Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Ανάγκη ο κοινός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών κόντρα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα


Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη
η σημερινή, 18η Δεκέμβρη, και για το πρόβλημα της μετανάστευσης πρέπει να προσδιοριστούν οι αιτίες που το προκαλούν. Δύο είναι οι κύριοι λόγοι που κάποιος φεύγει από τη χώρα του. Φεύγει ή για να γλιτώσει από τον πόλεμο και το θάνατο, οπότε και αποκαλείται πρόσφυγας, είτε για να γλιτώσει από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, οπότε και αποκαλείται μετανάστης. Ο διαχωρισμός μεταξύ του πρόσφυγα που ζητά άσυλο από ανάγκη, και του μετανάστη που ψάχνει για καλύτερη ζωή από «επιλογή» δεν υπάρχει, αφού και οι δύο ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους. Στην πράξη και οι δύο δεν έχουν δυνατότητα επιλογής.

Φτώχεια και εξαθλίωση στο εσωτερικό μιας χώρας, επεμβάσεις και πόλεμο προκαλεί ο ιμπεριαλισμός, που έχει ένα και μοναδικό στόχο, τη μεγιστοποίηση του κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι το καπιταλιστικό σύστημα στο οποίο οι ανταγωνισμοί μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου προκαλούν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα, τις νέες αγορές, που τελικά συνοψίζονται στον ανώτερο στόχο του καπιταλισμού, το κέρδος.

Παράλληλα, η πολιτική της ΕΕ, με την υπογραφή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, αποτελεί ένα μείγμα καταστολής και εγκλωβισμού των μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας. Οι ξεριζωμένοι που είναι μετανάστες, εξακολουθούν εδώ και δεκαετίες να αποτελούν το πιο άγρια εκμεταλλευόμενο κομμάτι της εργατικής τάξης στη χώρα μας. Πολλοί εργάζονται χωρίς Ασφάλιση και με χαμηλά μεροκάματα στις πιο δύσκολες δουλειές. Πληρώνοντας αρκετά παράβολα για τις άδειες παραμονής και όταν αυτές λήξουν πρόστιμα, ενώ υφίστανται πολύχρονες καθυστερήσεις για την ανανέωσή τους. Και σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας, οι κίνδυνοι για την υγεία των μεταναστών που εργάζονται στη χώρα μας ως εργάτες γης, σε βιομηχανίες τροφίμων, στην ανακύκλωση, στον ιματισμό και σε άλλους κλάδους, χωρίς μέτρα προστασίας, είναι τεράστιοι.

Για όλα αυτά οι μετανάστες χρειάζεται να παλέψουν μαζί με τους Ελληνες εργάτες μέσα από τα συνδικάτα και τις μαζικές οργανώσεις, για να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση. Με τους Ελληνες συναδέλφους τους να αγωνιστούν για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, ενάντια στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, για Συλλογικές Συμβάσεις, για αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό και Πολιτισμό.

 

1 σχόλιο:

  1. Ανακοίνωση της Γραμματείας Προσφύγων Μεταναστών με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών
    ....
    https://pamehellas.gr/anakoinosi-tis-grammateias-prosfygon-metanaston-me-aformi-tin-pagkosmia-mera-metanaston

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου