Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Για το ψήφισμα για «τη συντονισμένη δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και των συνεπειών της»


Το ΚΚΕ καταψήφισε το κοινό ψήφισμα Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο ανήκει η ΝΔ), Σοσιαλδημοκρατών (πολιτικής ομάδας που ανήκει το ΚΙΝΑΛ), Φιλελεύθερων και Πρασίνων «σχετικά με τη συντονισμένη δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και των συνεπειών της», γιατί εκφράζει καθαρά τη στρατηγική του κεφαλαίου να φορτώσει και πάλι τα βάρη της προ των
πυλών νέας καπιταλιστικής κρίσης, που επιταχύνεται από την πανδημία του κορονοϊού, στις πλάτες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Το ψήφισμα δεν λέει κουβέντα για την άθλια κατάσταση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, που η πανδημία βρήκε απογυμνωμένα ακόμη και στα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κοινής αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων, στο πλαίσιο του ευρωεξαμήνου, των διαρκών μνημονίων που θεσπίζουν οι συστάσεις ανά χώρα κάτω από την «ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση - εποπτεία» της ΕΕ, στα οποία πρωτοστάτησε άλλωστε με αποφάσεις του το Ευρωκοινοβούλιο.

Με βάση και την πρόσφατη αντιλαϊκή απόφαση του Eurogroup, την οποία στηρίζει το ψήφισμα, χαράζει την κατεύθυνση ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων με άφθονο ευρωενωσιακό και κρατικό χρήμα, ιδίως σε νέα κερδοφόρα πεδία, όπως της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» και της ενιαίας ψηφιακής αγοράς. Για το λαό επιφυλάσσει τη μαζική ανεργία, τη μισή ζωή της προσωρινής ανεργίας, όλων των μορφών ελαστικής και ευέλικτης δουλειάς χωρίς δικαιώματα. Γι’ αυτό ζητάει την υποχρεωτική εφαρμογή αντεργατικών εκτρωμάτων όπως το SURE που προωθεί η ΕΕ στο όνομα της «υποστήριξης μέτρων κατά της ανεργίας», απαλλάσσοντας τους καπιταλιστές από την υποχρέωσή τους να πληρώνουν τους μισθούς των εργαζομένων, οι οποίοι θα κληθούν να επιβιώσουν με ξεροκόμματα επιδομάτων φτώχειας που θα αντιστοιχούν στο μισό και λιγότερο των μέχρι σήμερα μισθών τους.

Με αφορμή την πανδημία το ψήφισμα ζητάει την ένταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ σε όλο τον κόσμο, οξύνοντας την αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα, την ενίσχυση των αντιδραστικών χαρακτηριστικών της ΕΕ για την αποτελεσματικότερη επίθεση εναντίον των λαών. Παράλληλα, επικροτεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές επεξεργασίας και διαβίβασης προσωπικών δεδομένων από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, που δεν καθαγιάζεται με ανέξοδα ευχολόγια περί σεβασμού της ανωνυμίας και επικλήσεις στον καθ’ όλα διάτρητο ευρωενωσιακό κανονισμό GDPR.

Στην ίδια αντιλαϊκή στρατηγική κατεύθυνση του ψηφίσματος κινείται και η πολιτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η GUE, που με δικό της ψήφισμα εισηγείται κι αυτή την πριμοδότηση του κεφαλαίου με αφορμή την πανδημία, αυτή τη φορά μέσω της καθιέρωσης ευρωομολόγου, στηρίζει τις μορφές της «μερικής ανεργίας» των εργαζομένων μέσω προγράμματος επιδότησης των εργοδοτών και ζητάει την ενίσχυση των νέων πεδίων κερδοφορίας της «πράσινης συμφωνίας» της ΕΕ, της «κυκλικής οικονομίας» με κινητοποίηση των διαθέσιμων πόρων ΕΕ και κυβερνήσεων στα μονοπώλια.

Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης να μην εγκλωβιστούν στις «ξαναζεσταμένες» συνταγές περί διαφορετικών «μειγμάτων» καπιταλιστικής διαχείρισης, με τον ίδιο κοινό παρονομαστή, πώς θα φορτώσουν τα βάρη στους λαούς. Πιο έμπειροι και δυνατοί να δυναμώσουν την πάλη τους για να μην πληρώσουν πάλι αυτοί τη νέα καπιταλιστική κρίση και τον αντιλαϊκό λογαριασμό που τους ετοιμάζουν ΕΕ, κυβερνήσεις και κόμματα του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου