Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


15/01/1622

Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Μπατίστ Ποκελέν (Μολιέρος).

15/01/1759

Το Βρετανικό Μουσείο ανοίγει για πρώτη φορά για το κοινό.

15/01/1809

Γεννιέται ο Γάλλος αναρχικός Πιέρ Ζοζέφ Προυντόν.Οι Μαρξ & Ενγκελς άσκησαν σοβαρή κριτική στις φιλοσοφικές - ιδεαλιστικές θέσεις του Προυντόν, που ουσιαστικά θεοποιούσε το άτομο και την απόλυτη ελευθερία του, την ατομική ιδιοκτησία (βλ. ενδεικτικά στο έργο του Κ. Μαρξ «Η αθλιότητα της Φιλοσοφίας»).

15/01/1822

Η Αϊτή γίνεται η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την επαναστατημένη Ελλάδα.

15/01/1892

Ο Τζέιμς Νάισμιθ δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε εφημερίδα της Μασαχουσέτης.

15/01/1919

Τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές για τη Γερμανική Εθνοσυνέλευση και σε συνθήκες γενικευμένης αντεπαναστατικής τρομοκρατίας που διενεργείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σε συμμαχία με την αστική τάξη, δολοφονούνται στο Βερολίνο οι κομμουνιστές ηγέτες Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ.

 Δολοφονούνται ο Καρλ Λίμπκνεχτκαι Ρόζα Λούξεμπουργκ

15/01/1919

Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα αναχωρεί για την Ουκρανία προκειμένου να συμμετάσχει στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά των επαναστατημένων λαών της Ρωσίας.

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στηΣοβιετική Ρωσία

15/01/1920

Πραγματοποιείται στη Σόφια η ιδρυτική Διάσκεψη της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας (BKO).

15/01/1934

Οι Ιρέν και Φρεντερίκ Ζολιό - Κιουρί ανακαλύπτουν την τεχνητή ραδιενέργεια, γεγονός για το οποίο την επόμενη χρονιά τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας.

15/01/1936

Ιδρύεται το Λαϊκό Μέτωπο στην Ισπανία από τα κόμματα: Κομμουνιστικό, Σοσιαλιστικό, Αριστερό-Δημοκρατικό, την Γενική Ένωση Εργατών, τα εργατικά κόμματα της Καταλονίας, τις οργανώσεις νεολαίας και τη Δημοκρατική Ένωση.

15/01/1941

Δυόμισι μήνες μετά το 1ο και 50 μέρες μετά το 2ο, ο Νίκος Ζαχαριάδης, από τα μπουντρούμια της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών, απευθύνει το 3ο κατά σειρά γράμμα του, αυτή τη φορά προς τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ.

Σε αυτό ο Ζαχαριάδης καταγγέλλει την «Προσωρινή Διοίκηση» ως «δημιούργημα και όργανο του Μανιαδάκη» (υφυπουργό Δημόσιας Ασφάλειας της Μεταξικής δικτατορίας), καλεί το λαό και στο στρατό σε πάλη για την ανατροπή της δικτατορίας Μεταξά (την οποία χαρακτηρίζει ως «κύριο και βασικό εχθρό» του λαού), ενώ προσδιορίζει για μια ακόμη φορά τον χαρακτήρα του πολέμου ως ιμπεριαλιστικό.

Ο Ν. Ζαχαριάδης εμπιστεύτηκε το γράμμα (που ήταν γραμμένο σε πανί) στον φοιτητή Λιανόπουλο, που κρατούνταν επίσης στην Γενική Ασφάλεια, για να το διαβιβάσει στους κομμουνιστές φοιτητές, ώστε να το τυπώσουν και το κυκλοφορήσουν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε. «Τα πράγματα δείξαν αργότερα», σημείωσε στη συνέχεια ο ίδιος ο Ζαχαριάδης, «ότι και ο Λιανόπουλος ήταν χαφιές». Το 3ο γράμμα δημοσιεύτηκε τελικά στην ΚΟΜΕΠ της Κατοχής (τεύχος 2, Ιούνης 1942).

Τα τρία γράμματα του ΝίκουΖαχαριάδη

15/01/1943

Ο Κόκκινος Στρατός αντεπιτίθεται και κατατροπώνει τις δυνάμεις του Άξονα στη μάχη του Βορονέζ.

15/01/1948

Πραγματοποιείται σύσκεψη των κομματικών-πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με αντικείμενο το πρόβλημα των εφεδρειών του Δημοκρατικού Στρατού. Ρίχνεται το σύνθημα: «Όλοι στ’ άρματα, όλα για τη νίκη».

15/01/1961

Διεξάγονται στο Παρίσι μυστικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Γαλλίας και της Βρετανίας, Ντε Γκολ και Μακμίλαν αντίστοιχα, με θέμα την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΟΚ.

15/01/1962

Πεθαίνει στο Βερολίνο ο καθηγητής της Ιατρικής Πέτρος Κόκκαλης, στέλεχος του ΚΚΕ, γραμματέας Υγείας και Πρόνοιας της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), υπουργός Παιδείας στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ) και κατόπιν πρόεδρος της Επιτροπής Βοήθειας για το Παιδί (ΕΒΟΠ).

Πέτρος Κόκκαλης

Πέτρος Κόκκαλης

Η υγειονομική υπηρεσία του Δ.Σ.Εστο Βίτσι

15/01/1963

Πραγματοποιείται σύσκεψη 55 συνδικαλιστικών οργανώσεων, που αποτελεί την απαρχή της δημιουργίας των «115-ΣΕΟ» (Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων).

15/01/1969

Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει τον «Σογιούζ-5», ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη πρόσδεση με άλλο διαστημόπλοιο και την πρώτη μεταφορά πληρώματος στο Διάστημα στην ιστορία.

15/01/1971

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και δεξί χέρι του Προέδρου Νίξον, Τζον Μίτσελ, ισχυρίζεται ότι η παρακολούθηση ιδιωτικών τηλεφωνικών συνομιλιών αποτελεί συνταγματικό του δικαίωμα και εφεσιβάλλει απόφαση δικαστηρίου του Ντιτρόιτ, που απαγορεύει τις παρακολουθήσεις.

15/01/1975

Έπειτα από 14 χρόνια σκληρού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα η Αγκόλα αποκτά την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία. Σημαντικός παράγοντας σε αυτή την εξέλιξη υπήρξε η ηθική αλλά και έμπρακτη υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων σοσιαλιστικών κρατών (της Κούβας, κ.α.).

15/01/1976

Σε έκθεση του Κογκρέσου για τις παράνομες δραστηριότητες της CIA, αποκαλύπτεται ότι πολλοί ηγέτες ξένων χωρών περιλαμβάνονται στους «συνεργάτες» της Υπηρεσίας. Μεταξύ αυτών ο Σάχης της Περσίας, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν, ο δικτάτορας του Ζαΐρ Μομπούτου Σέσε Σέκο και άλλοι.

15/01/1981

Ο Πάπας Ιωάννης ο Β’ δέχεται στο Βατικανό αντιπροσωπεία του πολωνικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη» με επικεφαλής τον Λεχ Βαλέσα, μιας οργάνωσης που θα έπαιζε κεντρικό ρόλο στην αντεπανάσταση στην Πολωνία.

15/01/1992

Η «διεθνής κοινότητα» αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Κροατίας και της Σλοβενίας από τη Σοσιαλιστική Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

 

3 σχόλια:

  1. Ο Ν. Ζαχαριάδης εμπιστεύτηκε το γράμμα (που ήταν γραμμένο σε πανί) στον φοιτητή Λιανόπουλο, που κρατούνταν επίσης στην Γενική Ασφάλεια, για να το διαβιβάσει στους κομμουνιστές φοιτητές, ώστε να το τυπώσουν και το κυκλοφορήσουν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε. «Τα πράγματα δείξαν αργότερα», σημείωσε στη συνέχεια ο ίδιος ο Ζαχαριάδης, «ότι και ο Λιανόπουλος ήταν χαφιές». Το 3ο γράμμα δημοσιεύτηκε τελικά στην ΚΟΜΕΠ της Κατοχής (τεύχος 2, Ιούνης 1942). ....... Στην ίδια ΚΟΜΕΠ υπάρχει άρθρο του ...ΣΙΑΝΤΟΥ... που εξηγεί πως το γράμμα είναι ...σεχταριστικό.... για αυτό φτιάξαμε το ΕΑΜ σαν Πολιτικό Μέτωπο σύμφωνα με το 1ο αφού βέβαια το διαστρέβλωσαν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 15/01/1936

    Ιδρύεται το Λαϊκό Μέτωπο στην Ισπανία από τα κόμματα: Κομμουνιστικό, Σοσιαλιστικό, Αριστερό-Δημοκρατικό, την Γενική Ένωση Εργατών, τα εργατικά κόμματα της Καταλονίας, τις οργανώσεις νεολαίας και τη Δημοκρατική Ένωση........ Εδωσαν 6 μήνες χρόνο στην Αστική τάξη με τον Φράνκο να οργανωθούν και να τους τσακίσουν βρισκόμενοι εγκλωβισμένοι στον Καπιταλισμό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 15/01/1948

    Πραγματοποιείται σύσκεψη των κομματικών-πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με αντικείμενο το πρόβλημα των εφεδρειών του Δημοκρατικού Στρατού. Ρίχνεται το σύνθημα: «Όλοι στ’ άρματα, όλα για τη νίκη»...... Ολο το βάρος λοιπόν στον ένοπλο αγώνα 3 χρόνια και 3 μήνες μετά την αποχώρηση των Γερμανών. .....ΜΑΛΙΣΤΑ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου