Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Προσλήψεις προσωπικού και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα ζητούν οι εργαζόμενοι


Δραματική είναι η κατάσταση στον «Ευαγγελισμό».

Τα 11 από τα 14 χειρουργεία είναι κλειστά. Λουκέτο μπαίνει στην Καρδιοχειρουργική Κλινική, ενώ κλίνες ΜΕΘ μετατρέπονται σε covid. Κλείσιμο ακόμα 30 κλινών στη Δ' Παθολογική και ανάλογη προετοιμασία άλλων 30 της Γ' Παθολογικής για κλίνες Covid. Μετακινούν προσωπικό σε άλλες δομές, συνεχίζουν να μπλοκάρουν δεκάδες γιατρούς στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Έχουν 2 μήνες απλήρωτες εφημερίες.

Στο φόντο αυτών των προβλημάτων το μεσημέρι της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές δράσεις, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου

«Αυτό που επιχειρείται στον "Ευαγγελισμό" είναι εγκληματικό!», διαμήνυσε το Σωματείο και κατά τη διάρκεια  της διαδικτυακής «συνάντησης» του Σωματείου με τον διοικητή του νοσοκομείου, όπου τέθηκαν όλα τα ζητήματα, που δημιουργούν εκρηκτικές συνθήκες. Το Σωματείο έθεσε, μεταξύ άλλων, επιτακτικά το ζήτημα για τη Δ' παθολογική με 30 κρεβάτια και «για να λειτουργήσει ως covid πρέπει να προσληφθεί προσωπικό». Η διοίκηση ομολόγησε ότι το νοσοκομείο είναι στα όρια του, είπε ότι έχει ζητήσει ενίσχυση με προσωπικό, ενώ «στην περίπτωση που  γίνουμε Ιταλία, τότε θα μετατραπούν όλες οι παθολογικές και χειρουργικές κλινικές». Παρουσίασε την πιθανότητα να ενταχθεί στις εφημερίες το «Ερρικός Ντυνάν», το οποίο θα αποζημιώνεται διπλά από τα ασφαλιστικά ταμεία για καθένα από τα 300 κρεβάτια που θα διαθέσει.

Σχετικά με τις προσλήψεις των 30 μόνιμων γιατρών στο νοσοκομείο, όπως επισήμανε το Σωματείο, λείπουν τουλάχιστον 100 γιατροί, ενώ απ΄τους 30 κάποιοι δεν έχουν διοριστεί ακόμη κι απ΄όσους υπηρετούν ένα τμήμα τους έχει αποσπαστεί σ άλλα νοσοκομεία. Για τους ειδικευόμενους, οι εργαζόμενοι στηλίτευσαν το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν λίστες αναμονής σε 3 ειδικότητες (καρδιολογία, παθολογία και χειρουργική) δεν βγαίνουν προκηρύξεις διορισμού. Για τους 450 επικουρικούς νοσηλευτές, το Σωματείο κατήγγειλε το γεγονός «χωρίς εμπειρία και εκπαίδευση τους πέταξαν σε ΜΕΘ και επείγοντα». Υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για μόνιμο προσωπικό, μόνο τα τελευταία χρόνια πάνω από 100 νοσηλευτές συνταξιοδοτήθηκαν, δεκάδες εργαζόμενοι νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα, και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί.  Κι επειδή λύσεις δε βρέθηκαν, θα επακολουθήσει ευρύτερη και αναλυτική συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα.

Για όλα τα παραπάνω το Σωματείο ενημέρωσε κατά τη διάρκεια μαζικής συγκέντρωσης - συνέλευσης εργαζομένων που έγινε στον προαύλιο χώρο  και στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη συνέχεια.  

«Στην παρούσα φάση όσα μέτρα περιοριστικά και να ληφθούν δε θα αποδώσουν, αν δεν παρθούν  όλα τα απαραίτητα μέτρα στους χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ, αν δεν προσληφθεί μόνιμο προσωπικό σε μαζική κλίμακα για να ανταπεξέλθει και στις αυξημένες ανάγκες και στους υγειονομικούς που έχουν νοσήσει.  Το 2020 είχαμε 11.000 θανάτους παραπάνω σε σχέση με το 2019 (μ.ο. 120.000 θάνατοι/ετησίως),  οι 5.500 είναι από covid, άρα οι υπόλοιποι προέρχονται από την παραμέληση και επιβάρυνση όλων των υπολοίπων νόσων. Είναι ανάγκη να ενισχυθεί η ΠΦΥ. Ο ιδιωτικός τομέας να επιταχθεί. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στο προσεχές μέλλον, οι επιπλέον θάνατοι από non covid νοσήματα θα είναι πολύ περισσότεροι κι αυτό δυστυχώς ήδη επιβεβαιώνεται», σημείωσε ο Ηλίας Σιώρας πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων. «Για την καρδιοχειρουργική δεν είπε κουβέντα» πρόσθεσε. Τις διεκδικήσεις του σωματείου ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους εργαζόμενοι του νοσοκομείου απαιτώντας:

  • Επίταξη αληθινή -όχι «μαϊμού»- των ιδιωτικών κλινικών. Είναι κρίσιμη η άμεση αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δομών και υγειονομικού προσωπικού. 
  • Όχι στον αποκλεισμό των non COVID ασθενών από παρακολούθηση, χειρουργεία και όλες τις απαραίτητες διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις.
  • Άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων - ανάπτυξη της ΠΦΥ. 
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Όχι στις μετακινήσεις σε άλλες δομές και δραστηριότητες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου