Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες από τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης


Τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της πάλης τους για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή της Σίνδου, αλλά και ενάντια στα σχέδια δημιουργίας μονάδων καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ, παρουσίασαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η συνέντευξη οργανώθηκε από τα Σωματεία Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας και Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί σήμερα με ενημερωτικές εξορμήσεις στις εισόδους της ΒΙΠΕ Σίνδου και σε χώρους δουλειάς με το ψήφισμα και το πλαίσιο πάλης, που διαμορφώθηκε μέσα από την πλατιά σύσκεψη Σωματείων και Φορέων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Σίνδο.

Καλούν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δέλτα να συνεδριάσει διά ζώσης και να πάρει θέση για το δίκαιο αίτημα της δημιουργίας Κέντρου Υγείας στη Σίνδο. Και όποτε οριστεί η συνεδρίαση θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας των φορέων προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους. Προγραμματίζεται ακόμη κινητοποίηση των φορέων την Τρίτη 27/4, στις 6 μ.μ. στην πλατεία της Σίνδου ενάντια στην καύση υγειονομικών αποβλήτων στην περιοχή. Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των εργατικών σωματείων για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη. Και τέλος συμμετοχή στη συγκέντρωση όλων των φορέων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ενάντια στα περιβαλλοντικά εγκλήματα που είναι σε εξέλιξη και όσα σχεδιάζονται στην περιοχή, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Ιούνη, στο Δημαρχείο Π. Μελά, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μίλησαν ο Γιώργος Καραμπερόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας και ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας.

Υποστελεχωμένες οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ο Γ. Καραμπερόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κατάσταση στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Όπως είπε, «οι ήδη υποστελεχωμένες και πριν την πανδημία δομές ΠΦΥ αποδυναμώθηκαν ακόμη περισσότερο τον τελευταίο χρόνο με τις διαρκείς μετακινήσεις γιατρών από αυτές προς τα νοσοκομεία κάθε περιοχής. Στο Δήμο Δέλτα, με δύο βιομηχανικές περιοχές, σε Σίνδο και Καλοχώρι, άρα και μεγάλο κίνδυνο για την πρόκληση βιομηχανικού ή εργατικού ατυχήματος, με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, λειτουργούν μόλις δύο Κέντρα Υγείας, σε Διαβατά και Χαλάστρα, η στελέχωση των οποίων δεν επιτρέπει την παροχή ακόμη και στοιχειωδών υπηρεσιών Υγείας.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Δήμο Χαλκηδόνας, μια περιοχή με πολλά μεγάλα εργοστάσια. Στο ΚΥ Κουφαλίων, το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 60.000 κατοίκους, το 2010 υπηρετούσαν 32 γιατροί. Δέκα χρόνια μετά είναι μόλις 15. Στην εφημερία υπάρχει μόνο παθολόγος και γενικός χειρουργός, λείπουν δηλαδή βασικές ειδικότητες, όπως οφθαλμίατρος, παιδίατρος, γυναικολόγος. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στα μικρότερα χωριά των δύο δήμων, όπου υπάρχει γιατρός μόνο για συνταγογράφηση».

Επίσης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν αδιαφόρησε μόνο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αφήνοντας να μετατραπούν σε χώρους υπερμετάδοσης και διασποράς του ιού. «Δεν πήρε κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζόμενων αφήνοντας ανεξέλεγκτους τους βιομήχανους να θησαυρίζουν εις βάρος της υγείας μας. Άλλαξε μάλιστα τον ορισμό των ευπαθών ομάδων στενεύοντας τα κριτήρια, όπως άλλαξε και τον τρόπο αμοιβής τους, απαλλάσσοντας εξ ολοκλήρου την εργοδοσία. Ήδη από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, πολύ πριν δηλαδή από το δεύτερο κύμα, είχε φανεί ο κίνδυνος να μετατραπούν οι χώροι δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης. Δεκάδες κρούσματα εμφανίστηκαν σε εργοστάσια τροφίμων, στην Καβάλα και στη Χαλκιδική, για να ακολουθήσουν τα εκατοντάδες στις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας φρούτων σε Πέλλα και Ημαθία. Με το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος, δεν υπήρξε εργοστάσιο χωρίς κρούσμα, ενώ σε ορισμένα από αυτά, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, με εκατοντάδες κρούσματα και, δυστυχώς, μια νεκρή εργάτρια στον Παπαδόπουλο».

Και πρόσθεσε: «Τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των βιομηχάνων. Ακόμη και σήμερα δεν γίνονται υποχρεωτικά προληπτικά τεστ στους μεγάλους χώρους με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Όταν εμφανίζεται κάποιο κρούσμα, οι ιχνηλατήσεις γίνονται από στελέχη της εταιρείας(!) και οι συνάδελφοι του εργαζόμενου που νοσεί συνήθως δεν ενημερώνονται. Είναι πολλά τα παραδείγματα επιχειρήσεων που μόνο κάτω από την πίεση των σωματείων προχώρησαν σε μαζικά τεστ μετά από κάποιο κρούσμα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως η Επιθεώρηση Εργασίας, που υπολειτουργούσαν ακόμη και πριν την πανδημία, είναι φυσικά αδύνατο να ανταποκριθούν σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες. Δεν υπάρχει καμιά καταγραφή των κρουσμάτων στους χώρους δουλειάς (κλάδος, εργοστάσιο, ειδικότητα) ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί στατιστικά ο κίνδυνος και να παρθούν πρόσθετα, εξειδικευμένα μέτρα» (διαβάστε εδώ την ομιλία σε μορφή PDF). 

Ελλιπή μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

O Παναγιώτης Κολογκούνης αναφέρθηκε στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας στους χώρους δουλειάς. Όπως είπε, «τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί τα εργατικά ατυχήματα στους χώρους της βιομηχανίας. Εργάτες τραυματίζονται καθημερινά, άλλοι σακατεύονται, άλλοι πεθαίνουν θυσιαζόμενοι στο βωμό του κέρδους. Πολλά είναι τα μικρά και μεγάλα ατυχήματα που συμβαίνουν κάθε μέρα στις βιομηχανίες της Σίνδου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Οι επαγγελματικές ασθένειες έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις της βιομηχανίας υποφέρουν από προβλήματα μυοσκελετικά, δερματίτιδες, αναπνευστικά, μέχρι καρδιακά, εγκεφαλικά. Πολλοί πεθαίνουν μετά από κάποια χρόνια με διάφορες μορφές καρκίνου. Εργαζόμενοι, δεν προλαβαίνουν να πάρουν σύνταξη ή και όταν πάρουν, μετά από λίγο χρονικό διάστημα πεθαίνουν.

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε βάρδια στις βιομηχανίες, αναγκάζονται να βγαίνουν στη σύνταξη από τη βάρδια. Γι' αυτούς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για να εργάζονται πρωινοί μετά από κάποια ηλικία. Μάλιστα, η νυχτερινή εργασία επιβαρύνει πολύ περισσότερο την υγεία του εργαζόμενου ανεξάρτητα από την ηλικία.

Στη διαδικασία της παραγωγής, οι εργάτες έρχονται σε επαφή με χημικές και φαρμακευτικές ουσίες, εκτίθενται σε βιολογικούς παράγοντες, χωρίς τα κατάλληλα Μέσα Προστασίας. Σηκώνουν βάρη με συνέπεια να υποφέρουν από ισχιαλγίες, οσφυαλγίες.

Άλλοι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες τεράστιας και συνεχούς εναλλαγής θερμοκρασίας από τους φούρνους στα ψυγεία (από -20οC στους 30οC), λείπουν τα αναπνευστικά μέσα προστασίας για τη σκόνη, δεν υπάρχει επαρκής εξαερισμός.

Σε πολλά εργοστάσια οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε εκκωφαντικό θόρυβο έχοντας προβλήματα ακοής. Σε πολλούς κλάδους υπάρχει σημαντικός αριθμός ακρωτηριασμών λόγω έλλειψης προστατευτικών στις μηχανές.

Σε πολλά εργοστάσια τα ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας) δίνονται με το σταγονόμετρο στους εργαζομένους, αναγκάζοντάς τους ή να μην τα χρησιμοποιούν ή τα ΜΑΠ μιας χρήσης να χρησιμοποιούνται περισσότερες φορές. Σε κάποιες περιπτώσεις η εργοδοσία αναγκάζει τους εργαζόμενους να αγοράσουν τα μέσα προστασίας τους.

Οι γυναίκες εργάτριες αντιμετωπίζουν επιπλέον προβλήματα που προκύπτουν από τις συνθήκες δουλειάς, αλλά και από την πολιτική των εργοδοτών».

Τόνισε ότι «υπεύθυνα για την τραγική κατάσταση που ζουν οι εργαζόμενοι είναι το κυνήγι του κέρδους, η περίφημη "ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας", που περνάει κυριολεκτικά πάνω από τα κορμιά των εργατών».

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, είπε ότι «συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αλλά έρχεται να τσακίσει ό,τι έχει απομείνει από το ασφαλιστικό σύστημα, ετοιμάζει νέα αντεργατικά μέτρα.

Ακόμα, φέρουν ευθύνη για την υποστελέχωση και υπολειτουργία των ΣΕΠΕ (Σώματα Επιθεώρησης Εργασίας), η οποία μόνο τυχαία δεν είναι. Αφήνουν τους εργοδότες χωρίς καν τον υποτυπώδη έλεγχο, κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στις παρανομίες και καταπατήσεις των όποιων νόμων υπερασπίζονται δικαιώματα των εργαζομένων».

Τέλος, ανέφερε ότι αποτελεί πρόκληση να σχεδιάζεται η εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου, σε μια περιοχή επιβαρυμένη από την ήδη υφιστάμενη βιομηχανική δραστηριότητα. Και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να μην προχωρήσει αυτή η επένδυση, αλλά και ενάντια στην επικαιροποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων από τον φορέα της ΒΙΠΕ που θα επιτρέπουν την εγκατάσταση των 2 εργοστασίων.

Ζητούν χωροθέτηση αποτεφρωτών μακριά από κατοικημένες περιοχές και λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας υγειονομικών αποβλήτων που θα λαμβάνει υπόψη την ολοκληρωμένη προστασία της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση (διαβάστε εδώ την ομιλία σε μορφή PDF). 

Τα αιτήματα

Ενίσχυση με προσωπικό των Κέντρων Υγείας για να αναλάβουν τον εμβολιασμό χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ασφαλών εμβολίων για τον έγκαιρο και μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Επίταξη ιδιωτικών μονάδων Υγείας χωρίς αποζημίωση και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας,

Δημιουργία Κέντρου Υγείας Σίνδου πλήρως στελεχωμένου και εξοπλισμένου, με δυνατότητα φροντίδας επειγόντων περιστατικών, 24ωρης λειτουργίας και βραχείας νοσηλείας.

Άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Στελέχωση όλων των αναγκαίων ελεγκτικών μηχανισμών για τον έλεγχο τήρησης των απαραίτητων μέτρων όπως την παρουσία γιατρών Εργασίας, την τήρηση αποστάσεων, τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, τη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού κλπ.

Το κράτος να αναλάβει να διεξάγονται τακτικά τα απαραίτητα TEST και η αναγκαία ιχνηλάτηση κρουσμάτων. Όχι στη μετακύλιση της ευθύνης στις λαϊκές οικογένειες. Drive through test στις ΒΙΠΕ μια φορά την εβδομάδα με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Δειγματοληπτικά TEST κάθε εβδομάδα και μέσα στα χωριά γύρω από τις περιοχές των ΒΙΠΕ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου