Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Σε κοινούς θαλάμους νοσηλεύονται non-covid ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ


Σε κοινούς θαλάμους παραμένουν διασωληνωμένοι ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων.

Σημειώνει ότι αυτό γίνεται γιατί μειώθηκαν οι κλίνες νοσηλείας σοβαρών περιστατικών non-COVID, «λόγω της αποκλειστικής διάθεσης όλης της ΜΕΘ για ασθενείς COVID και της μετατροπής 5 κλινών της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) σε ΜΕΘ non-COVID».

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι «τραυματίας έμεινε για ώρες στην ανάνηψη του ΠΑΓΝΗ μετά από επείγον χειρουργείο, ασθενής διασωληνώθηκε στη Νευρολογική και συνέχισε τη νοσηλεία σε απλό θάλαμο της κλινικής, σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά (που χρήζουν εντατικής παρακολούθησης) νοσηλεύονται σε κοινές κλίνες της Καρδιολογικής, ενώ καθυστερούν πάνω από 10 νευροχειρουργικές επεμβάσεις εξεργασιών εγκεφάλου» και τονίζει ότι «οι συνθήκες αυτές είναι επισφαλείς για τη νοσηλεία ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία αλλά και την ίδια τη ζωή τους».

Ακόμα επισημαίνει ότι «δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας για τις νέες κλίνες ΜΕΘ που έχει καθορίσει το ΚΕΣΥ (το 2016), σύμφωνα με τις οποίες ο χώρος νοσηλείας πρέπει να είναι "κατ’ ελάχιστο 25m2 ανά κρεβάτι" και οι νοσηλευτές να είναι "κατ’ ελάχιστον 4" ανά κλίνη ΜΕΘ και να έχουν "επιπλέον εκπαίδευση στην εντατική και επείγουσα ιατρική". Η στελέχωση των "νέων" αυτών κλινών ΜΕΘ γίνεται με νεοπροσληφθέντες ειδικευόμενους νοσηλευτές και με μετακινήσεις του υπάρχοντος ανεπαρκούς (επικουρικού κυρίως) προσωπικού, ένα μεγάλο μέρος του οποίου δεν έχει ούτε εμπειρία ούτε κατάλληλη εκπαίδευση για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της εντατικής και επείγουσας θεραπείας.

Παρόλο που ζητάμε επανειλημμένα από την αρχή της επιδημίας ανάπτυξη νέων πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και την έγκαιρη πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού, και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας και εκπαίδευσης για την ασφαλή νοσηλεία βαριά ασθενών, πέρασαν εννιά μήνες χωρίς να παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο με ευθύνη των διοικήσεων και του υπουργείου Υγείας». (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου