Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, συναντήθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισήμως στο πλαίσιο «του διαρκούς συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, ενόψει και της άτυπης Πενταμερούς Συνάντησης», την οποία συγκάλεσε ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, στις 27 - 29/4, στη Γενεύη. Συνάντηση που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στα παζάρια για διευθετήσεις στην ευρύτερη περιοχή, με την Τουρκία - και όχι μόνο - να επιδιώκει «λύση» δύο κρατών.
Οπως τονίζεται από το Μαξίμου, στη συνάντηση, παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, «επιβεβαιώθηκε η πλήρης υποστήριξη» Ελλάδας και Κύπρου στις προσπάθειες του Γκουτέρες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Στις δηλώσεις τους, δε, σε δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι το πλαίσιο των συζητήσεων στη Γενεύη «στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού: Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνής εκπροσώπηση. Και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων».
Παραπέρα, προέβλεψε ότι οι συζητήσεις στη Γενεύη θα είναι «απαιτητικές», αλλά «προσερχόμαστε με καλή διάθεση να βρεθεί μία λύση η οποία θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων».
Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος μίλησε για «μία σημαντική μετά από 3,5 χρόνια νέα προσπάθεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να επιτρέψουν στον γενικό γραμματέα να συγκαλέσει και να δημιουργήσει, αν θέλετε να διερευνήσει, κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος προκειμένου να επαναρχίσει ένας διάλογος για λύση ενός προβλήματος που εδώ και 47 τόσα χρόνια οφείλεται καθαυτό στις ενέργειες της Τουρκίας».
Συμφώνησε ότι «τα πλαίσια μέσα στα οποία θα διαπραγματευτούμε καθορίζονται, πρώτον, από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αρχές και αξίες της ΕΕ. Καθορίστηκαν την τελευταία φορά, στις προσπάθειες να επαναρχίσει ο διάλογος, οι παράμετροι, 25 Νοεμβρίου του 2019 στο Βερολίνο, παρουσία του γενικού γραμματέα, του τότε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κύριου Ακιντζί, και εμού προσωπικά».
Διαβεβαίωσε ότι προσπάθεια της Λευκωσίας «δεν είναι να σφετεριστούμε του οποιουδήποτε τα δικαιώματα. Προσπάθειά μας είναι να εξευρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι δύο να αισθάνονται ασφαλείς, και οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς, και των δύο κοινοτήτων, ολόκληρου του κυπριακού λαού, τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι διασφαλισμένα». Παραπέρα, «η Κυπριακή Δημοκρατία, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, να δημιουργεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο - συνεπώς - κράτος. Μακριά από εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής ή ξένα στρατεύματα, τα όποια ξένα στρατεύματα, και ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις των οποιωνδήποτε τρίτων».
Εκτίμησε ότι ο ρόλος της Αθήνας θα είναι διαφορετικός από αυτόν της Λευκωσίας «στη συζήτηση λεπτομερειών όσον αφορά την εσωτερική δομή του κράτους. Αλλά στο θέμα εγγυήσεις - ασφάλεια ή ασφάλεια - εγγυήσεις και λοιπά θα έχετε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο. Βεβαίως και όσον αφορά τον σεβασμό των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.
Ο Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.
Αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, συναντήθηκε με τον Σλοβάκο ομόλογό του, Ι. Κόρτσοκ (συνάντησε και τον Μητσοτάκη). Συζητήθηκαν «θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων». Συζήτησαν και για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, με τον Σλοβάκο υπουργό να επισκέπτεται αργότερα, μαζί με τον αρμόδιο υπουργό, Ν. Μηταράκη, δομή μεταναστών στην Αττική.
Ο Δένδιας ευχαριστώντας τον Σλοβάκο ΥΠΕΞ για τη σταθερή και διαχρονική συνεισφορά της χώρας του στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, βρήκε ευκαιρία να ενημερώσει για τις επικείμενες συζητήσεις στη Γενεύη, «στην προσπάθεια να βρεθεί ένας κοινός τόπος για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού εκεί που σταμάτησαν το 2017», όπως είπε.
Παράλληλα, ενημέρωσε και για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συνεννόηση με όλους και με την Τουρκία», ωστόσο «αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS. Δεν μπορούν να αναζητηθούν λύσεις εκτός αυτού του πλαισίου», επέμεινε. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η αποκλιμάκωση που παρατηρείται από την τουρκική πλευρά θα συνεχιστεί και μάλιστα με πιο έντονο και με πιο πειστικό τρόπο».
Πάνω στο «ψητό» του κεφαλαίου, επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε στην τουρκική «μία θετική ατζέντα συγκεκριμένων οικονομικών συνεργασιών, με την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα το δεχθεί και από εκεί θα μπορέσει να ξεκινήσει μία σταδιακή μεταστροφή του κλίματος».
Στο μεταξύ, σήμερα Πέμπτη, προγραμματίζεται τηλεφωνική επικοινωνία του Ν. Δένδια με την παρουσιαζόμενη ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, «με πρωτοβουλία της», όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, την ώρα που κλιμακώνεται η κόντρα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με Ρωσία και Λευκορωσία.
Τέλος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την Τρίτη η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ αναφορικά με το ζήτημα του γαλλικού ωκεανογραφικού πλοίου «L' Atalante». Θυμίζουμε ότι στις 15/4 εκδόθηκε ελληνική NAVTEX για ερευνητικές δραστηριότητες του σκάφους στο νοτιοανατολικό Κρητικό Πέλαγος και στη Μεσόγειο. Η Τουρκία απάντησε με αντι-NAVTEX, ενώ έστειλε φρεγάτα της στην ευρύτερη περιοχή, η οποία ζήτησε από το γαλλικό πλοίο να αποχωρήσει. Το γαλλικό σκάφος βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει οριοθετηθεί με τη Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, περιοχή που αμφισβητεί η Τουρκία και θεωρεί αυθαίρετα τουρκική υφαλοκρηπίδα βάσει του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου