Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Ανάπτυξη ΜΕΘ covid χωρίς το αναγκαίο προσωπικό


Με απόφαση της Διοίκησης «καθ’ υπαγόρευσιν και κατ’ εντολή» της 1ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας καταργούνται 7 κλίνες ΓΕΝΙΚΗΣ ΜΕΘ (ΜΕΘ ΒΒ)και μετατρέπονται με κλίνες ΜΕΘ covid. Η Διοίκηση μάλιστα ανακοίνωσε και την πρόθεσή της για κατάργηση και άλλων 14 κλινών γενικής ΜΕΘ (ΜΕΘ Α και ΜΕΘ ΒΑ) και μετατροπή τους σε κλίνες ΜΕΘ covid. Αφήνοντας έτσι στο μοναδικό νοσοκομείο με τραυματολογική κατεύθυνση, πανελλαδική αναφορά και καθημερινή εφημερία, μόνο 15 κλίνες Γενικής ΜΕΘ.

Την πολυδιαφημισμένη ΝΕΑ ΜΕΘ των δωρεών, δεν επιλέγουν να την στελεχώσουν. Μετακινούν 12 Νοσηλευτές από άλλα Νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ και την αφήνουν ΚΛΕΙΣΤΗ κατά το ήμισυ.

Καταρρέει στην πράξη συνεπώς το κυβερνητικό προπαγανδιστικό αφήγημα περί δήθεν «θωράκισης» και περί δήθεν «πραγματοποίησης των αναγκαίων προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού» και συνεχίζεται η μετατροπή του νοσοκομείου σε νοσοκομείο «μιας νόσου». Είχε προηγηθεί άλλωστε η μετατροπή της ΜΑΦ του νοσοκομείου σε ΜΕΘ COVID, καταργώντας κλίνες ΜΑΦ και 15 κλίνες της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής (επανορθωτική Τραυματολογία αντιμετώπιση εγκαυμάτων).

Η μετατροπή αυτή γίνεται με καταστρατήγηση όλων των σχετικών πρωτοκόλλων για τη Νοσηλεία covid σχετικά με τη στελέχωσή τους. Άραγε δεν αναλογίζονται τον τεράστιο κίνδυνο διασποράς όταν θα μοιράζονται τον ίδιο ανελκυστήρα ασθενείς με covid και ασθενείς non-covid. Άραγε η ΕΝΛ του ΓΝΑ ΚΑΤ συμφωνεί;

Έτσι ανακυκλώνεται για ακόμα μια φορά με αναγκαστικές μετακινήσεις εντός του Νοσοκομείου το ίδιο ολιγάριθμο, εξαντλημένο και αποδεκατισμένο προσωπικό για να κουκουλωθούν όπως-όπως κενά, δημιουργώντας όμως έτσι άλλα κενά, γιατί απλούστατα οι αναγκαίες προσλήψεις δεν έχουν γίνει.

Συγκεκριμένα, μειώνουν περαιτέρω το προσωπικό στην ήδη υπάρχουσα ΜΕΘ covid (από 24 σε 20 για 7 κλίνες) μειώνουν το προσωπικό στην ΜΕΘ Α (από 16 σε 14 για 8 κλίνες) και ΜΕΘ ΒΑ (για 6 κλίνες 12 νοσηλευτές – σε βάρδιες), για να ανοίξουν ΜΕΘ covid εξίσου υποστελεχωμένη (19 νοσηλευτές σε βάρδιες για 7 κλίνες). Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τραυματιοφορείς, τεχνολόγους ακτινολόγους, φυσιοθεραπευτές που έχουν σοβαρό ρόλο στη νοσηλεία και αποκατάσταση ασθενών με COVID-19.

Η απαράδεκτη ταχτική της Διοίκησης να λέει ψέματα, εμφανίζοντας Νοσηλευτές που απουσιάζουν από την υπηρεσία όντας ασθενείς, ως αυτούς που θα στελεχώσουν τη ΜΕΘ covid ξεπερνά κάθε όριο και θέτει ξεκάθαρα σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους.

Θυμίζουμε ότι οι ελάχιστες προδιαγραφές για τη λειτουργία ΜΕΘ προβλέπουν ότι για τη λειτουργία των 7 επιπλέον κλινών ΜΕΘ COVID απαιτούνται τουλάχιστον 28 νοσηλευτές, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ανάγκες για νοσηλευτικό προσωπικό για νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι αυξημένες τουλάχιστον κατά 50%. 

Το Σωματείο διεκδικεί:  

► Να ανακληθεί η απόφαση για κατάργηση κλινών της Γενικής ΜΕΘ και η μετατροπή της σε κλίνες ΜΕΘ COVID, χωρίς την αναγκαία ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό.

► Να επιταχυνθεί άμεσα η διαδικασία διορισμού των επιλαχόντων της 2Κ (50 νοσηλευτές).

► Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καθώς και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές.

► Να καλυφθούν άμεσα τουλάχιστον 20 νέες οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών και 50 θέσεις νοσηλευτών για τις ΜΕΘ, καθώς και 12 τεχνολόγων ακτινολόγων (ή χειριστών), 10 τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων (ή παρασκευαστών) και 12 θέσεις φυσικοθεραπευτών 20 νοσοκόμων/τραυματιοφορέων για τις συνολικές ανάγκες του νοσοκομείου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου