Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


11/01/1853

Γεννιέται ο ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης («Σχολή του Μονάχου»).

11/01/1879

Ξεκινά ο πόλεμος των Ζουλού μεταξύ των Βρετανών και των ντόπιων πληθυσμών της Ζουλουλάνδης, που θα καταλήξει με νίκη των Βρετανών και την κατάλυση του ανεξάρτητου κράτους των Ζουλού.

11/01/1910

Γεννιέται ο ποιητής και συγγραφέας Νίκος Καββαδίας. Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ, αρχικά στο ΕΑΜ Ναυτικών και αργότερα στο ΕΑΜ Λογοτεχνών - Ποιητών. Την περίοδο αυτή άρχιζε να δημοσιεύει και τα αντιστασιακά του ποιήματα με πρώτο το «Αθήνα 1943», ενώ το 1944 δημοσίευσε το ποίημα «Στον τάφο του ΕΠΟΝίτη». Το 1945 δημοσίευσε το «Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα» και το ποίημα «Αντίσταση».

Ο Νίκος Καββαδίας ανέλαβε για ένα διάστημα επικεφαλής του ΕΑΜ Λογοτεχνών - Ποιητών μέχρι που μπάρκαρε πάλι, ενώ το 1946, μαζί με άλλους διανοούμενους, υπέγραψε διαμαρτυρία κατά του Γ΄ Ψηφίσματος που ήταν ο «θεμέλιος λίθος» του αντικομμουνιστικού οργίου. Λίγο πριν το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967 έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στο περιοδικό «Πανσπουδαστική», όπου αφιέρωσε και το ποίημά του «Σπουδαστές». Στη διάρκεια της δικτατορίας αξιοποιήθηκε ως σύνδεσμος ανάμεσα σε αντιστασιακές οργανώσεις.

Νίκος Καββαδίας

ΝίκοςΚαββαδίας

11/01/1919

Το Κουξχάφεν της Γερμανίας ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία (Γερμανική Επανάσταση).

11/01/1923

Γαλλοβελγικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη βιομηχανική περιοχή του Ρουρ της Γερμανίας, δίνοντας νέα ώθηση στις επαναστατικές διαθέσεις του γερμανικού προλεταριάτου.

11/01/1928

Στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας και έπειτα από προλόγιση του Νίκου Καζαντζάκη ο διάσημος ελληνορουμάνος συγγραφέας Παναΐτ Ιστράτι και ο δάσκαλος Δημήτρης Γληνός μιλούν για τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ένωσης και τις επιβουλές των ιμπεριαλιστών εναντίον της. Λίγες μέρες αργότερα η κυβέρνηση Ζαϊμη, θα αποφασίσει την απέλαση του Ιστράτι από την Ελλάδα και παραπέμπει σε δίκη τον Γληνό .

11/01/1933

Η ΚΕ και η ΚΕΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) βγάζει απόφαση για τη συγκρότηση πολιτικών τμημάτων στους μηχανοτρακτερικούς σταθμούς (ΜΤΣ) και τα σοβχόζ.

11/01/1945

Υπογράφεται η ανακωχή ανάμεσα στη διοίκηση των βρετανικών δυνάμεων και την ΚΕ του ΕΛΑΣ (μάχες Δεκέμβρη 1944). Ως ημερομηνία κατάπαυσης του πυρός ορίζεται η 14η Γενάρη του 1945.

11/01/1946

Η Αλβανία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

11/01/1949

Ο ΔΣΕ επιτίθεται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Νάουσα (έδρα της 33 Ταξιαρχίας και ισχυρής δύναμης ΜΑΥ). Έπειτα από 2 μέρες σκληρών μαχών εξουδετέρωσε όλες τις οχυρωμένες θέσεις του αντιπάλου και κατέλαβε την πόλη.

Ημάχη της Νάουσας

ΟΔΣΕ στην Κ. Μακεδονία

11/01/1971

Ξεκινά στο Λονδίνο Διάσκεψη 15 Κομμουνιστικών Κομμάτων της Δ. Ευρώπης με θέμα τις πολυεθνικές μονοπωλιακές επιχειρήσεις και την από κοινού αντιμετώπισή τους από την εργατική τάξη της Δ. Ευρώπης. Στη Διάσκεψη μετείχε και το ΚΚΕ.

11/01/1971

Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του Σοσιαλιστή Προέδρου Χ. Τόρες στη Βολιβία. Χιλιάδες εργάτες βγαίνουν στους δρόμους, απαιτώντας την εκτέλεση των στασιαστών.

Ένας από τους στρατιωτικούς που διέφυγαν τη σύλληψη, ο στρατηγός Χ. Μπάνζερ, θα καταφέρει τελικά να καταλάβει την εξουσία –με την υποστήριξη των ΗΠΑ- με νέο πραξικόπημα τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

11/01/1976

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει με ψήφους 11-1 την ισότιμη συμμετοχή στον Οργανισμό της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η μοναδική αρνητική ψήφος ανήκε στις ΗΠΑ.

11/01/2008

Πεθαίνει ο Νεοζηλανδός εξερευνητής και ορειβάτης Έντμουντ Χίλαρι, ο πρώτος άνθρωπος που κατέκτησε τα Ιμαλάϊα.

11/01/2010

Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης Ερίκ Ρομέρ

 

3 σχόλια:

  1. 11/01/1971

    Ξεκινά στο Λονδίνο Διάσκεψη 15 Κομμουνιστικών Κομμάτων της Δ. Ευρώπης με θέμα τις πολυεθνικές μονοπωλιακές επιχειρήσεις και την από κοινού αντιμετώπισή τους από την εργατική τάξη της Δ. Ευρώπης. Στη Διάσκεψη μετείχε και το ΚΚΕ......... Η Προβληματική θεωρία των Πολιτικών μετώπων και σταδίων τα κακά..μονοπώλια άρα η εθνική αστική τάξη που θα είναι σύμμαχος...στον αντιμονοπωλιακό..αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Ευρωκομουνιστικό βέβαια δεν έγινε ποτέ το ΚΚΕ αλλά οι ιδεολογικές στρεβλώσεις ήταν βαθιά ριζωμένες παντού απο το 1935.... Αν και έγινε προσπάθεια διόρθωσης στο 9ο συνέδριο το 1973.. δεν έγινε δυνατό να αλλάξει το πρόγραμμα. Ηταν μακρύς ο δρόμος μέχρι το 15ο συνέδριο του 1996.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 11/01/1945

    Υπογράφεται η ανακωχή ανάμεσα στη διοίκηση των βρετανικών δυνάμεων και την ΚΕ του ΕΛΑΣ (μάχες Δεκέμβρη 1944). Ως ημερομηνία κατάπαυσης του πυρός ορίζεται η 14η Γενάρη του 1945...... Απο νικητές τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 που αποχωρούσαν οι Γερμανοί ...κατάφεραν... να χάσουμε σε ΑΘΗΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ και σαν σήμερα πριν 76 χρόνια να τους παραδώσουμε όλη την χώρα χωρίς να έχουμε χάσει και να οδηγηθεί ο λαός δεμένος χειροπόδαρα σε φυλακές εξορίες εκτελέσεις. ....ΑΥΤΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 11/01/1945

    Υπογράφεται η ανακωχή ανάμεσα στη διοίκηση των βρετανικών δυνάμεων και την ΚΕ του ΕΛΑΣ (μάχες Δεκέμβρη 1944). Ως ημερομηνία κατάπαυσης του πυρός ορίζεται η 14η Γενάρη του 1945.......Από την άλλη, ανέδειξε ότι «οι πολιτικοί - στρατιωτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης δεν παρασύρθηκαν στη λογική της "εθνικής ενότητας" και "εθνικής ομοψυχίας", ούτε στις πιο δύσκολες στιγμές του ελληνικού έθνους. Παρέμειναν ταξικά προσηλωμένοι, ακόμα και όταν το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ απελευθέρωνε από τους ξένους κατακτητές, χωρίς να θέτει στόχο ανατροπής της αστικής εξουσίας, κατάργησης της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας», τόνισε μεταξύ άλλων.

    Η Ελ. Μπέλλου εξήγησε ότι λόγω των στρατηγικών αδυναμιών που είχε το Κόμμα, δεν μπόρεσε να αξιολογήσει την ταξική πάλη που διεξαγόταν και με τη μορφή επιθέσεων από τις δυνάμεις του ΕΔΕΣ, από τα Τάγματα Ασφαλείας, από τις βρετανικές δυνάμεις και με τη μορφή ρυμούλκησης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στον Λίβανο και στην υπογραφή των Συμφωνιών Λιβάνου και Καζέρτας, τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10574802 ....ΑΥΤΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου