Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

48ωρη απεργία από σήμερα ενάντια στην επίθεση εφοπλιστών και κυβέρνησης


Σε εξέλιξη είναι από τα μεσάνυχτα η 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία των ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Οι ναυτεργάτες αγωνίζονται ενάντια στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές και κυβέρνηση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στις οργανικές συνθέσεις, στα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Η απεργία είναι καθολική σε όλα τα λιμάνια της χώρας, ενώ μεγάλη είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη από εργαζόμενους άλλων κλάδων και νεολαίους. 

Η πραγματοποίηση απεργίας από σήμερα Τρίτη και ώρα 00.01 έως αύριο Τετάρτη και ώρα 24.00, με προοπτική κλιμάκωσης, συμφωνήθηκε κατά τη σύσκεψη 13 ναυτεργατικών σωματείων που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) στις 11 Φλεβάρη, με πρωτοβουλία των σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ενώ στη συνέχεια επικυρώθηκε από τα διοικητικά συμβούλια των Σωματείων Πλοιάρχων, Μηχανικών, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Μαγείρων, Ναυτών, Θαλαμηπόλων, Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών, Οικονομικών Αξιωματικών, Μηχανικών ΜΕΚ, Φροντιστών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Ναυτών M/S - Π/Κ - Ο/Γ, Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών. Στην απεργία συμμετέχουν και οι ναυτεργάτες στα ρυμουλκά - ναυαγοσωστικά σκάφη, με απόφαση του ΔΣ του σωματείου τους, της ΠΕΠΡΝ (δεν ανήκει στην ΠΝΟ).

Οι ναυτεργάτες απαντούν αγωνιστικά στις διαδοχικές αντεργατικές νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που προωθούνται κατ' απαίτηση των εφοπλιστών και με τις οποίες ενισχύεται η επιθετικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου ενάντια στους ναυτεργάτες στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα πλοία, για να ακολουθήσει η επέκταση των μέτρων αυτών στην ακτοπλοΐα, στην κρουαζιέρα, στα πορθμεία και στα ρυμουλκά, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τη 48ωρη πανελλαδική απεργία, καλώντας ταυτόχρονα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά αντίστοιχα καλεί τα σωματεία - μέλη του, τους εργαζόμενους του Πειραιά να στηρίξουν την απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών. Κάλεσμα να βρεθούν στα λιμάνια στο πλευρό των απεργών ναυτεργατών απευθύνει και η ΠΕΣ/ΝΑΤ στους συνταξιούχους του κλάδου.

Απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και εφοπλιστών

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, για την εφαρμογή των «διεθνώς κρατούντων» στα πλοία - αξίωση που κατ' επανάληψη διατυπώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμης - το καλοκαίρι του 2020 ψήφισε τον νόμο 4714. Με αυτόν θέλει να βάλει ταφόπλακα στην κλαδική ΣΣΕ ποντοπόρων, απαλλάσσει τους εφοπλιστές από ασφαλιστικές εισφορές, επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στις οργανικές συνθέσεις, σηματοδοτώντας νέες δραματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στην Υγεία - Πρόνοια στον κλάδο των ναυτεργατών. Επιτρέπει την εφαρμογή των ΣΣΕ με μισθολόγια πείνας που υπογράφει η εργοδοτική «Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών» (ITF), αυξάνοντας την ένταση της εκμετάλλευσης, ενώ δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» και των επαγγελματικών ασθενειών.

Με δυο λόγια, προωθούνται κεντρικοί στόχοι του κεφαλαίου, βασικές πλευρές της αντεργατικής επίθεσης που δυναμώνει απέναντι στο σύνολο της εργατικής τάξης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης με επιστολή του στις 11/1 έδωσε το σύνθημα για την εφαρμογή των επαχθών όρων των ατομικών συμβάσεων του νόμου 4714/2020. Ακολούθησε εγκύκλιος της Διεύθυνσης Ενημερότητας Πλοίων του ΝΑΤ (η εγκύκλιος είχε οριστεί ως θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη του ΔΣ του ΝΑΤ στις 12/2 και αποσύρθηκε με παρέμβαση των ναυτεργατικών σωματείων). Ηδη 15 πλοία ναυτιλιακών εταιρειών έχουν ζητήσει με σχετικό τους «σήμα» στο ΝΑΤ ενημέρωση για το πώς διαμορφώνονται τα «νέα μισθολόγια» της ITF. Στην ίδια εγκύκλιο προβλέπεται επιδότηση των εφοπλιστών για τα δύο εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών στις ΑΕΝ, αντί για ένα που ίσχυε μέχρι τώρα.

Στον ίδιο νόμο ορίζεται ακόμα ότι συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα δεν θα έχει πλέον ούτε ο πλοίαρχος, ενώ περιλαμβάνεται και ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση στα ναυτεργατικά σωματεία.

Το αιτήματα της απεργίας

  • Κατάργηση του ν. 4714/2020, των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων, που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.
  • Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
  • Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Τώρα η κυβέρνηση να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των ναυτεργατών που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα.
  • Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ για όλους τους ναυτεργάτες, από όποια χώρα κι αν προέρχονται. Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
  • Πλήρης - σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν. 4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
  • Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου