιεκπαιδευτικών στοχεύσεων του υπουργείου, το οποίο κατέθεσαν επίσης στους διευθυντές των σχολείων τους και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και της ΑΣΓΜΕ, δηλώνοντας τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα μαθητών.

Να σημειωθεί ακόμη πως στο υπουργείο Παιδείας βρέθηκε σήμερα και αντιπροσωπεία των πρωτοβάθμιων σωματείων των εκπαιδευτικών, προκειμένου να επιδώσει στην πολιτική ηγεσία το κείμενο με τις υπογραφές που συγκέντρωσαν Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ σε ολόκληρη την χώρα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης για την Εκπαίδευση στις 17 Δεκέμβρη, με αιτήματα: «Εδώ και τώρα μέτρα για ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια και υγιεινή! Ούτε ένας μαθητής αποκλεισμένος! Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση!».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου