Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Με βαθιά συγκίνηση και ακατάπαυστο χειροκρότημα αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη

*

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη: 

Με βαθιά συγκίνηση κι ένα ακατάπαυστο χειροκρότημα αποχαιρετούμε τον Μίκη Θεοδωράκη, αγωνιστή-δημιουργό, οδηγητή και πρωτεργάτη μιας νέας, μαχόμενης τέχνης στη μουσική.

Ορμητικός, εμπνευσμένος και φλεγόμενος από το πάθος της προσφοράς στο λαό, ο Θεοδωράκης κατόρθωσε να χωρέσει στο μεγαλειώδες έργο του όλο το έπος της λαϊκής πάλης του 20ου αιώνα στη χώρα μας. Άλλωστε, μέρος αυτού του έπους υπήρξε και ο ίδιος.

Από 17 κιόλας χρονών οργανώθηκε στο ΕΑΜ και λίγο μετά στο ΚΚΕ, παίρνοντας μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Τον Δεκέμβρη του ‘44 πολέμησε στη μάχη της Αθήνας, που πνίγηκε στο αίμα και μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού μοιράστηκε με τους συντρόφους του τις άγριες διώξεις του αστικού κράτους ως εξόριστος στην Ικαρία και τη μαρτυρική Μακρόνησο, όπου βασανίστηκε άγρια. Στη συνέχεια, αγωνίστηκε μέσα από την ΕΔΑ και τους Λαμπράκηδες για την πολιτιστική αναγέννηση, ενώ «πλήρωσε» με νέες δοκιμασίες, φυλακές και εξορίες, την παράνομη δράση του ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών το 1967. Συγκλονιστικές ήταν οι συναυλίες που έδινε στο εξωτερικό μέχρι την πτώση της δικτατορίας και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Το 1978 ήταν υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ στην Αθήνα, ενώ το 1981 και το 1985 εκλέχτηκε βουλευτής του Κόμματος. «Τα πιο δυνατά και όμορφα χρόνια μου τα έζησα στις γραμμές του ΚΚΕ» είχε δηλώσει στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κόμμα για να τιμήσει τα 90 χρόνια της καλλιτεχνικής και κοινωνικής προσφοράς του.

Πράγματι ο Θεοδωράκης δεν ξέχασε ποτέ τα ιδανικά της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, που έμειναν ανεκπλήρωτα. Το έργο του είναι μια διαρκής αναμέτρηση με την αδικία και την ηττοπάθεια, ένα σάλπισμα πάλης, νέων αγώνων, αντίστασης, ανάτασης κι ελπίδας. «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις… εκεί που πάει να σκύψει… να την πετιέται από ξαρχής» είναι η απάντησή του στην πίκρα και την απογοήτευση ενός λαού, που τα όνειρά του δεν πήραν ακόμα εκδίκηση.

Αυτή η κατάφαση στη ζωή και τον αγώνα δεν είναι ρηχή και πάντα εύκολη. Κάποιες φορές αναδύεται μέσα από βασανιστικό αναστοχασμό. Χωρίς αμφιβολία ο Μίκης, όσο καλά ήξερε να χτυπά κάθε μικρή και μεγάλη αδικία, το ίδιο καλά ήξερε να εδραιώνει την πίστη ότι η αγάπη, η ευτυχία, η ειρήνη και η ελευθερία είναι πράγματα κατορθωτά. Αλλά κι όσο ρωμαλέα και δυνατά χειριζόταν το «δίκοπο μαχαίρι», το «αστραφτερό σπαθί» της μουσικής του, τόσο εύκολα ήξερε να απαλαίνει το τραγούδι του, αγγίζοντας με τρυφερή ευαισθησία κάθε καλό και ωραίο στη ζωή και τον κόσμο.

Η μουσική του Μίκη είναι ζυμωμένη με όλα εκείνα τα υλικά που φτιάχνουν τη μεγάλη τέχνη, την τέχνη που συλλαμβάνει τον σφυγμό της εποχής της και προαισθάνεται το επερχόμενο. Το αίσθημα, το φρόνημα, η μνήμη και η πείρα του λαού που αγωνίζεται, είναι η πηγή της έμπνευσής του. «Ό,τι φτιάξαμε το πήραμε από το λαό και στο λαό το επιστρέφουμε» έλεγε και αυτό δεν ήταν σεμνοτυφία. Ο Θεοδωράκης είχε βαθιά συνείδηση ότι για το προσωπικό του καλλιτεχνικό κατόρθωμα σπουδαίο ρόλο έπαιξε η εποχή του. Είχε απόλυτη επίγνωση ότι στον ιδιαίτερο τρόπο και τον δυναμισμό της τέχνης του αντανακλούσαν οι πράξεις του λαού κι ότι η δική του συμμετοχή στη λαϊκή δράση, παρότι τον αποσπούσε σε κάποιο βαθμό από τη δημιουργία του, ήταν το οξυγόνο της. «Ο καλλιτέχνης που ζει και δημιουργεί μέσα στην πάλη, εξασφαλίζει ξεχωριστή θέση για το έργο του» δήλωνε. Το έργο του είναι λαμπρή απόδειξη ότι η μεγάλη τέχνη είναι πάντα πολιτική είτε το επιδιώκει είτε δεν το επιδιώκει ο δημιουργός της.

Ο Θεοδωράκης είχε και εμπιστοσύνη στο λαό. Πίστευε ότι ο λαός έχει τη δύναμη να κατακτήσει ό,τι πιο υψηλό και όμορφο δημιουργεί ο άνθρωπος στην ιστορία του. Γι’ αυτό και με ιερή αφοσίωση καλλιέργησε μια τέχνη που ανυψώνει το λαό. Ο Μίκης δεν μελοποίησε μόνο έξοχα τον ποιητικό λόγο χωρίς να τον προδίδει, τον αναδημιούργησε και τον παρέδωσε με εκείνη τη μορφή που μπαίνει κατευθείαν στη λαϊκή καρδιά. «Έφερε την ποίηση στο τραπέζι του λαού, πλάι στο ποτήρι και το ψωμί του», όπως έγραφε γι’ αυτόν ο Ρίτσος. Δεν είναι μόνο η ανεπανάληπτη στην ιστορία συνομιλία της μουσικής του με την ποίηση του Ρίτσου στον «Επιτάφιο», που μέσα και από τις συγκλονιστικές ερμηνείες του Μπιθικώτση και του Χιώτη έγινε ένας διαχρονικός λαϊκός θρήνος και ύμνος μαζί στον θάνατο που γονιμοποιεί το μέλλον. Ο Θεοδωράκης πέτυχε να μιλήσει με την υψιπετή ποίηση στη λαϊκή ψυχή, ακόμα και μέσα από απαιτητικές και ασυνήθιστες στο λαϊκό αυτί μουσικές φόρμες, όπως αυτές στο «Άξιον Εστί» του Ελύτη, στο «Επιφάνεια-Αβέρωφ» του Σεφέρη, στο «Πνευματικό Εμβατήριο» του Άγγελου Σικελιανού κ.ά.

Στον ποταμό του έργου του συνυπάρχουν σχεδόν όλα τα είδη μουσικής: Οι λαϊκοί δρόμοι και το δημοτικό τραγούδι, αλλά και η αρχαία τραγωδία, το βυζαντινό μέλος, το κλασσικό τραγούδι, η συμφωνική μουσική, τα ορατόρια. Πολύπλευρος και πολυτάλαντος, διανοούμενος καθώς ήταν, είχε και ένα πλούσιο συγγραφικό έργο. Στην περίπτωση του Μίκη Θεοδωράκη συναντήθηκε η καλλιτεχνική ιδιοφυΐα με μια προσωπικότητα ανήσυχη, άγρυπνη και δημιουργική, που ένοιωθε πάντα την ανάγκη να ξεπερνά τον εαυτό της. Η μουσική του έσπασε τα σύνορα της χώρας, καθώς η γλώσσα της έχει την οικουμενικότητα από τα κοινά βάσανα, τις ελπίδες, τα οράματα που μοιράζονται όλοι οι λαοί, όλοι οι ταπεινοί της γης. Η παγκόσμια αναγνώριση της καλλιτεχνικής και κοινωνικής προσφοράς του επισφραγίστηκε με το βραβείο Λένιν για την ειρήνη. Και αύριο με τη δική του μουσική θα τραγουδήσουμε μαζί οι λαοί στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, παντού στη γη, το τραγούδι της ειρήνης.

Στον Μίκη άρεσε να περπατά, να αναπνέει «στους μεγάλους δρόμους, κάτω απ’ τις αφίσες». Και εκεί η μουσική του θα συνεχίζει να ακούγεται, να εμπνέει, να παρακινεί, να διαπαιδαγωγεί. Με τη μουσική του Μίκη θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε ώσπου… «να σημάνουν οι καμπάνες» της κοινωνικής απελευθέρωσης. Αλλά και όταν «τελειώσει ο πόλεμος» δεν θα τον ξεχάσουμε... Θα είναι μαζί μας και όταν «κοκκινίζουν τα όνειρα».

Αθάνατος Μίκη!

Στους οικείους του το ΚΚΕ απευθύνει τα θερμά του συλλυπητήρια και τους εύχεται καλή δύναμη.

Αθήνα 02/09/2021

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ

*  Από την εκδήλωση - συναυλία που είχε διοργανώσει η ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν των 90 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

24 σχόλια:

  1. ΠΑΜΕ
    Τα τραγούδια και η μουσική του Μίκη ήταν, είναι και θα είναι, σύντροφος των αγώνων της εργατικής τάξης
    ....
    https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/269899/ta-tragoydia-kai-i-moysiki-toy-miki-itan-einai-kai-tha-einai-syntrofos

    ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
    Αποχαιρετούν με θλίψη το μεγάλο δημιουργό
    ....
    https://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/269872/apohairetoyn-me-thlipsi-megalo-dimioyrgo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
    Όταν μιλάς για τον Μίκη είναι σαν να μιλάς για τη ζωή σου
    ....
    https://www.902.gr/eidisi/politismos/269857/otan-milas-gia-ton-miki-einai-san-na-milas-gia-ti-zoi-soy-video

    Ο ΛΙΒΑΝΕΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
    «Ο πόνος είναι τόσο βαθύς, έχασα έναν από τους καλύτερους φίλους μου στη ζωή και την τέχνη»
    ....
    https://www.902.gr/eidisi/moysiki/269897/o-ponos-einai-toso-vathys-ehasa-enan-apo-toys-kalyteroys-filoys-moy-stin-zoi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΦΙΛΗ
    Τη διακοπή των εργασιών της Βουλής λόγω του πένθους για τον Μ. Θεοδωράκη ζήτησε το ΚΚΕ
    ....
    https://www.902.gr/eidisi/voyli/269892/ti-diakopi-ton-ergasion-tis-voylis-logo-toy-penthoys-gia-ton-m-theodoraki-zitise

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ηταν κι αυτός ένας "εριστικός πατριώτης". Εμείς νάχαμε λίγη αυτοσυγκράτηση και περισσότερα κουράγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
    Με έναν κύκλο συναυλιών «παρών» στη μάχη της διάσωσης του Αρχείου του ΚΚΕ
    https://www.902.gr/eidisi/politismos/269902/me-enan-kyklo-synaylion-paron-sti-mahi-tis-diasosis-toy-arheioy-toy-kke

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σεχτάρ ο Τρομερός2 Σεπτεμβρίου 2021 - 7:18 μ.μ....... Με ότι γράφεις και συνολικά με την σκέψη σου για το θέμα είμαι απόλυτα σύμφωνος είναι όλα σωστά. Θέλω μόνο να πω τα εξής. Απο το 1918 μέχρι το 1996 είχαμε την γραμμή των Μπολσεβίκων της εξής περιόδους. 1920 22 1930 34 1953 55 και όλα τα υπόλοιπα με την καταστροφική θεωρία των σταδίων. 1943 1968 δεν υπήρχε ΚΝΕ. Το ΚΚΕ στον Απελευθερωτικό Ταξικό πόλεμο ήταν ...ομόσπονδο... μέσα στο ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και 1958 1968 χυμαδιό μέσα στην ...ΕΔΑ... 1968 1974 η θεωρία των σταδίων συνέχισε να μας τρώει τα σωθικά. Αν θυμηθούμε που είμαστε το 1991 και που σήμερα τίποτα δεν ήταν δεδομένο. Χρωστάμε τα πάντα στον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ τον ΔΣΕ όσους συντρόφους στάθηκαν όρθιοι στην ...μεταπολίτευση.... και βέβαια στην ηγεσία που με επικεφαλής την σ.ΑΛΕΚΑ ανέλαβε την τιτάνια αυτή προσπάθεια. Θάβουμε το νεκρό Σεχτάρ και συνεχίζουμε το δρόμο μας με Κοινωνική Συμμαχία Σοσιαλφασισμός ΤΑΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ με όλους τους ΕΛΙΓΜΟΥΣ αλλά χωρίς βήμα πίσω απο την γραμμή αυτή. Ελπίζω να συμφωνείς... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΑΞΕΣΤΟΣ ΑΓΡΟΙΚΟΣ ΚΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΕΧΤΑΡ ΑΠΟΦΑΝΘΗΚΕ.

    ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΠΕ;

    Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΕΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΛΑΣΠΗ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ.

    ΤΑ ΤΡΑΥΛΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΟΜΩΣ.

    ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΣΥΝΕΠΗΣ.

    ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ.

    ΕΝΑΣ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΣ ΤΡΩΓΛΟΔΥΤΗΣ ΠΟΥ ΜΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

    ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΠΟΥΛΕΓΑΝ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΝ ΤΗ ΛΕΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΟ ΤΟΥΣ.

    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΥΡΑΓΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΗ ΚΙ Η ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είχα πει απο την αρχή πως δεν πρόκειται για Μανιαδάκη αλλα για εγκλωβισμένο στον Οπορτουνισμό. Χαίρομαι που οι σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ σε βοήθησαν να απεγκλωβιστείς απο αυτό το καρκίνο. Χαίρομαι που συμφωνείς να είσαι πάντα καλά. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Οι Αξέχαστοι σύντροφοι ΜΠΟΥΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΙΛΗΣ δεν χρειάστηκαν να μεσολαβήσει κάποιος για να τους θάψουν σαν Κομμουνιστές. Το είχαν κατακτήσει με το σπαθί τους. ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος3 Σεπτεμβρίου 2021 - 12:45 π.μ...... Καλό είναι να δεχτείς το χέρι που σου προσφέρουν για να σηκωθείς. Ανθρώπινα τα λάθη. Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. https://cubaniagriega.blogspot.com/2021/08/blog-post_28.html Η Οπορτουνιστική 5η Φάλαγγα στη Κούβα έχει αδελφικές σχέσεις με τον Ρώσικο Ιμπεριαλισμό. Χέζουν στους τάφους των ηρώων της επανάστασης και των διεθνιστικών αποστολών. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΦΙΝΤΕΛ ΡΑΟΥΛ ΚΑΜΙΛΟ ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ "ΚΟΥΚΟΥΕΔΕΣ" ΑΝΤΕ ΨΟΦΕΙΣΤΕ.

    ΤΟ ΑΝΤΕ ΨΟΦΕΙΣΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ ΤΙ ΝΑ ΨΟΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΨΟΦΙΜΙΑ;

    ΤΙ ΧΕΡΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΨΟΦΙΜΙΑ; ΧΕΡΙ ΓΙΑ ΝΑ "ΣΗΚΩΘΕΙ" ΚΑΝΕΙΣ; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ! ΤΑ ΨΟΦΙΜΙΑ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΙΟ ΒΑΘΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΜΑ, ΝΑ ΘΑΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΠΑΙΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΕΘΑΜΕΝΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΞΕΦΤΙΛΑ ΜΑΟΪΚΟ ΚΙ ΑΝΤΙΣΟΒΙΕΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΟΥΧΕΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΪΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΙΣ ΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ!

    ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΔΕΚΑ-ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΒΑΡΕΙΑ ΑΡΡΩΣΤΟΣ Ο ΜΙΚΗΣ ΤΟΥ "ΕΥΧΟΝΤΑΝ" ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΠΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΟΝ "ΑΘΛΙΟ ΚΟΥΦΑΡΙ"!

    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΚΡΙΝΕΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ ΘΑΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΄Η ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ.

    ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΨΟΦΕΙΣΤΕ ΤΡΟΛ-ΨΟΦΙΜΙΑ!

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. https://cubaniagriega.blogspot.com/2021/08/blog-post_28.html Η Οπορτουνιστική 5η Φάλαγγα στη Κούβα έχει αδελφικές σχέσεις με τον Ρώσικο Ιμπεριαλισμό. Χέζουν στους τάφους των ηρώων της επανάστασης και των διεθνιστικών αποστολών. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΦΙΝΤΕΛ ΡΑΟΥΛ ΚΑΜΙΛΟ ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι Αξέχαστοι σύντροφοι ΜΠΟΥΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΙΛΗΣ δεν χρειάστηκαν να μεσολαβήσει κάποιος για να τους θάψουν σαν Κομμουνιστές. Το είχαν κατακτήσει με το σπαθί τους. ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο Ιμρε Νάγκι, που εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού της ΛΔ Ουγγαρίας, από τις 24 Οκτώβρη 1956 αποδείχτηκε ότι δεν ήταν απλά ένας οπορτουνιστής ή - όπως η αστική προπαγάνδα τους ονομάζει - ένας «μεταρρυθμιστής», προκειμένου να... αναπνεύσει η δημοκρατία και η ελευθερία που δήθεν καταστέλλονται από την επανάσταση και το σοσιαλισμό. Αυτή η προπαγάνδα άλλωστε ήταν αιχμή της αντικομμουνιστικής - αντισοσιαλιστικής εκστρατείας του ιμπεριαλισμού, αμέσως μετά τον πόλεμο. Ο Ιμρε Νάγκι ήταν ένας αντεπαναστάτης, αφού υποστήριζε ανοιχτά τις ενέργειες για την ανατροπή της εργατικής εξουσίας. Πήρε ο ίδιος μέτρα για την ενίσχυση, και μάλιστα σε δυνάμεις και όπλα από το εξωτερικό, της αντεπανάστασης. Ηταν αυτός που σαν πρωθυπουργός, με το ξέσπασμα των γεγονότων στις 23 Οκτώβρη 1956 άνοιξε τα σύνορα με την Αυστρία και μπήκαν ανεξέλεγκτα όλα τα φασιστικά, αντιδραστικά στοιχεία που είχαν εγκαταλείψει την Ουγγαρία μετά την επανάσταση και τη νίκη της λαϊκής δημοκρατίας. Ετσι διείσδυσαν στην Ουγγαρία χιλιάδες οπλισμένοι φυγάδες από το εξωτερικό. Δηλαδή δυνάμεις οργανωμένες από τους καπιταλιστές και τσιφλικάδες της Ουγγαρίας που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την επανάσταση. Ετσι εξελίχτηκε ανοιχτό ένοπλο πραξικόπημα για την καπιταλιστική παλινόρθωση. Ο εξοπλισμός και ο ανεφοδιασμός των αντεπαναστατών γινόταν μέσω της αερογέφυρας Βιέννης - Βουδαπέστης, κύρια από αμερικανικά αεροπλάνα. Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ κι άλλων καπιταλιστικών κρατών έδιναν άμεσες οδηγίες στην ηγεσία τους.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5953155 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χαίρομαι που συμφωνείς σε όλα. Πραγματικά όλοι αυτοί που είναι στην ηγεσία της Ιμπεριαλιστικής Ρωσίας τα τελευταία 30 χρόνια ήταν μέλη και στελέχη του ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων πριν το 1991. ΜΠΡΑΒΟ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/epistimi-texnologia/2769-apoxairetoyme-ton-megalo-ellina-dimiourgo-miki-theodoraki Οι χαφιέδες του Μανιαδάκη σε ρόλο τυμβωρύχου όπως πάντα δεν σέβονται τους νεκρούς και προσπαθούν να τους λερώσουν. Αυτή είναι η δουλειά τους για αυτό πληρώνονται απο τους καπιταλιστές. Ζήτησε η ταφή του να γίνει απο τον Γ.Γ του ΚΚΕ αναγνωρίζοντας πως υπάρχει Κ.Κ. Περαστικά στο Τσούξιμο για τους χαφιέδες της ...ΠΑΣΟΚΑΡΑΣ.... και του καπιταλισμού και ας Σκούζουν όσο θέλουν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. του Μάκη Μαΐλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

    Το να διαφωνεί κάποιος με το Πρόγραμμα που ψήφισε το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ και να το λέει, αποτελεί δικαίωμά του και συνιστά μία επιλογή. Λαθεμένη, αλλά μία επιλογή. Εξάλλου, οι σελίδες του «Ριζοσπάστη» είναι εξαιρετικά φιλόξενες. Δημοσιεύουν - γιατί έτσι πρέπει - και άρθρα εργαζομένων στο «Ριζοσπάστη» που καταφέρονται κατά του ΚΚΕ. Κάτι αντίστοιχο δεν θα μπορούσαν οι συγκεκριμένοι συντάκτες ούτε να διανοηθούν, αν εργάζονταν σε οποιαδήποτε άλλη εφημερίδα.

    Όμως, το να διαφωνεί κάποιος με το Πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου και τώρα να εμφανίζεται ως διαπρύσιος υπερασπιστής του, κατακεραυνώνοντας τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο ότι δήθεν το παραβιάζουν, είναι κάτι που δεν το θέλει ούτε ο θεός, ούτε ο διάβολος. Και δυστυχώς, αυτή τη στάση κρατούν και διατυπώνουν δημοσίως ορισμένα κομματικά μέλη μπροστά στο 19ο Συνέδριο. Ας σταθούμε σε δύο παραδείγματα.

    Στον προσυνεδριακό διάλογο για το 15ο Συνέδριο, ο Α. Σκυλλάκος τοποθετήθηκε σαφέστατα υπέρ των αποφάσεων του 10ου Συνεδρίου, καθώς και υπέρ του 11ου και του 12ου, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Προγράμματος για το 15ο Συνέδριο «δεν πρωτοτυπεί» σε σχέση με τα παραπάνω Συνέδρια! Έγραψε στον προσυνεδριακό διάλογο για το 15ο Συνέδριο: «Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα της "ενιαίας επαναστατικής πορείας" που είχαμε στο 10ο, 11ο, 12ο Συνέδριο» («Ριζοσπάστης» 29/4/1996)!

    Άλλα αντ' άλλων... Γιατί το 15ο κινούνταν σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση, αφού ήταν το Συνέδριο που καθόρισε ότι η επανάσταση στην Ελλάδα θα είναι σοσιαλιστική και ότι η πάλη των τάξεων κατευθύνεται στη λύση της βασικής αντίθεσης κεφάλαιο - εργασία. Αυτό είναι το θεμελιακό που ψήφισε το 15ο Συνέδριο. Σε αυτό στέκονται ακλόνητα και οι Θέσεις για το 19ο Συνέδριο, όπως στέκονταν και οι αποφάσεις των προηγούμενων Συνεδρίων.

    Κατά το δοκούν εκτίμηση των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου κάνει με το άρθρο του και ο Β. Καλαματιανός, διαστρεβλώνοντας τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου. Έγραψε: «Σε αντίθεση με την πείρα του διεθνούς κινήματος και του ΚΚΕ που πάντα έβαζε τακτικούς στόχους (...) η ΚΕ προβάλλει σαν άμεση μοναδική λύση την εξουσία της εργατικής τάξης, όπως γίνεται και με τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο» («Ριζοσπάστης» 23/2/2013).

    Από ποιο σημείο των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου προκύπτει ότι το ΚΚΕ έβαζε άλλον στόχο, πέρα από αυτόν της εργατικής εξουσίας; Θα είχε ενδιαφέρον, όσοι επικαλούνται κάτι τέτοιο, να το αποδείξουν με βάση τα ντοκουμέντα του 15ου Συνεδρίου. Αλλά τέτοια ντοκουμέντα δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο η διαφωνία ως προς τη στρατηγική που χάραξε το 15ο Συνέδριο. Θεμιτό; Θεμιτό. Αλλά να λέγεται και όχι να παρερμηνεύονται τα ντοκουμέντα, προκειμένου να «αποδειχθεί» η προσωπική αντίθετη άποψη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κανένα συμπέρασμα δεν έχουν βγάλει - οι παραπάνω και άλλοι - από την αντεπανάσταση του 1989 - 1991. Και επιχειρούν (ανεπιτυχώς) με άρθρα - καρμπόν να αντικρούσουν τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο (και όχι μόνο αυτές, αλλά και τις αποφάσεις του 18ου και των άλλων συνεδρίων, αλλά και τις αποφάσεις του 15ου σε τελευταία ανάλυση). Κανένα συμπέρασμα για τον εκφυλισμό που οδήγησε δεκάδες κομμουνιστικά κόμματα η στρατηγική των σταδίων ή των «μεταβατικών κυβερνήσεων» ή όπως αλλιώς θέλει να τις ονομάσει καθένας.

    Έτσι, από τα άρθρα - καρμπόν απουσιάζει και η παραμικρή αναφορά στην πολιτική των ΚΚ (π.χ. της Δυτικής Ευρώπης) και το τεράστιο μερίδιο ευθύνης τους για το πού οδηγήθηκε το εργατικό κίνημα σε αυτές τις χώρες. Ταυτόχρονα αποσιωπάται πλήρως το γεγονός ότι η πολιτική του ΚΚΕ έχει επιβεβαιωθεί σε όλα τα ζητήματα (καπιταλιστική κρίση, ΕΕ, τι κίνημα χρειάζεται σήμερα, κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης κ.ά.). Και επιπλέον σε αυτή την επιβεβαιωμένη πολιτική εκτοξεύουν κατηγορίες με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα! Κάνουν δηλαδή το ίδιο που κάνουν τα Μέσα του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Την ίδια στιγμή:

    Αποδίδουν στην τότε (σωστή όπως λένε) στρατηγική των ΚΚ την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας σε σειρά χωρών της Ευρώπης μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παραγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του Κόκκινου Στρατού και γενικά της Σοβιετικής Ένωσης, που χάρη στην ισχύ της έγειρε η πλάστιγγα υπέρ των εργατικών δυνάμεων. Ας θυμηθούμε τι είπε σχετικά ο Β. Μ. Μολότοφ στην εναρκτήρια ομιλία του προς το 19ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ:

    «Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος τέλειωσε με την ήττα των φασιστών επιδρομέων, πράγμα που απελευθέρωσε από πολλές απόψεις τις δυνάμεις του λαϊκο-απελευθερωτικού κινήματος της Ευρώπης και της Ασίας. Στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, ιδιαίτερα χάρη στον αποφασιστικό ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης σ' αυτόν τον πόλεμο, έγινε δυνατή η στροφή που έκαναν στη μεταπολεμική περίοδο μια σειρά χώρες από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης στο νέο δρόμο, το δρόμο της δημιουργίας και της ανάπτυξης λαϊκοδημοκρατικών κρατών. Έτσι μπήκε η αρχή για ένα νέο στάδιο στην ανάπτυξη του διεθνούς σοσιαλισμού» (Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, 1949 - 1968, Β΄ τόμος, σελ. 95).

    Κατά την άποψη του Α. Σκυλλάκου, για την τραγωδία στη Χιλή έφταιξε ο Αλιέντε (!) και όχι η στρατηγική του ΚΚ Χιλής, που ήταν και στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Έγραψε στο «Ριζοσπάστη» της 1/3/2013: «Η ήττα στη Χιλή δεν οφειλόταν στο ότι από τη φύση της η συνεργασία ήταν θνησιγενής, αλλά γιατί ο Αλιέντε δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα για να περάσει στα χέρια της κυβέρνησης η πραγματική εξουσία»! (σημείωση Μ. Μ.: Μήπως είναι καιρός να ψάξουμε για έναν... καλύτερο Αλιέντε;). ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για τα λάθη του ΚΚΕ στην Κατοχή έφταιξε γενικώς η ηγεσία του. Καμία σχέση δεν είχε μ' αυτά η στρατηγική του Κόμματος...

    Παρακάτω: Ποια συμπεράσματα βγαίνουν από τις εξελίξεις στην Κύπρο ιδιαίτερα από το Νοέμβρη 2012 και ποια γραμμή επιβεβαιώνεται; Εκείνη που υποστηρίζουν ή η θέση του ΚΚΕ για το ότι είναι αδύνατο να ασκηθεί φιλολαϊκή πολιτική, ανεξάρτητα από προθέσεις, όταν τα μέσα παραγωγής ανήκουν στους καπιταλιστές και η εξουσία είναι αστική; Κουβέντα δεν έχει γραφτεί για τις εξελίξεις στην Κύπρο στα άρθρα - καρμπόν.

    Ακόμα: Ποια συμπεράσματα βγάζουν από τον λεγόμενο κοινοβουλευτικό δρόμο «για το πέρασμα στο σοσιαλισμό», που χαντάκωσε τελείως τα ΚΚ, δρόμο που προτείνουν, υπεραμυνόμενοι και σήμερα της «μεταβατικής κυβέρνησης» που κατά τη γνώμη τους πρέπει το ΚΚΕ να επιδιώξει; Απλούστατα, δεν βγάζουν κανένα συμπέρασμα.

    Η κατηγορία προς το ΚΚΕ ότι ακολουθεί σεχταριστική πολιτική, από τη μία είναι για γέλια, ενώ από την άλλη αποκαλύπτει ότι ο στόχος τους είναι να υπάρχει ένα ΚΚΕ που η εμβέλειά του δεν θα βγαίνει από το πλαίσιο της αστικής διαχείρισης. Γιατί το ΚΚΕ και τις όποιες κοινοβουλευτικές δυνατότητες αξιοποιεί και στα πιο αντιδραστικά συνδικάτα δουλεύει. Γιατί το ΚΚΕ όχι μόνο δεν θέτει ως όρο για τη συσπείρωση δυνάμεων τη συμφωνία τους με τη συνολική πολιτική του, αλλά οι κομμουνιστές παλεύουν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους ακόμα και για ένα επιμέρους ζήτημα.

    Η συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων που έκανε λόγο το ΑΑΔΜ και την οποία το 15ο Συνέδριο εκτιμούσε ως το κύριο είναι η ίδια ακριβώς με εκείνη που περιέχεται και στη Λαϊκή Συμμαχία. Όμως, το ΚΚΕ είναι υποχρεωμένο να τονίζει και να δουλεύει με στόχο αυτή η συμμαχία να κατευθύνει τη δράση της προς την εξουσία. Ως προς αυτό η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της θα πεισθούν με την ίδια τους την πείρα ότι είναι ανάγκη έτσι αυτή να προχωρήσει. Η Λαϊκή Συμμαχία έχει αντιμονοπωλιακό αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο, γιατί ο μονοπωλιακός καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός είναι έννοιες ταυτόσημες, ανεξάρτητα από το μέγεθος της Α ή της Β χώρας και τη θέση της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όμως, το πρόβλημα που έχουν οι αρθρογράφοι είναι η επιδίωξη για συμμαχία με τμήματα της αστικής τάξης, ιδιαίτερα με τη σοσιαλδημοκρατία. Αυτή η επιδίωξη αναδύεται μέσα από την αρθρογραφία τους. Γι' αυτό και επί της ουσίας είναι αντίθετοι με την πάλη για τη διαμόρφωση εκείνου του κινήματος που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Είναι προσηλωμένοι σε ένα κίνημα που θα στηρίζει συμμαχίες με αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα, ένα κίνημα που θα αγωνίζεται για να αναδειχθεί η «μεταβατική κυβέρνηση» και θα τη στηρίζει.

    Αν δεν είναι έτσι, τότε ποια η έννοια της αναφοράς διαφόρων στον αμυντικό πόλεμο σε αντίθεση με τον επιθετικό και επομένως στη διαφορετική στάση που κατά την άποψή τους θα πρέπει να κρατήσει το ΚΚΕ στην πρώτη περίπτωση, σε αντίθεση με τη δεύτερη; Αν δεν είναι έτσι, ποια η έννοια της εμμονής τους σε χώρα προτεκτοράτο (τα ίδια λένε και όλοι του λεγόμενου αντιμνημονιακού φάσματος), σε υποτελή ελληνική αστική τάξη, όταν η τελευταία συμμετέχει με πλήρη τη θέλησή της σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και πολέμους, για να ισχυροποιεί περισσότερο τη θέση της;

    Τα πράγματα είναι καθαρά και από τα ομολογημένα και από τα ανομολόγητα. Όμως το ΚΚΕ στην 95χρονη Ιστορία του έχει βιώσει τα πάντα και έχει βγάλει συμπεράσματα αμετάκλητα.

    https://www.902.gr/eidisi/politiki/13009/arthra-karmpon-me-omologimena-kai-anomologita-plin-fanera ΜΑΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος3 Σεπτεμβρίου 2021 - 1:37 μ.μ. Σύντροφε Θερσίτη οι Κομμουνιστές συνεχίζουμε να σου δίνουμε το χέρι μη το αρνείσαι. Το χρειάζεσαι για να σηκωθείς. Εχουν πέσει πολλοί και τους βοηθήσαμε να σηκωθούν. Ελα κουράγιο σύντροφε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Για να καταλάβω Παναγιώτη, εσύ δεν έλεγες οτι ο "ΘΕΡΣΙΤΗΣ ΓΕΙΑ ΣΑΣ" είναι ο φαρμακοποιός με άλλο όνομα;

    Αννα Φραγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννα Φραγκ. Δεν υπάρχει τέτοιο σχόλιο δικό μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου