Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, ποιοι ευθύνονται;


11 Ιουλίου 1995, η σφαγή στη Σρεμπρέιτσα, η μεγαλύτερη σφαγή που γνώρισε η Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνηθίζουν να γράφουν αποδίδοντας τις ευθύνες στους Σερβοβόσνιους,  υπό τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και την πολιτική κάλυψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς,


Μια σφαγή, ωστόσο, που είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμη όσον αφορά τις ευθύνες και χρησιμοποιήθηκε ως πλυντήριο για το ιμπεριαλιστικό έγκλημα στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα έγκλημα που ξεκίνησε με την υποκίνηση του εμφυλίου, την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τη σφαγή της Γιουγκοσλαβίας με μια σειρά προβοκάτσιες όπως ο βομβαρδισμός της αγοράς του Σεράγεβο (αποτέλεσμα της δράσης ξένων μυστικών υπηρεσιών) κλπ.

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα  χρησιμοποιήθηκε για την ένταση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και το διαμελισμό της χώρας, όμως υπάρχουν ακόμη σοβαρά ερωτηματικά για το τι πραγματικά συνέβη στη Σρεμπρένιτσα.

Τα πραγματικά γεγονότα δείχνουν ότι από τα 2.500 θύματα (και όχι 8.500 όπως εμφανίζονταν) με βάση μαρτυρίες Σκανδιναβών ιατροδικαστών αρκετοί σοροί ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί σε άλλους τόπους και άσχετες περιόδους μεταφέρθηκαν στη συγκεκριμένη πόλη. Μάλιστα, δικαστική έρευνα των ολλανδικών αρχών επέρριψε τις ευθύνες για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα όχι στους Σερβοβόσνιους στρατιώτες, αλλά στο ρόλο της τότε ολλανδικής κυβέρνησης, καθώς η περιοχή φρουρούνταν από Ολλανδούς κυανόκρανους.
Η κατάθεση Μιλόσεβιτς στη δίκη παρωδία στη Χάγη

«-Ρωτήστε τον Ζακ Σιράκ για τη Σρεμπρένιτσα !», δήλωνε με νόημα ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αναφορικά με το κατηγορητήριο για τους πολέμους της Κροατίας και της Βοσνίας. Και συνέχισε, θυμίζοντας σε όσους ήθελαν να «ξεχάσουν», πως οι σφαγές χιλιάδων μουσουλμάνων στο θύλακα της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλη του 1995, ήταν το αποτέλεσμα συμφωνίας που είχε κάνει ο Γάλλος στρατηγός Μπερνάρ Ζανβιέ (επικεφαλής δύναμης κυανοκράνων), με στελέχη των Βόσνιων μουσουλμάνων με προφανή στόχο …«μία τρομερή προβοκάτσια που θα ταρακουνούσε τη διεθνή κοινότητα και θα την έκανε να συναινέσει στις μετέπειτα ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές κατά των Βόσνιων Σέρβων».

Ο Μιλόσεβιτς σημείωσε:

«Θέλω να αποκαλυφθεί η αλήθεια γι’ αυτό το παρανοϊκό έγκλημα, προς χάριν της δικαιοσύνης… Συμφώνησαν, λίγες μέρες πριν το τραγικό αυτό γεγονός, στο σπίτι μουσουλμάνου δημοτικού αξιωματούχου, να διαπράξουν αυτό το έγκλημα: Να εγκαταλείψουν δηλαδή τη Σρεμπρένιτσα και να πραγματοποιήσουν αυτή τη σφαγή»…
Ένας πράκτορας αποκαλύπτει

πρώην πράκτορας της CIA Ρόμπερτ Μπέιρ, που συμμετείχε σε επιχειρήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, αποκαλύπτει τον ρόλο των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως «η αμερικανική κυβέρνηση πλήρωσε πολλούς (σημ: πολιτικούς, ΜΚΟ, δημοσιογράφους) για να γίνει ο πόλεμος». Τα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Μπέιρ δημοσίευσε ο ανταποκριτής του Mega στις ΗΠΑ Μιχάλης Ιγνατίου.

«Στόχος μας ήταν να διχάσουμε τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας ώστε να αποσχιστούν, μέσω της πρόκλησης μίσους και του εθνικισμού […] Η Σρεμπρένιτσα θυσιάστηκε για κερδίσουν οι ΗΠΑ μια δικαιολογία για να επιτεθούν κατά των Σέρβων», αναφέρει και συνεχίζει:

»Το 1992 ήμουν ξανά στη Βοσνία με αποστολή την εκπαίδευση μονάδων του Βοσνιακού στρατού, καθώς η Βοσνία είχε μόλις ανακηρύξει την ανεξαρτησία της. Η Σρεμπρένιτσα είναι μια παραφουσκωμένη ιστορία και πολλοί άνθρωποι την έχουν αποδεχτεί. Ο αριθμός των νεκρών είναι ο ίδιος με τον αριθμό των Σέρβων και άλλων που σκοτώθηκαν, αλλά η Σρεμπρένιτσα πουλήθηκε στην πολιτική αγορά.

»Ο επικεφαλής μου, πρώην γερουσιαστής, έλεγε συνεχώς πως μερικά καθάρματα θα σταλούν στη Βοσνία. Έναν μήνα πριν την υποτιθέμενη γενοκτονία στην Σρεμπρένιτσα, μου είπε πως η πόλη θα «γίνει πρωτοσέλιδο» σε όλον τον κόσμο. Όταν ρώτησα το γιατί, μου είπε απλώς, «θα δεις». Ο Βοσνιακός στρατός πήρε εντολή να επιτεθεί σε σπίτια και σε αμάχους, στους κατοίκους της Σρεμπρένιτσα. Την ίδια ώρα οι Σέρβοι δέχονταν επίθεση από την άλλη πλευρά. Προφανώς κάποιος είχε πληρωθεί για τους υποκινήσει.

»Ένοχοι για την Σρεμπρένιτσα είναι οι Βόσνιοι, οι Σέρβοι και οι Αμερικανοί. Όλοι όμως ρίχνουν τις ευθύνες στους Σέρβους. Δυστυχώς πολλά από τα θύματα που θεωρούντο μουσουλμάνοι ήταν Σέρβοι ή άλλων εθνικοτήτων. Πριν μερικά χρόνια, ένας φίλος πρώην πράκτορας ο οποίος τώρα εργάζεται στο ΔΝΤ, μου είπε ότι η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν προϊόν συμφωνίας αμερικανικής κυβέρνησης και Βόσνιων πολιτικών. Η πόλη θυσιάστηκε για κερδίσουν οι ΗΠΑ μια δικαιολογία προκειμένου να επιτεθούν κατά των Σέρβων (Πηγή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου