Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

«Βαρίδι» κινδύνων οι συμμαχίες της αστικής τάξης και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης


Στο Κάιρο μεταβαίνει τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας για επαφές με τον ομόλογό του Σ. Σούκρι (είχε προηγηθεί τηλεφωνική τους επικοινωνία στις 26/2), καθώς τα ευρωατλαντικά σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου και «σταθεροποίησης» της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ μπλέκουν κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τις εξελίξεις να εκθέτουν την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, που εναποθέτουν την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στις λυκοσυμμαχίες της αστικής τάξης.

Είχαν προηγηθεί δυο σημαντικές εξελίξεις: Καταρχάς η ανακοίνωση από την Αιγυπτιακή Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου EGAS ότι ξεκίνησε διεθνή διαγωνισμό για εκχώρηση αδειών ερευνών για υδρογονάνθρακες σε θαλάσσια «οικόπεδα» ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (όπου σταμάτησε η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου), που επί της ουσίας δέχεται τις συντεταγμένες που διεκδικεί στην περιοχή ως εξωτερικό όριο της ΑΟΖ της η Τουρκία, με βάση και τις αξιώσεις ότι δεν υπάρχει επήρεια των ελληνικών νησιών, συγκεκριμένα του Καστελόριζου, άρα δεν συναντώνται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατ. Μεσόγειο.

Ακολούθησαν δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, την Τετάρτη, ο οποίος καλωσόρισε τον διαγωνισμό που προκήρυξε το Κάιρο, τονίζοντας: «Η Αίγυπτος συνεχίζει τις δραστηριότητες όπως για σεισμικές έρευνες και αδειοδότηση εντός της υφαλοκρηπίδας της. Το κάνει συνεχίζοντας να σέβεται τη δική μας υφαλοκρηπίδα, κάτι που καλωσορίζουμε». Εστειλε και μήνυμα ότι «ανάλογα με την πορεία των διμερών μας σχέσεων, θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και να υπογράψουμε συμφωνία και με την Αίγυπτο».

Στον απόηχό τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε Τετάρτη βράδυ να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Α. Φ. Αλ Σίσι. Την επομένη η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ενημέρωσε ότι «συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα», αλλά απέφυγε να απαντήσει αν συζήτησαν τη «στάση» της Τουρκίας.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου είπε ότι οι δύο υπουργοί θα εστιάσουν τη Δευτέρα στις διμερείς σχέσεις, στην οικονομική συνεργασία, στη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, στις περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Ανατ. Μεσόγειο, στη Λιβύη κ.α., ενώ ερωτηθείς αν η Αθήνα ζήτησε από το Κάιρο να αλλάξει τις συντεταγμένες του επίμαχου «οικοπέδου», απέφυγε να απαντήσει και να σχολιάσει - όπως είπε - τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου.

Σενάρια για τον «East Med», «συμπληρωματικά» των σχεδίων συνεκμετάλλευσης

Στο μεταξύ, εξελίξεις «τρέχουν» και με τον πολυδιαφημισμένο - ως υποτιθέμενη απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα - αγωγό «East Med». Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύματα ήθελαν τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, ήδη από τον Νοέμβρη, να θέτει στον Κυρ. Μητσοτάκη «πρόταση» αλλαγής όδευσης του αγωγού, ώστε αυτός να εκκινεί μεν από το γιγαντιαίο κοίτασμα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ, αλλά ακολούθως να παρακάμπτει την Κύπρο, να κατευθύνεται προς την Αίγυπτο, και από εκεί στην Κρήτη και στην Αλεξανδρούπολη μέσω πλοίων, πρόταση που ο πρωθυπουργός φέρεται να προώθησε και κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του σε Κύπρο και Ισραήλ. Ενώ πρόσφατα Αίγυπτος και Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για αγωγό που θα μεταφέρει αέριο από το «Λεβιάθαν» στις εγκαταστάσεις υγροποίησης αερίου στην Αίγυπτο.

Ερωτηθείσα την Πέμπτη αν ισχύουν οι πληροφορίες, η κυβερνητική εκπρόσωπος ουσιαστικά τις επιβεβαίωσε: «Είναι λογικό δύο χώρες της περιοχής (...) το Ισραήλ και η Αίγυπτος - που έχουν ήδη έναν αγωγό μεταξύ τους - να συζητούν ή να εξετάζουν εναλλακτικές οδεύσεις. Δεν σημαίνει αυτό σε καμία περίπτωση ότι είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές στα υφιστάμενα σχήματα».

Τα «υφιστάμενα σχήματα» εξάλλου, όπως το «East Med Gas Forum», που στήνεται με την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ στην περιοχή, «σφραγίζουν» συνολικά τις επικίνδυνες εξελίξεις για τη μοιρασιά της ενεργειακής λείας και για την «απεξάρτηση» της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, συσσωρεύοντας επιπλέον «καύσιμη ύλη» για τους ανταγωνισμούς που πληρώνουν οι λαοί.

Μόλις μια βδομάδα πριν, ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την Ενέργεια, Φρ. Φάνον, έλεγε πως «ο αγωγός "East Med" είναι μια επιλογή, υπάρχουν και άλλες», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίξαμε με συνέπεια την ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου» και από εκεί και πέρα εταιρείες όπως η «Chevron» «θα αξιοποιήσουν την εμπειρία τους για να καθορίσουν τις βέλτιστες οδούς εξαγωγής όσον αφορά την αξιοπιστία, την ασφάλεια, τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιδόσεις».

Στο ίδιο πνεύμα ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, απάντησε με νόημα ότι «οι αγορές θα αποφασίσουν για την όδευση του αγωγού».

Την Παρασκευή και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου, ερωτηθείς αν όντως σχεδιάζεται «εναλλακτική όδευση» του «East Med», απέφυγε να σχολιάσει, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τέτοιες πληροφορίες.

Σημειωτέον, τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας επιστρέφοντας από Κάιρο θα κάνει στάση και στη Λευκωσία, για συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη, ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής για τα Ευρωτουρκικά (25-26/3) και της 5μερούς για το Κυπριακό, ενώ την Τετάρτη η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζ. Χ. Λουτ, που προηγουμένως θα βρίσκεται στη Λευκωσία, θα βρεθεί στην Αθήνα.

 

1 σχόλιο:

  1. https://iskra.gr/2021-%cf%80%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%b9%ce%bd-%cf%86%ce%ac%cf%83%ce%b7-3-%ce%84%ce%ad%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%cf%87%cf%84%cf%85%cf%80%ce%ae%cf%83%ce%bf/ ...ΖΗΤΩ Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου