Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Μια ανάσα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εχουμε τις δυνατότητες να βάλουμε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη

Μια ανάσα βρίσκονται οι ΚΟ του ΚΚΕ πριν ολοκληρωθεί η Οικονομική Εξόρμηση και το πλάνο έχει ήδη υπερκαλυφθεί, φτάνοντας στο 103,17%. Οι περισσότερες Οργανώσεις Περιοχής το έχουν ήδη υπερκαλύψει. Τις λίγες μέρες που απομένουν, ο πήχης μπαίνει ακόμα πιο ψηλά για όσες Οργανώσεις έχουν ήδη ανταποκριθεί στους στόχους τους, ενώ η μάχη συνεχίζεται για να μην υπάρχει ούτε μία ΚΟΒ ή ΤΟ που δεν θα καλύψει τα πλάνα της.

Ταυτόχρονα, τις λίγες μέρες που απομένουν κρίνεται και η εξέλιξη της άμιλλας που έχει προκηρύξει η Γραμματεία της ΚΕ, αλλά και κατά τόπους άμιλλες ανάμεσα σε ΤΟ και ΚΟΒ. Σε σχέση με την πανελλαδική κατάταξη, στις τρεις πρώτες θέσεις παραμένουν οι Οργανώσεις Αιγαίου με 131,24%, Εξωτερικού με 129,4% και Θεσσαλίας με 113,10%.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» στελέχη από Τομεακές Οργανώσεις που έχουν καταγράψει πολύ καλή πορεία, σημειώνουν ότι σε αυτήν τη μάχη, που είχε πρωτόγνωρα στοιχεία λόγω της πανδημίας, φάνηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, ώστε οι ΚΟΒ, στηριγμένες στους δεσμούς τους με τον εργατόκοσμο να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.

Μια «γνώριμη» μάχη σε «πρωτόγνωρες» συνθήκες

Για παράδειγμα, για την ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής, που έχει φτάσει στο 108,11%, ήταν εξαρχής δεδομένο ότι έπρεπε να προσαρμόσει τη δουλειά της ώστε να ξεπεράσει τη νέα δυσκολία της γενικευμένης τηλεργασίας, που εμποδίζει την προσωπική επαφή. «Στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου, εκεί που εργάζονται τα μέλη του Κόμματος και παρεμβαίνουν σε χιλιάδες εργαζόμενους, η τηλεργασία είναι κανόνας», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» η Ντίνα Βάκου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Τηλεπικοινωνιών Αττικής. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι, η παρέμβαση του ΚΚΕ έχει νέες απαιτήσεις, «οπότε χρειάστηκε να οργανώσουμε ανάλογα και την Οικονομική Εξόρμηση», λέει Ντίνα και εξηγεί: «Καταφέραμε να έχουμε καλά αποτελέσματα αφού μέχρι σήμερα έχουν ενισχύσει το Κόμμα εκατοντάδες εργαζόμενοι, με τους οποίους τα μέλη του Κόμματος κατάφεραν να συζητήσουν με κάθε τρόπο. Ξεπέρασαν τις πρακτικές δυσκολίες, συναντήθηκαν στα σπίτια, βγήκαν για περιπάτους σε πλατείες, αξιοποίησαν την τεχνολογία, μίλησαν στο τηλέφωνο, στο διαδίκτυο».

Ωστόσο, δεν ήταν «περίπατος» αυτή η προσπάθεια, αφού, όπως εξηγεί η Ντίνα, «αρκετούς για να τους συναντήσουμε χρειάστηκε να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τους φόβους και τους δισταγμούς τους λόγω της κατάστασης, να αναμετρηθούν με έναν "λήθαργο" που προκαλεί καμιά φορά ασυναίσθητα η κλεισούρα, ο ακόμα πιο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος λόγω της τηλεργασίας, αφού είναι καθεστώς που δεν επιτρέπει τον "συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής", όπως παρουσιάζουν. Χρειάστηκε ευρηματικότητα, επιμονή και πολλή συζήτηση. Επίσης, η συνειδητοποίηση ότι οι δυσκολίες της τηλεργασίας δεν είναι κάτι εφήμερο, αλλά θα γίνει συνθήκη μέσα στην οποία θα πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε όλο και καλύτερα, ταυτόχρονα με τον αγώνα μας να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς όπου θα εφαρμόζονται μέτρα προστασίας, συνέβαλαν στην επίτευξη των οικονομικών στόχων, στην έμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ από εκατοντάδες εργαζόμενους του κλάδου».

Εκτός όμως από τους τηλεργαζόμενους, θετική ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα οικονομικής ενίσχυσης και από τους εργαζόμενους στον κλάδο των ταχυδρομείων - ταχυμεταφορών. «Εδώ μιλάμε για εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, που όχι μόνο δεν σταμάτησαν να δουλεύουν στιγμή, αντίθετα βρίσκονται αντιμέτωποι με μία άνευ προηγουμένου ένταση της δουλειάς και αύξηση της εκμετάλλευσης. Δουλεύουνε ατελείωτα ωράρια, με πολύ μεγάλη εντατικοποίηση, με αυξημένο τον κίνδυνο εργατικών "ατυχημάτων", εκτεθειμένοι στον ιό. Τα μέλη του Κόμματος, πρωτοστάτες στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων απέναντι στην τεράστια επίθεση που δέχονται, και τώρα και όλο το προηγούμενο διάστημα, χαίρουν της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης των συναδέλφων που αποτυπώνονται και στην οικονομική ενίσχυση από πάρα πολλούς».

Δίνω το υστέρημά μου γιατί στο ΚΚΕ «πιάνει τόπο»


Η ΤΕ Λάρισας έχει υπερκαλύψει το πλάνο της φτάνοντας στο 125,18%, αν και φέτος ήταν αυξημένο κατά πολύ «κι αυτό γιατί έχουμε αναλάβει την ανέγερση του Μνημείου Εκτελεσθέντων στο Μεζούρλο 1946 - 1950», μας λέει η Μαρία Κωστούλα, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Λάρισας. Η προσπάθεια που έκανε η Οργάνωση να δώσει αυτήν τη μάχη ενιαία με όλα τα άλλα καθήκοντα του Κόμματος είχε αποτέλεσμα. «Οι περισσότερες ΚΟΒ έχουν πιάσει το πλάνο τους, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν οι δυνατότητες ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πρωτοπόρες ΚΟΒ, στην πλειοψηφία τους είναι ΚΟΒ εργατικές, κλαδικές, που έδωσαν μια σειρά από μάχες με ιδιαίτερες απαιτήσεις», αναφέρει η Μαρία. Ενώ ξεχωρίζοντας ορισμένα παραδείγματα που αποτυπώνουν αυτές τις δυνατότητες, αλλά και την αυταπάρνηση με την οποία έδωσαν τη μάχη οι κομμουνιστές και οι φίλοι του Κόμματος, μας μεταφέρει τα παρακάτω:

«Δεκάδες είναι τα "κόκκινα μεροκάματα" των συντρόφων από την ΚΟΒ Κατασκευών, και όχι μόνο, που εργάζονται για το Μνημείο, αφήνοντας πολλές φορές τη δουλειά τους. Στο ίδιο πνεύμα, τα περισσότερα μέλη του Κόμματος έβαλαν φέτος αυξημένο πλάνο για την ατομική τους προσφορά. Σύντροφοι από την ΚΟΒ ΟΤΑ, παρόλο που πολλοί συνάδελφοί τους εργάζονται με τηλεργασία, πηγαίνοντας πόρτα πόρτα, έκοψαν κουπόνι σε 180 συναδέλφους τους. Αντίστοιχη προσπάθεια έκαναν οι σύντροφοι από την ΚΟΒ Εμπόρων που έχουν πάρει ενίσχυση από δεκάδες συναδέλφους τους. Συγκινητική είναι η προσφορά άνεργου ντελιβερά, που έδωσε σε σύντροφο της ΚΟΒ Επισιτισμού 50 ευρώ για το Κόμμα και 50 για το συνδικάτο, λέγοντας ότι "εδώ τα λεφτά μου πιάνουν τόπο". Σημαντική είναι η δράση ηλικιωμένων συντρόφων, που παρά τα προβλήματα υγείας δεν το έβαλαν κάτω και έφτασαν σε όσους έφταναν τα προηγούμενα χρόνια, μαζεύοντας περισσότερα χρήματα. Τέλος, για άλλη μια φορά θετική είναι η δράση οπαδών, που χρεώθηκαν κουπόνι, έβαλαν πλάνο».

Κόψαμε κουπόνι σε περισσότερους

Η ΚΟ Αιγαίου είναι στην πρώτη θέση της κατάταξης με βάση το ποσοστό υπερκάλυψης. Κι εδώ ξεχωρίζουν θετικά παραδείγματα, όπως της ΤΟ Χίου, της οποίας φέτος το πλάνο καλύφθηκε νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές, και έχει ήδη φτάσει στο 122,68%. όπως μας εξηγεί ο Μαρίνος Μακρής, στέλεχος της ΚΟ Αιγαίου. Οι σύντροφοι εκεί, παίρνοντας κουράγιο από τη μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στη Μακρόνησο, μετέφεραν αυτό το κλίμα στο νησί της Χίου και με ξεχωριστό σχέδιο απευθύνθηκαν σε απογόνους παλαίμαχων αγωνιστών, σε εκείνους που συγκινούνται και εμπνέονται από τις διαχρονικές θυσίες του ΚΚΕ για το δίκιο του λαού. Ετσι, διακινώντας υλικά από την εκδήλωση, όπως το αναμνηστικό φυλλάδιο, ήρθαν σε επαφή με πολλές οικογένειες αγωνιστών και κομμουνιστών που ενίσχυσαν το Κόμμα αναπτύσσοντας έτσι και τους δεσμούς μαζί τους. Αλλο θετικό παράδειγμα είναι αυτό ενός συντρόφου οικοδόμου, που πήγε σπίτι σπίτι σε όλη του τη γειτονιά κι έτσι «αντί να κόψουμε σε λιγότερους λόγω της πανδημίας, κόψαμε σε περισσότερους», λέει ο Μαρίνος.

Στο 149,71% βρίσκεται η ΤΟ Β. Δωδεκανήσου, και η Κική Μακρή, Γραμματέας της ΤΕ, ξεχωρίζει ως πείρα το ότι «απευθυνθήκαμε παντού». Για παράδειγμα, στη Λέρο, όπου η ΚΟ έχει αναπροσαρμόσει το πλάνο της ήδη 4 φορές προς τα πάνω, η προσφορά ήταν μεγάλη από όλα τα μέλη του Κόμματος, ενώ φέτος αρκετοί ήταν και οι οπαδοί που δούλεψαν με το κουπόνι. «Δεν απευθυνθήκαμε κάπου και να βρήκαμε κλειστές πόρτες. Οπου πήγαμε, όλοι έδωσαν και ένα μικροποσό», μας αναφέρει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου