Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, καλωσορίζοντας την απόφαση της Ουάσινγκτον για επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα, έφτασε να χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ «σταθεροποιητικό παράγοντα» και «δύναμη για την ειρήνη» (!), προσθέτοντας ότι «υπό αυτήν την έννοια, οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι αναγκαίες, όχι για να την τιμωρήσουν, αλλά για να υπογραμμίσουν ότι ξεπέρασε τα όρια, όχι μόνο με τους "S-400" που θα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή στελεχών του ΝΑΤΟ στο μέλλον, αλλά και αποσταθεροποιώντας την κατάσταση σε Συρία, Ιράκ, Καύκασο, Λιβύη, ολόκληρη την περιοχή». Ενώ έφερε για μια ακόμα φορά τη στάση αυτή σε αντιπαραβολή με αυτή της ΕΕ στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, από την οποία όπως είπε θα περίμενε μια «πιο καθαρή γλώσσα», αποδίδοντας το γεγονός ότι ξανά δεν πάρθηκαν αποφάσεις για ουσιαστικές κυρώσεις στο γεγονός ότι στην ΕΕ τέτοια θέματα «παίρνουν πάντα χρόνο, αντιδρά αργά, και με ομοφωνία, άρα χρειάζεται χρόνο». «Αλλά ακόμα και αυτή απευθύνεται στην Τουρκία αντιμετωπίζοντάς την σαν αποσταθεροποιητικό παράγοντα», υποστήριξε, κάνοντας το μαύρο άσπρο για το ευρωτουρκικό παζάρι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τέλος, κάλεσε την Τουρκία «να χαμηλώσει την ένταση» ώστε οι δύο κυβερνήσεις να πάνε σε «διάλογο» εντός Διεθνούς Δικαίου για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
O υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις «βήμα στη σωστή κατεύθυνση», ώστε να σταματήσει τάχα η Τουρκία την «αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά», καταγγέλλοντάς την ότι αποδυναμώνει τη «συνοχή του ΝΑΤΟ».
Εστίασε στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για νέα οπλικά συστήματα, προαναγγέλλοντας ότι τους επόμενους μήνες θα καταληχτεί η αγορά 4 νέων φρεγατών με δαπάνη ύψους 4 δισ., όπως και το ποιος θα πάρει το συμβόλαιο.
Κατέληξε λέγοντας ότι η διμερής συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών και ότι οι δυο πλευρές αναζητούν νέα σημεία διεύρυνσης της επικαιροποιημένης συμφωνίας για τις βάσεις, με εκμετάλλευση όλων των πιθανών ευκαιριών, με εξέταση νέων τοποθεσιών στρατηγικής σημασίας για τους Αμερικανούς και υποδομών στην Ελλάδα, όπου οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα διευρύνουν το αποτύπωμά τους. Θέμα που, όπως έκανε καθαρό, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και «συνεργασίας» και με τη διοίκηση Μπάιντεν.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντας «στρατηγική» τη διμερή σχέση, συμφώνησε ότι ο Στρατηγικός Διάλογος ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ σε μια «στρατηγική βελτίωση των διμερών σχέσεων», σε «ευθυγράμμιση» και «αμοιβαιότητα» των στόχων των ΗΠΑ με αυτούς της τότε ελληνικής κυβέρνησης, με παροχή εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «βιώσιμων λύσεων σε χρονίζοντα προβλήματα», όπως τα ιεραρχούν οι Αμερικανοί.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άλλωστε, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν και έχουν «στρατηγική προτεραιότητα» τη σύσφιξη των σχέσεων με ΗΠΑ και ΕΕ. Σημειωτέον, εξάλλου, ο Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν «παράθυρο ευκαιρίας» για την Ελλάδα, υπό την έννοια ότι γνωρίζει καλά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καλλιεργώντας αυταπάτες στο λαό για τους σκοπούς των ΗΠΑ.
Ο Ν. Μπερνς, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ και πρώην εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, χαιρέτισε την απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, υπό την έννοια ότι οι «S-400» δεν είναι διαλειτουργικοί με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ και παρέχουν στους Ρώσους πρόσβαση στα ενδότερα του ΝΑΤΟ. «Είναι σαν να απελευθερώνουμε καρκινικά κύτταρα μέσα στο κυκλοφορικό του ΝΑΤΟ», είπε. Πρόσθεσε ότι στην παρούσα συγκυρία ΗΠΑ και Τουρκία διανύουν την πιο δύσκολη σχέση τους και ότι ίσως είναι ώρα το ΝΑΤΟ να «παραμερίσει» κάπως την Τουρκία για να τη νουθετήσει, φέρνοντας μάλιστα το παράδειγμα - σε μια πλήρη διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας - ότι έτσι... αντιμετώπισε το ΝΑΤΟ και την ελληνική χούντα του 1967 - '74! Δεν περνά απαρατήρητο βέβαια ότι απέφυγε κάθε πρόβλεψη για το τι θα κάνει τελικά η κυβέρνηση Μπάιντεν όταν θα αναλάβει. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι η Τουρκία είναι «ζωτική» για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, εκφράζοντας την ελπίδα ο Ερντογάν να αναθεωρήσει την «επιθετική συμπεριφορά του».
Για την Ελλάδα, τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι οι καλύτερες εδώ και χρόνια, ότι πρέπει κανείς να ανατρέξει ...στο μετεμφυλιακό αστικό κράτος, «στις δεκαετίες του '50 και των αρχών του '60 για να βρει τέτοιο επίπεδο σχέσεων», που όπως σημείωσε χαρακτηρίζονται από αμοιβαία «εμπιστοσύνη». Χαιρέτισε τους ρόλους που αναλαμβάνει η Ελλάδα σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, καλλιεργώντας σχέσεις με μια σειρά χώρες της περιοχής, φέρνοντας Αλβανία και Β. Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και παρέχοντας πρότυπο για όλες αυτές τις χώρες ως «δημοκρατία με ανοιχτή αγορά».
Ο νυν πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, θύμισε «πόσο μακριά έχουμε φτάσει, πόσο δρόμο διανύσαμε αυτούς τους 24 μήνες από το Δεκέμβρη 2018», οπότε και έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ ο πρώτος γύρος Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε την «ανάγκη να απόσχει η Τουρκία από αποσταθεροποιητικές ενέργειες, που μας απομακρύνουν από το στόχο μας να οικοδομήσουμε μια ζώνη συνεργασίας», με βάση τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή.
Αλλωστε ο πρέσβης επέμεινε ότι το κύριο ζήτημα είναι ακριβώς το «πώς θα επιστρέψουμε στη συνεργασία» στην επίμαχη ζώνη με μπούσουλα τα σχέδια αυτά, χαιρετίζοντας το ρόλο της Ελλάδας στην υλοποίηση αυτού του στόχου μέσα από τις «συνεργασίες» που στήνει με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία και άλλες χώρες, τη Συμφωνία των Πρεσπών, που - όπως είπε - ξεκλείδωσε μεγάλες ευκαιρίες στα Δυτικά Βαλκάνια, εστιάζοντας στα ενεργειακά «πρότζεκτ» που τρέχουν οι Ευρωατλαντικοί στην περιοχή. Κατήγγειλε δε την πολιτική της Ρωσίας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι επιχειρεί να σπείρει διχασμό στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, ενώ αιχμές άφησε και για το ρόλο της Κίνας.
Να καταγραφεί ότι ερωτηθείς σχετικά, απέφυγε να προσδιορίσει το αντικείμενο των διερευνητικών, με την Τουρκία - θυμίζουμε - να βάζει μια σειρά από ζητήματα στο τραπέζι, πέρα από ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα (χωρικά ύδατα, ελληνικό εναέριο χώρο, κυριαρχία σε νησιά κ.λπ.). Τόνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ «στηρίζουν ισχυρά την επιστροφή στις διερευνητικές, με αντικείμενό τους ό,τι καθορίσουν δυο κυρίαρχες κυβερνήσεις», Ελλάδα και Τουρκία, επιβεβαιώνοντας ξανά ότι το παζάρι για την παραμονή της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο έχει ανοίξει προ πολλού την ατζέντα των επικίνδυνων διευθετήσεων.
Αλλωστε ο Πάιατ τόνισε ότι τα διμερή ζητήματα Ελλάδας - ΗΠΑ «δεν πρέπει να περιορίζονται στο πώς χειριζόμαστε την Τουρκία, αλλά στο τι κάνουμε μαζί» Αθήνα και Ουάσιγκτον «στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα».
Ο Μ. Πάλμερ, αναπληρωτής βοηθός υπουργός στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, εστιάζοντας στα Δυτικά Βαλκάνια είπε ότι «όραμα των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ, είναι όλες οι χώρες της περιοχής να ενταχθούν στην ΕΕ, και όσες το επιθυμούν και στο ΝΑΤΟ». Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το γραφείο της DFC (κρατική υπηρεσία των ΗΠΑ που χρηματοδοτεί επενδύσεις σε υποδομές, Ενέργεια κ.α., κόντρα στο σχέδιο «Belt and Road» της Κίνας) στεγάστηκε στο Βελιγράδι, ενώ τόνισε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να κρατά την πόρτα της ανοιχτή σε όλες τις χώρες της περιοχής. Χαιρέτισε την «ισχυρή στήριξη» της Ελλάδας στις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες Β. Μακεδονίας και Αλβανίας και την προσέγγιση με το Κόσοβο, καθώς και το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ελλάδα προωθούν από κοινού ενεργειακά σχέδια στην περιοχή, τονίζοντας και τις «ευκαιρίες» που «ξεκλειδώθηκαν» στον τομέα αυτό από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντας «στρατηγική» τη διμερή σχέση, συμφώνησε ότι ο Στρατηγικός Διάλογος ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ σε μια «στρατηγική βελτίωση των διμερών σχέσεων», σε «ευθυγράμμιση» και «αμοιβαιότητα» των στόχων των ΗΠΑ με αυτούς της τότε ελληνικής κυβέρνησης, με παροχή εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «βιώσιμων λύσεων σε χρονίζοντα προβλήματα», όπως τα ιεραρχούν οι Αμερικανοί........Ο Οπορτουνισμός όλων των αποχρώσεων είναι πολύ μεγάλος. Αγκαλιά με τους Ιμπεριαλιστές ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ κ.α ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή