Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Νικολάι Βασίλιεβιτς Νικίτιν


Πεθαίνει, στις 3/3/1973, ο πολυβραβευμένος Σοβιετικός πολιτικός μηχανικός Νικολάι Βασίλιεβιτς Νικίτιν - Николай Васильевич Никитин

Ήταν περισσότερο γνωστός για τις επιβλητικές κατασκευές του όπως το κύριο κτήριο του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας με ύψος 240 μέτρα -η κατασκευή του διήρκεσε από το 1949 ως το 1953 και όταν τέλειωσε ήταν το ψηλότερο κτήριο στην Ευρώπη.

Από τα έργα του ξεχωρίζει επίσης το Παλάτι του Πολιτισμού και της Επιστήμης της Βαρσοβίας σε συνεργασία με τον Λεβ Ρούντνεβ που κατασκευάστηκε από το 1952 ως το 1955.

Άλλα εμβληματικά του έργα είναι το Στάδιο Λένιν (νυν Λουζνίκι, το κολοσσιαίο άγαλμα στον λόφο Μαμάγιεφ «Η Μητέρα Πατρίδα Καλεί» με ύψος 85 μέτρα, κατασκευή με 7900 τόνους σκυρόδεμα και χάλυβα, σε συνεργασία με τον γλύπτη Γιεβγκένι Βουτσέτιτς.

Ο Πύργος Οστάνκινο- Ολοκληρώθηκε το 1967, με ύψος 540 μέτρα, η ψηλότερη ελεύθερα στεκόμενη κατασκευή στην Ευρασία. 

                     Το κύριο κτήριο του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσοφ

 

                   Tο άγαλμα «Η Μητέρα Πατρίδα Καλεί» στον λόφο Μαμάγιεφ του Στάλινγκραντ

 

                                               Το στάδιο Λένιν (νυν Λουζνίκι) της Μόσχας

 

Ο Πύργος Οστάνκινο (Останкинская телебашня, Οστάνκινσκαγια τελεμπάσνια, ) είναι πύργος τηλεόρασης και ραδιοφωνίας στην Μόσχα . Έχει το όνομά του από την περιοχή της Μόσχας Οστάνκινο στην οποία βρίσκεται και κατασκευάστηκε για την πεντηκοστή επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Η κατασκευή ξεκίνησε το 1963 και ολοκληρώθηκε το 1967.

ALT.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου