Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

10ωρο, τηλεργασία και ανταποδοτική ασφάλιση τα επόμενα αντεργατικά βήματα


Η προώθηση της 10ωρης εργασίας, η μονιμοποίηση της τηλεργασίας και ανταποδοτική ασφάλιση, ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις, είναι οι επόμενες νομοθετικές κινήσεις του υπουργείου Εργασίας, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει αναλάβει μετά τον ανασχηματισμό ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Εκκρεμεί ακόμα η μεγάλη μεταρρύθμιση της νέας επικουρικής ασφάλισης με ανταποδοτικό χαρακτήρα (…) Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο εκτιμώ ότι μπορεί να γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Η εξέλιξη αυτή χτυπά, στέλνει στην «εντατική» το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ δίνει τον κουμπαρά των επικουρικών σε ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης.

Για τα εργασιακά και το νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά ανέφερε ότι «Είναι πολλά ζητήματα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μέσα από αυτό το νομοσχέδιο» και μεταξύ αυτών είναι η 10ωρη εργασία και η τηλεργασία που ήρθε για να μείνει. Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ανάφερε για την τηλεργασία πως η εργατική νομοθεσία οφείλει «να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων που εργάζονται πια και θα εργάζονται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από το σπίτι».

Για την κατάρτιση και το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται ανέφερε πως «Είναι δεδομένο ότι πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων που διαθέτει σήμερα το εργατικό μας δυναμικό» και ότι οι επιχειρήσεις έχουν να λαμβάνουν σημαντικά ποσά», καθώς όπως είπε, «έχουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους να αξιοποιήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις, η έκδοση των οποίων καθυστερεί πολύ, ο πρωθυπουργός είπε αυτό που έχει υποχρέωση να πράξει η κυβέρνηση δηλαδή ότι «πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα στο ζήτημα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων». Μίλησε για επιτάχυνσης της διαδικασίας, αλλά δεν είπε τίποτα για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις που έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι.

Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης ισχυρίστηκε πως «Το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως για μένα η νέα ΔΕΗ σε αυτό το Υπουργείο», αν και το θέμα της ΔΕΗ στο προηγούμενο υπουργείο που ήταν «λύθηκε» με βάση την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ικανοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.

Αν και η πανδημία είναι εδώ και ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος είναι πολύ σοβαρός, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Εργασίας δεν ανέφεραν το παραμικρό για... μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς που συνεχίζουν να είναι χώροι υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Τέλος, με αφορμή τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «Σύντομα η Ελλάδα θα κυρώσει τη σύμβαση -είναι η σύμβαση 190- της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου