Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Φυλακές Ιντζεντίν


Αρχικά οι πρώτοι Τούρκοι διώχνοντας τους Ενετούς είχαν κατασκευάσει εκεί το 1646 έναν πύργο. Ο Ρεούφ πασάς όμως, για την προστασία του κόλπου της Σούδας, χτίζει το 1872 το φρούριο Ιτζεδίν, προς τιμή του πρωτότοκου γιου του Σουλτάνου Αβδούλ Αζίζ Ιτζεδίν. Αποτελώντας ένα από τα πρώτα οχυρωματικά κτίρια που κατασκευάστηκαν για την προστασία του λιμανιού, το φρούριο Καλαμίου, έχει κατά τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας «αξιοποιηθεί» με ποικίλους τρόπους…

Από τη βόρεια πλευρά είχε 12 πυροβόλα για αποτελεσματικότερο έλεγχο της κίνησης από τη θάλασσα. Ο Σουλτάνος Χαμίτ το 1884 προσθέτει την περίτεχνη κρήνη στην είσοδο του. Το φρούριο Ιτζεδίν, είναι τόσο αποτελεσματικό που στην εξέγερση των Κρητικών στη Δυτική Κρήτη, το Φεβρουάριο του 1878, 2.000 επαναστάτες επιτίθενται εναντίον του χωρίς να καταφέρουν να το καταλάβουν.

Στην περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, το φρούριο παροπλίζεται και γίνονται παρεμβάσεις στην αρχική κτιριακή του μορφή. Προστίθεται ο όροφος και κατασκευάζεται ο εξωτερικός μαντρότοιχος. Τώρα πια πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε εγκληματική φυλακή. Στην αρχή στα κελιά του φυλακίζονται βαρυποινίτες του κοινού ποινικού δικαίου αλλά τις δύσκολες πολιτικά περιόδους της χώρας κρατούνται εκεί οι περισσότεροι πολιτικοί κρατούμενοι.

Το 1903, ο Ελευθέριος Βενιζέλος γνώρισε για 15 ημέρες το αφιλόξενο περιβάλλον των φυλακών του φρουρίου, όταν καταδικάστηκε για εξύβριση, έπειτα από μήνυση που του υπέβαλλε ο Μητροπολίτης Κρήτης Ευμένιος, οπαδός του πρίγκιπα Γεωργίου.

Κατά την περίοδο της δικτατορίας του Θεόδωρου Πάγκαλου, το 1924, κρατήθηκε στις φυλακές μεγάλος αριθμός πολιτικών αντιφρονούντων, ενώ με την πτώση της δικτατορίας με πραξικόπημα από τον Γ. Κονδύλη το 1926, ο ίδιος ο Θεόδωρος Πάγκαλος περνά τα επόμενα δύο χρόνια φυλακισμένος στα ίδια κελιά. Μάλιστα όπως αναφέρεται στο φύλλο της 24ης Αυγούστου του 1927 της εφημερίδας «Εμπρός» το δεκαπενταύγουστο εκδηλώνεται με «κωδωνοκρουσίας και φωνασκίας ένα είδος στάσεως». Οι στασιαστές κλείνονται στην απομόνωση και η κυβέρνηση, μετά από αναφορά του συμβάντος από τον τότε διοικητή των φυλακών Μαρσέλλο, δίνει εντολή να μεταφερθούν οι πρωτεργάτες σε άλλες φυλακές της Ελλάδας. «Κατά την έξοδόν των εκ των φυλακών εξεδήλωσαν δια διαφόρων ζητωκραυγών την εκτίμησίν των προς τον συγκρατούμενόν των τέως δικτάτορα», συμπληρώνει ο τότε συντάκτης του άρθρου.

Δύο χρόνια αργότερα ψηφίζεται από την κυβέρνηση Βενιζέλου ο νόμος «περί μέτρων προστασίας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών» ή αλλιώς «Ιδιώνυμο». Έτσι, την περίοδο 1930-1931, σαράντα πολιτικοί κρατούμενοι φυλακίζονται και πάλι στο Ιτζεδίν, εξαιτίας του «Ιδιώνυμου». Στη γερμανική κατοχή οι φυλακές δεν φιλοξενούν πλέον κρατούμενους. Οι Γερμανοί τις μετατρέπουν σε στρατιωτική βάση και αποθήκη.

Το φρούριο ανοίγει και πάλι τα τελευταία χρόνια του εμφυλίου. Το 1948 από το κολαστήριο της Γυάρου μεταφέρονται στις φυλακές του Ιτζεδίν 105 πολιτικοί κρατούμενοι που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο. Τις δεκαετίες που ακολουθούν στα ανήλιαγα μεσαιωνικά μπουντρούμια των «Εγκληματικών Φυλακών Καλαμίου», όπως μετονομάστηκε, ξεκινά μια μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητα. Γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε οι αναλφάβητοι φυλακισμένοι να διδαχθούν γραφή και ανάγνωση.

Πραγματοποιούνται μελέτες και μεταφράσεις ξενόγλωσσων ιδεολογικών βιβλίων και γράφονταν μυθιστορήματα πεζογραφήματα και ποιητικές συλλογές. Η πολιτιστική δραστηριότητα συμπληρώνεται και με θεατρικές ομάδες. Σε μηνιαίες παραστάσεις οι κρατούμενοι παρουσιάζουν έργα του Μολιέρου, του Σαίξπηρ, του Μπρεχτ, του Ψαθά κ.ά. Κατά την παραμονή τους εντός του Ιτζεδίν, οι βαρυποινίτες χτίζουν στο νότιο τμήμα του φρουρίου το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου στο οποίο αγιογράφησαν τις εικόνες, σκάλισαν το τέμπλο, κατασκεύασαν τους πολυελαίους και τα φωτιστικά και διαμόρφωσαν τον εξωτερικό του χώρο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου