Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Μαχητική κινητοποίηση για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων

 


Μαχητική συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, ενώνοντας τις δυνάμεις τους μαζί με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς, πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης.

Συνεχίζοντας τον αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) στην οδό Αριστοτέλους. Εκεί, μίλησαν οι εκπρόσωποί τους, οι οποίοι περιέγραψαν τις δραματικές συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού και κατήγγειλαν εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που συνεχίζει να θυσιάζει ανθρώπινες ζωές στο ζύγι κόστους - οφέλους.

Η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), μίλησε για «πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ανθρώπινης δουλειάς». Όπως είπε, «συνέχεια αποσπάται προσωπικό, μη ειδικό, άσχετης ειδικότητας, για να νοσηλεύσει ασθενείς με κορονοϊό. Τα εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά ιατρεία παραμένουν από τον Οκτώβρη κλειστά, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους ασθενείς και ειδικά για χρονίως πάσχοντες».  Και την ίδια ώρα η κυβέρνηση «επιμένει να μην επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα. Αντίθετα προσπαθεί και να τους προφυλάξει και να τους ενισχύσει».

Αναφέρθηκε στην πίεση στα νοσοκομεία και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού να καλύψουν τις ανάγκες νοσηλείας χωρίς ενίσχυση με προσωπικό. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «18 κλίνες ΜΕΘ έχει το "Παπαγεωργίου" και με τις επεκτάσεις έφτασε να λειτουργεί 31, αντίστοιχα στο ΑΧΕΠΑ που έχει 26 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν και είναι κατειλημμένες 31». Όπως εξήγησε, διαρκώς στήνονται νέες κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού, με κατάληψη χειρουργείων, μονάδων εγκαυμάτων, αναπνευστικών λοιμώξεων. Αυξάνονται οι κλινικές κορονοϊού με τη συρρίκνωση των υπόλοιπων. Και αυτό σημαίνει ότι σταματά η νοσηλεία της υπόλοιπης νοσηρότητας, με κίνδυνο τη ζωή των αρρώστων.

Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΑΧΕΠΑ και του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, σχολίασε ότι ένα χρόνο μετά, ταιριάζει στην περίσταση το «"όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν". Και όλο τα ίδια λέμε, αλλά η κυβέρνηση δεν μας ακούει. Συνεχίζει να αδιαφορεί για τα χιλιάδες θύματα. Γι' αυτό δεν κάνει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, την ίδια ώρα που έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε μίας νόσου». Επίσης κατήγγειλε την πολιτική τρομοκρατίας και διώξεων που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και διοικήσεις νοσοκομείων προκειμένου να κλείσουν τα στόματα των υγειονομικών για να μην αποκαλύπτεται η πραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία, με τις τεράστιες ελλείψεις. Τέλος, ανέδειξε ότι η κατάργηση του 8ωρου και οι άλλες σαρωτικές ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση με το νόμο έκτρωμα, αφορά όλους τους εργαζόμενους και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της πρωτομαγιάς στις 6 Μάη.

Οι υγειονομικοί αποκάλυψαν και την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο, στήνοντας φιέστες στα νοσοκομεία, όπως σχεδιάζει το Σάββατο 24/4 στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να εγκαινιάσει 18 νέες κλίνες ΜΕΘ.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο «Παπανικολάου» και η ΕΝΙΘ, προγραμματίζουν αγωνιστική υποδομή στον πρωθυπουργό, και καλούν σε κινητοποίηση στις 10 π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου.

Όπως είπε η Ελένη Σιώτου, πρόεδρος του Σωματείου, οι 18 κλίνες ΜΕΘ είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα μηχανήματα και τοποθετήθηκαν σε ένα προκάτ κτίριο. «Όμως πρέπει να μας απαντήσει ο πρωθυπουργός με τι προσωπικό θα λειτουργήσει αυτή τη ΜΕΘ που απαιτεί περίπου 100 εργαζόμενους ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όταν δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη γιατρού ΜΕΘ;». Η ίδια αποκάλυψε ότι η διοίκηση προσπαθεί να τις λειτουργήσει με μετακινήσεις προσωπικού -διαλυμένου μετά από ένα χρόνο στα τμήματα covid- από διάφορα τμήματα, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη αποδυναμωμένες άλλες μονάδες.

Ακολούθησε μαχητική πορεία με συνθήματα όπως «με χειροκροτήματα δεν βγαίνει η πανδημία, δώστε λεφτά για την Υγεία», «τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις». Στο Άγαλμα Βενιζέλου, οι υγειονομικοί «ενώθηκαν» με την κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων, στη μεγάλη διαδήλωση μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου