Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Παραδέχεται ότι το ΝΑΤΟ αδικεί την Ελλάδα, αλλά εναποθέτει στις ΗΠΑ τις «ελπίδες» του


Το ΝΑΤΟ αδικεί την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας παραδέχεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ομολογώντας εμμέσως πλην σαφώς πως πρόκειται για συμμαχία με κριτήριο τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών. Εντούτοις εναποθέτει τις «ελπίδες» του στις ΗΠΑ που όπως και η ΕΕ τροφοδοτούν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, προωθώντας σχέδια συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνέντευξή του στην στην πορτογαλική εφημερίδα «DIÁRIO DE NOTÍCIAS» δηλώνει πως «Η στάση του ΝΑΤΟ είναι η γραμμή των ίσων αποστάσεων, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση, είναι άδικο για εμάς». Ωστόσο, σπεύδει να διαχωρίσει τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «Οφείλω κατά πρώτο λόγο να πω δυο θετικά λόγια για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Mike Pompeo, ο οποίος αντελήφθη πολύ καλά το τι συνέβαινε και προσπάθησε πολύ να βελτιώσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο». Προσθέτει ότι «Ελπίζω η νέα κυβέρνηση Biden που διαθέτει στελέχη με μακρά πείρα σε ζητήματα-κλειδιά να επιτύχει ότι η απερχόμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε, παρά τις προσπάθειες του Pompeo».

Σε ερώτηση αν υπάρχει προοπτική ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων στο ζήτημα των χωρικών υδάτων απαντά ότι «Έχουμε μια μεγάλη απόκλιση με την Τουρκία και αυτή αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι και μόνο». Αναφέρει ακόμα ότι «Εάν η Τουρκία συμφωνήσει μαζί μας να συνομιλήσουμε και σε περίπτωση διαφωνίας να προσφύγουμε στη Χάγη και να χρησιμοποιήσουμε ως όρο αναφοράς το διεθνές δίκαιο, τότε (το πράγμα) θα είναι εύκολο» και προσθέτει πως «Εάν η Τουρκία προσπαθήσει να το επιλύσει χρησιμοποιώντας όρους, όπως η ευθυδικία, τούτο μας οδηγεί να επισημάνουμε ότι η Τουρκία θέλει να ερμηνεύσει τα πράγματα και υπό αυτή την ερμηνεία να χρησιμοποιεί το casus belli, μια απειλή πολέμου εναντίον μας εάν ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας για επέκταση των χωρικών υδάτων. Στην περίπτωση αυτή το ζήτημα είναι αδύνατον να λυθεί».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου