Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Μήνυμα ελπίδας και ενίσχυσης του αγώνα


ΑΠΕΡΓΙΑ στις 26 Νοέμβρη

Μήνυμα ελπίδας και ενίσχυσης του αγώνα

Συνεχίζουμε αγωνιστικά

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες πως η αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική δεν απειλεί μόνο τα δικαιώματα και τους μισθούς μας, αλλά και την ίδια μας τη ζωή και την υγεία. Στοιβαγμένοι χωρίς μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα λεωφορεία, με τα παιδιά μας σε αίθουσες των 25 και 27 μαθητών, με νοσοκομεία γυμνά από προσωπικό και ΜΕΘ να στηρίζονται στον ηρωισμό των εργαζομένων τους.

Με λίγα λόγια είδαμε από το Μάρτη ως σήμερα να σκορπιέται όλη μας η προσπάθεια, από τη μια να τηρούμε εμείς τα μέτρα και από την άλλη η κυβέρνηση να τα ρίχνει όλα πάνω μας - ανοίγοντας χωρίς υγειονομικό έλεγχο τα σύνορα, για να γεμίσει τα καράβια των εφοπλιστών και τα αεροπλάνα των εταιρειών, με πρωτόκολλα που γίνανε λάστιχο για τα κέρδη.

Μπροστά στην απειλή της ζωής και της υγείας μας, μπροστά στους νέους αντεργατικούς νόμους - λαιμητόμους πήραμε την ευθύνη απέναντι στην εργατική τάξη και το λαό να οργανώσουμε την απεργία. Να στείλουμε μήνυμα πως τα καλυμμένα στόματα μας δεν είναι και βουλωμένα στόματα μπροστά στην κρατική ανευθυνότητα. Δεν δεχτήκαμε την λογική να μείνουν οι θάνατοι, οι ανύπαρκτες ΜΕΘ, τα κενά, να περνάει η 10ωρη εργασία, η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης του αγώνα, κάτω από πέπλο σιωπής.

Παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας δώσαμε μια σημαντική μάχη, μια μάχη για τη ζωή και τα δικαιώματα μας που μας αφήνει παρακαταθήκη. Η καταστολή, η τρομοκρατία, οι κωλοτούμπες της κυβέρνησης, είναι γιατί σήμερα τους ζορίζουμε στέλνοντας το μήνυμα πως και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή, πως μένουμε όρθιοι και μαχητές. Το παραμύθι της ατομικής ευθύνης τελειώνει, στην πράξη σπατάλησαν το χρόνο που τους δώσαμε.

Στις 26 Νοέμβρη εκατοντάδες σωματεία στη Ελλάδα, δεκάδες στην πόλη μας οργάνωσαν μια απεργιακή μάχη προσαρμοσμένη στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε.

Η μάχη αυτή έβαλε στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες.

Όπως δεν παίρνουν αναβολή τα αντιλαϊκά τους μέτρα 

έτσι δεν παίρνουν αναβολή και οι αγώνες μας.

Η 26η Νοέμβρη ήταν μια μάχη για την υπεράσπιση της ίδιας της ζωής των εργαζομένων και του λαού, σε συνθήκες που έχουμε φτάσει να μετράμε δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα, εκατοντάδες διασωληνωμένους, πολλαπλές σοβαρές συνέπειες από τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου. Αναδείχθηκαν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για την έξαρση της πανδημίας, προβλήθηκαν τα αιτήματα που τώρα όλοι λένε ότι έπρεπε να υλοποιηθούν και πιο νωρίς (προσλήψεις γιατρών, νέες ΜΕΘ, επίταξη ιδιωτικού τομέα κ.α.)

Η 26η Νοέμβρη ήταν μια απεργιακή μάχη και επιτυχημένη σύγκρουση με την κρατική καταστολή και την εργοδοτική βία. Σε συνθήκες νέας βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, παραπέρα μεγέθυνσης της ανεργίας, της φτώχειας και της λαϊκής αγανάκτησης, επιχειρούν από τώρα να εντείνουν την καταστολή, να βάλουν στο γύψο την ταξική συνδικαλιστική δράση. Όλες οι δράσεις μας έδειξαν ότι τα σωματεία μπορούν και μέσα σε αυτές τις συνθήκες να οργανώσουν την πάλη τους.

Στις 26η Νοέμβρη έσπασε η βιτρίνα του «θα λογαριαστούμε μετά» που σημαίνει αποδοχή αυτής της κατάστασης, είναι η λογική που μας οδήγησε ως εδώ. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, δεν θα τους αφήσουμε να παίζουν κι άλλο τη ζωή την δική μας και των παιδιών μας στα ζάρια.

Οι πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις, έξω από χώρους δουλειάς, από νοσοκομεία, έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Οι συνελεύσεις που έγιναν σε βάρδιες εργοστασίων, σε εργοτάξια, οι στάσεις εργασίας, οι υπογραφές που μαζεύτηκαν, οι δεκάδες τηλεσυσκέψεις των σωματείων, δείχνουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Είναι ο δρόμος της πάλης και του αγώνα για ζωή με δικαιώματα, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και όχι δωράκια στους κλινικάρχες, για μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του ΟΑΣΘ και όχι φλεγόμενα λεωφορεία, για μέτρα αποσυμφόρησης και προστασίας της υγείας ώστε να ξανανοίξουν τα σχολεία.

Αυτός είναι ο δρόμος που φέρνει αποτελέσματα, με αυτό τον δρόμο επιβλήθηκαν τα όποια μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς και όχι η λογική της αναμονής, του βλέπουμε αργότερα που καλλιεργούν διάφοροι καλοθελητές.

Απέναντι σε όλα αυτά πρέπει να προβληματίσει, για μια ακόμη φορά, η στάση της ηγεσίας του ΕΚΘ: Το να κρύβεις  το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που έρχεται, το να κοροϊδεύεις τα σωματεία της πόλης μας ότι έχει και τα θετικά του, το να μη παίρνεις ως ΔΣ απόφαση για απεργία εμποδίζοντας εργαζόμενους να συμμετάσχουν, το να εξασφαλίζεις χρόνο στην κυβέρνηση να αιφνιδιάσει, το να επικαλείσαι τους χιλιάδες εργαζόμενους σε αναστολή για να σημάνεις σιωπητήριο… ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ. 

Η πείρα και από αυτή την απεργία δείχνει ότι υπάρχουν συνδικαλιστές, υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν ανέχονται άλλο αυτή την κατάσταση. Υπάρχουν εργαζόμενοι που παρά τα εμπόδια απέργησαν, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή το αγώνα. Χωρίς να ξεχνάμε τις δυσκολίες, τα εμπόδια που μας βάζουν, είμαστε αποφασισμένοι να πρωτοστατήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους να υπάρξει και νέα άνοδος των αγώνων.

Μπροστά μας έχουμε

  • την πάλη για την υγεία του λαού, με την μάχη για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, να παρθούν μέτρα στους χώρους δουλειάς, με πολλαπλά τεστ, ουσιαστική ιχνηλάτηση, συχνές απολυμάνσεις κ.α. 
  • το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που θα φέρει το 10ωρο, το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση
  • την έκθεση Πισσαρίδη που σημαίνει και νέο χτύπημα στο Ασφαλιστικό
  • τον αντιλαϊκό τους προϋπολογισμό, που αφαιρεί αλλά 600 εκ από την υγεία κα δίνει και νέα δωράκια στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Βάζουμε σε κίνηση και λειτουργία τα σωματεία μας, με συσκέψεις, συνελεύσεις ανά βάρδια και χώρο, με συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας, παίρνουμε τη υπόθεση στα χέρια μας. Η απεργία στις 26 Νοέμβρη πέρασε στην ιστορία των αγώνων της εργατικής τάξης της χώρας μας ως μέρα γενικής απεργίας που σε συνθήκες πανδημίας μπήκαν μπροστά τα αιτήματα για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας από τη μανία των εκμεταλλευτών. Ενώθηκαν οι φωνές μας με τις φωνές των εργαζομένων σε άλλες χώρες που αυτές τις μέρες απεργούν και κινητοποιούνται.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου