Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Μεταβάλλεται ραγδαία ο συσχετισμός δυνάμεων σε βάρος του ΕΛΑΣ


Ο συσχετισμός δυνάμεων συνεχίζει να μεταβάλλεται, 22/12/1944, ραγδαία σε βάρος του ΕΛΑΣ στη μάχη της Αθήνας και του Πειραιά.

Σε μια θεαματική επιχείρηση και με την υποστήριξη του βρετανικού στόλου αποβιβάστηκε στη Δραπετσώνα η 5η Ινδική Ταξιαρχία, για να καθηλωθεί όμως αμέσως στις προκυμαίες, έπειτα από μια ορμητική επιχείρηση του ΕΛΑΣ εναντίον της.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ. Ο ΕΛΑΣ κατάφερε επίσης να αποκρούσει τις επιθέσεις στου Ψυρρή και τους Αμπελόκηπους, ενώ περιέσφιξε τον κλοιό γύρω από την Ομόνοια. Οι Βρετανοί, από την άλλη, προωθήθηκαν σε Βοτανικό, Πετράλωνα και Ν. Σμύρνη.

Στη Νέα Σμύρνη, η δύναμη των Βρετανών ισοδυναμούσε πια με μια πλήρη Ταξιαρχία, που υποστηρίζονταν από 30 άρματα μάχης.

 Η άμυνα του μετώπου είχε καταστεί πλέον αδύνατη. Ακολούθως, ο ΕΛΑΣ άρχισε να πραγματοποιεί σύμπτυξη προς την περιοχή Φάρου-Κατσιπόδι (Δάφνη). Η υποχώρηση έγινε οργανωμένα, πειθαρχημένα και χάρη στην αυτοθυσία των ΕΛΑΣιτών.

Όπως και παντού, με το που υποχώρησε ο ΕΛΑΣ, κυριάρχησε η τρομοκρατία και η καταστολή.

 

 

1 σχόλιο:

  1. Ηταν η ώρα που ο Μαρτυρικός λαός της Αθήνας και του Πειραιά πλήρωνε με το αίμα του τις Οπορτουνιστικές αυταπάτες του ΚΚΕ και του ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ για ..σοσιαλισμό με στάδια... Αυτός ο λαός ήταν νικητής 12 του ΟΚΤΩΒΡΗ 1944 την στιγμή που αποχωρούσαν οι Γερμανοί. Η Γραμμή της 3ης Κ.Δ μετά την επικράτηση του οπορτουνισμού το 1935... κατέστρεψε τα πάντα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου