Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

«Μπλόκο» στην εισαγωγή του «Sputnik V»


Την έντονη αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε η χτεσινή απόφαση της υγειονομικής ρυθμιστικής αρχής της Βραζιλίας (Anvisa) να απορρίψει το αίτημα πολλών πολιτειών της χώρας να εισάγουν το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» κατά της covid-19.

Σε μια προσπάθεια να επιταχύνουν τις εμβολιαστικές τους εκστρατείες περίπου 10 πολιτείες της βόρειας και βορειοανατολικής Βραζιλίας υπέγραψαν συμβόλαια με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του «Sputnik V», για να λάβουν περισσότερες από 30 εκατομμύρια δόσεις. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας έχει παραγγείλει 10 εκατομμύρια δόσεις.

Ωστόσο, η «Anvisa» απέρριψε τα αιτήματα αυτά, δηλώνοντας πως ακολούθησε τις συστάσεις των ειδικών της που εξέφρασαν «ανησυχίες» για το ρωσικό εμβόλιο, το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ή της αντίστοιχης υπηρεσίας των ΗΠΑ (FDA).

Ρωσία: Απόφαση «πολιτικής φύσης»
 
                                                      Πηγή: Associated Press

Από την άλλη πλευρά, οι παρασκευαστές του ρωσικού εμβολίου επέκριναν την απόφαση της Anvisa, χαρακτηρίζοντάς την «πολιτική».

«Οι καθυστερήσεις της Anvisa στην έγκριση του Sputnik V είναι δυστυχώς πολιτικής φύσης και δεν έχουν καμία σχέση με την πρόσβαση σε πληροφορίες ή με την επιστήμη», κατήγγειλαν στο Twitter οι παραγωγοί του ρωσικού εμβολίου. «Το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ στην ετήσια έκθεσή του για το 2020 πριν πολλούς μήνες είχε αναφέρει δημοσίως ότι ο επιτετραμμένος για θέματα υγείας των ΗΠΑ "είχε πείσει" τη Βραζιλία να απορρίψει το ρωσικό εμβόλιο», αναφέρουν οι ίδιοι.

«Οι επαφές θα συνεχιστούν. Αν δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα, θα δοθούν. Δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία αμφιβολία επ’ αυτού», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου