Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Κλίμα «προσμονής» για το εμβόλιο και συνέχιση των μέτρων προς όφελος του κεφαλαίου


Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει τη νέα χρονιά «με τον ίδιο ρυθμό» το αντιλαϊκό της έργο έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό όλων των νομοθετικών παρεμβάσεων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, υπογράμμισε πως «στη διάρκεια του ταραγμένου 2020 ψηφίσαμε 113 νομοσχέδια, δρομολογήσαμε δεκάδες τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις στο τριπλό μέτωπο της πανδημίας, της οικονομίας, αλλά και των εθνικών θεμάτων».

Απαράδεκτες αλλαγές στην Παιδεία εν μέσω πανδημίας

Η «ατζέντα» του Υπουργικού Συμβουλίου περιελάμβανε το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις διατάξεις για την ένταση της καταστολής στα ΑΕΙ, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει την απαράδεκτη τακτική που έχει εγκαινιάσει, προωθώντας το αντιλαϊκό νομοθετικό της έργο στα «μουλωχτά», μέσα σε συνθήκες πανδημίας και λοκντάουν. 

Χωρίς να υπολογίζει την αγωνία των μαθητών που δίνουν φέτος πανελλήνιες, το υπουργείο Παιδείας αλλάζει αιφνιδιαστικά το σύστημα εισαγωγής, θέτοντας νέα εμπόδια στα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που θέλουν να σπουδάσουν. Πλέον, θα παρέχεται η δυνατότητα στα πανεπιστημιακά τμήματα να ορίζουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής των υποψηφίων σε αυτά.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ», ενώ κάνοντας το μαύρο άσπρο ισχυρίστηκε πως «ο πιο μικρός αριθμός επιλεγμένων τμημάτων στα μηχανογραφικά των υποψηφίων κατευθύνει τα νέα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγματικά επιθυμούν, αντί σε κάποιο τυχαίο, όπως αρκετά συχνά τους οδηγεί η σημερινή διαδικασία».

Στην πραγματικότητα θα συμβεί το εντελώς αντίθετο. Με τον νέο τρόπο, οι υποψήφιοι θα έχουν περιορισμένο αριθμό επιλογών στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Έτσι, όσοι δεν καταφέρουν να περάσουν με την πρώτη συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα ξανακάνουν μηχανογραφικό για όποια σχολή μένει κενή! Δηλαδή, πρόκειται για μια διαδικασία τζόγου που θα περιορίσει την πρόσβαση σε χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών, ενώ παράλληλα επισπεύδεται η κατηγοριοποίηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Με εξίσου προκλητικό τρόπο προσπάθησε να παρουσιάσει την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, λέγοντας πως με τις διατάξεις για την ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια, «θωρακίζεται το άσυλο των ιδεών και της γνώσης από τις επιθέσεις της βίας και του εγκλήματος». Στην πραγματικότητα αυτό που θωρακίζεται είναι το άσυλο των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να παρεμβαίνουν ανενόχλητοι μέσα στα ΑΕΙ.

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνουν την ίδρυση «σώματος προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», δηλαδή μια «πανεπιστημιακή αστυνομία», μέτρα ασφαλείας εντός των πανεπιστημίων, όπως η τοποθέτηση καμερών και η είσοδος με κάρτα εισόδου και τέλος η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Κλίμα προσμονής για το εμβόλιο και συνέχιση των μέτρων

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκε επίσης το «Ενοποιημένο Κυβερνητικό Σχέδιο» για το 2021, οι δράσεις του οποίου «κατατείνουν σε έναν στόχο: Από τη μία πλευρά η χώρα να μείνει προστατευμένη από τον κορονοϊό μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού και από την άλλη να διαθέτει έναν οικονομικό και κοινωνικό οδικό χάρτη για να πιάσει ξανά το νήμα της μετάβασης στην ομαλότητα και την ανάπτυξη», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Ως προς το πρώτο, για ακόμη μια φορά επιχείρησε να καλλιεργήσει κλίμα προσμονής για το εμβόλιο, προκειμένου να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση του συστήματος Υγείας και την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, σε συνδυασμό με την εναπόθεση των πάντων στην «ατομική ευθύνη»…

Αφού υποστήριξε πως όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα περιορισμού, «τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί» και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται, «τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα», ανέφερε πως με βάση τις πληροφορίες από την ΕΕ «στις 26 Δεκεμβρίου θα βρίσκονται εδώ οι πρώτες δόσεις» και «την επομένη κιόλας μέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για να επεκταθούν σταδιακά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία έχουν ήδη οργανωθεί».

Μακρόχρονη η διαδικασία του εμβολιασμού

Πάντως, παρά το κλίμα προσμονής που επιχείρησαν να καλλιεργήσουν όλο το προηγούμενο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη πετώντας διάφορα νούμερα, τελικά μέχρι τέλος του Γενάρη η χώρα μας αναμένεται να έχει προμηθευτεί 429.000 δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε χθες για τον Εθνικό Σχεδιασμό του Εμβολιασμού.

Στις 26 Δεκέμβρη θα φτάσει η πρώτη μικρή παρτίδα που θα περιλαμβάνει μόλις 9.750 δόσεις, στις 29 Δεκέμβρη άλλες 83.850 δόσεις, ενώ στο τέλος Φλεβάρη «ευελπιστούν» να έχουν παραλάβει άλλες 333.450 δόσεις εμβολίων, επιβεβαιώνοντας πως θα πρόκειται για μια αναγκαία, αλλά μακρόχρονη διαδικασία που πρέπει να συνδυαστεί με ενίσχυση του συστήματος Υγείας και άλλα μέτρα προστασίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου