Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Σε αποστολές επιτήρησης στη Μαύρη Θάλασσα


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ως ομπρέλα προστασίας αμερικανικών βομβαρδιστικών καλούνται να λειτουργήσουν ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ

Σε αποστολές στο FIR Σόφιας, που καλύπτει κομμάτι και της Μαύρης Θάλασσας, στέλνει η κυβέρνηση αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ενόσω κλιμακώνεται η κόντρα ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτή η εμπλοκή για τον ελληνικό λαό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, την προηγούμενη Τετάρτη, 7 Απρίλη, αεροσκάφος EMB-145H της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ιπτάμενο ραντάρ) σηκώθηκε από τη Λήμνο, διέσχισε τη Βουλγαρία και πέταξε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στον κάθετο άξονα βόρεια της Βάρνας - νότια του Μπουργκάς.

Αυτή η αποστολή πατά στη ΝΑΤΟικής κοπής Τεχνική Συμφωνία για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης που συνυπέγραψαν τον Μάρτη του 2014 στην Αθήνα οι τότε υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών Ανγκελ Ναϊντένοφ και Δ. Αβραμόπουλος.

Οπως διευκρινιζόταν τότε από αναλυτές, η εν λόγω Τεχνική Συμφωνία αφορά στον καθορισμό των αναγκαίων μέσων καθώς και στις διαδικασίες εκτέλεσης Διασυνοριακών Επιχειρήσεων για Εναέρια Αστυνόμευση (Cross Border Operations for Air Policing) του εναέριου χώρου των δύο κρατών. Με βάση αυτή, ελληνικά μαχητικά ανέλαβαν αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης αεροσκαφών «αγνώστων ιχνών», τα οποία εισέρχονται στο βουλγαρικό FIR, δεδομένου ότι και η βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία στερείται τις επιχειρησιακές δυνατότητες και μέσα για πραγματοποίηση αποστολών αναχαίτισης επί 24ώρου βάσεως. Λεγόταν, επίσης, ότι το θέμα απασχολούσε επί χρόνια τους επιτελείς του ΝΑΤΟ διότι δεν υπήρχε επαρκής αεροπορική αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Μαύρης Θάλασσας, θέμα που αναζωπυρώθηκε μετά το ξέσπασμα, τότε, της ουκρανικής κρίσης.

Κουμπώνοντας πάνω στη σημερινή κλιμάκωση και τους τωρινούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, δεν περνά απαρατήρητο ότι η αποστολή του ελληνικού ιπτάμενου ραντάρ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα την Τετάρτη ήρθε βασικά να καλύψει, ως ομπρέλα επιτήρησης και προστασίας, την άφιξη 3 βαρέων αεροσκαφών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Βόρειο Αιγαίο την ίδια μέρα.

Θυμίζουμε πως την προηγούμενη Τετάρτη 2 βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-1 Lancer των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Ellsworth στη Νότια Ντακότα πραγματοποίησαν αποστολές υπέρπτησης στο Αιγαίο Πέλαγος, «σε επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητας», όπως αναφέρεται από αρμόδιες αμερικανικές πηγές. Καθώς μάλιστα σε αυτήν την έξοδό τους κάλυψαν συνολικά 12.000 ναυτικά μίλια, χρειάστηκαν ανεφοδιασμό στο Βόρειο Αιγαίο από ιπτάμενο τάνκερ των Αμερικανών KC-135T Stratotanker, που απογειώθηκε από τη Βρετανία και την εκεί 100 Πτέρυγα Ανεφοδιασμού.

Ξεκίνησε η «Ηνίοχος»

Σημειωτέον, από την ίδια Πτέρυγα, επιχειρεί KC-135T Stratotanker που παίρνει μέρος, μαζί με μαχητικά «F-16» των Αμερικανών, στην άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 21». Ξεκίνησε χτες με επίκεντρο την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Μετέχουν επίσης με προσωπικό και μέσα η Γαλλία (μαχητικά «Rafale» και M-2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (μαχητικά «F-16»), η Ισπανία (μαχητικά F/A-18 HORNET), το Ισραήλ (μαχητικά «F-15» και «F-16»), ο Καναδάς (με προσωπικό) και η Κύπρος (με ελικόπτερο και προσωπικό), καθώς και με παρατηρητές οι Αυστρία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ρουμανία και Σλοβενία. Η άσκηση απλώνεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και συνδυάζεται με την άσκηση «ΛΑΙΛΑΨ 21» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ συμμετέχουν και μονάδες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού Ξηράς, με εκτέλεση σύνθετων σεναρίων Διακλαδικών Επιχειρήσεων. Διόλου τυχαία, το ΓΕΕΘΑ μιλά για «ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής».

Στο μεταξύ, απέπλευσε από την Αλεξανδρούπολη το αμερικανικό φορτηγό πλοίο «Ocean Glory» καθώς φόρτωσε ελικόπτερα, τροχοφόρα οχήματα και άλλο υλικό της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (το προηγούμενο διάστημα είχαν αναπτυχθεί στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τμήματά της και στο Στεφανοβίκειο, στο πλαίσιο της άσκησης «Atlantic Resοlve 2020») για να τα επιστρέψει στις ΗΠΑ. Στελέχη της 598 Ταξιαρχίας Μεταφορών των ΗΠΑ χαιρετίζοντας τη δουλειά που έκανε στον ακριτικό λιμένα το 839 Τάγμα τους, σε αυτήν τη διεκπεραίωση, σημειώνουν ότι «έχει διευρύνει σημαντικά την ικανότητά μας να διακινούμε δυνάμεις του Στρατού μέσα από αυτό το γεμάτο δυνατότητες και όλο και σημαντικότερο λιμάνι» για την υλοποίηση αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Αλλωστε, το επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλα τέτοια «φορτία» να περάσουν από την πόλη, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο του Εβρου προς ή από ό,τι οι ίδιοι οι Αμερικανοί ονοματίζουν ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων».

Τέλος, την επόμενη βδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας αναμένεται να μεταβούν στη Σαουδική Αραβία για να υπογράψουν «συμφωνία αμυντικής συνεργασίας». Η ελληνική κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό συμφωνήσει για αποστολή συστοιχίας ελληνικών «Patriot» προς ενίσχυση της αντιπυραυλικής ομπρέλας της χώρας απέναντι στο Ιράν. Ωστόσο, όπως έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό από το ΥΠΕΞ, αυτή η διμερής συμφωνία «δεν είναι μόνο για το ζήτημα των "Patriot", είναι ευρύτερα για την παρουσία δυνάμεων»...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου