Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


27/04/1791

Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης Σάμιουελ Μορς, δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς.

27/04/1864

Πεθαίνει ο οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 και Φιλικός, Γιάννης Μακρυγιάννης. Ο Μακρυγιάννης μετείχε επίσης στο κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη του 1843 που απαιτούσε την κατάργηση της απόλυτης μοναρχίας με την υιοθέτηση Συντάγματος.

Κατόπιν συνέχισε να μάχεται για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαϊκών τάξεων, με αποτέλεσμα το 1851 να κατηγορηθεί για συνωμοσία κατά του βασιλιά, να συλληφθεί και να καταδικαστεί σε θάνατο. Η ποινή του μετριάστηκε σταδιακά, έμεινε στη φυλακή δυο χρόνια για να αποφυλακιστεί τελικά (1854) με τη μεσολάβηση του Δημητρίου Καλλέργη.

Η υγεία του όμως από τις κακουχίες και τη βαναυσότητα της φυλακής κλονίστηκε. Έτσι ο Μακρυγιάννης απομονώθηκε στο σπίτι του κοντά στους στύλους του Ολυμπίου Διός (η συνοικία αυτή φέρει μέχρι σήμερα το όνομά του- «Μακρυγιάννη») όπου και πέθανε. Λίγες μέρες πριν είχε προαχθεί από την τότε κυβέρνηση στο βαθμό του αντιστράτηγου.

27/04/1882

Πεθαίνει ο Αμερικανός φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Ραλφ Γουόλντο Έμερσον.

27/04/1909

Το αστικοδημοκρατικό κίνημα των Νεότουρκων αποκρούει αντεπαναστατικό πραξικόπημα από δυνάμεις που πρόσκειντο στον Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β’, τον οποίο και εκθρονίζουν.

27/04/1920

Οι εργάτες του Μπακού εξεγείρονται και με τη συνδρομή του Κόκκινου Στρατού εγκαθιδρύουν τη σοσιαλιστική εξουσία. Την επόμενη μέρα ανακηρύσσεται η Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν (28/4).

27/04/1920

Ο Β. Ι. Λένιν ολοκληρώνει το έργο του «Αριστερισμός, η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού». Στο έργο του αυτό ο Λένιν καταπιάνεται με τον αριστερό οπορτουνισμό, που προέκυψε ως μηχανιστική αντίδραση τμήματος του επαναστατικού κινήματος στο δεξιό οπορτουνισμό και το συμβιβασμό της Δεύτερης Διεθνούς και είχε χαρακτηριστικά όπως: Η υποτίμηση νομοτελειών της κοινωνικής εξέλιξης, η άρνηση του αντικειμενικού χαρακτήρα της επαναστατικής κατάστασης, η υποτίμηση ιδιομορφιών της κάθε χώρας και της εξειδίκευσης της επαναστατικής δράσης, η αναγωγή σε θέση αρχής της άρνησης της κοινοβουλευτικής μορφής πάλης, των συμβιβασμών, των συμμαχιών κλπ. Ο Λένιν άσκησε οξυμμένη κριτική σε αυτές τις αντιλήψεις, βοηθώντας Κομμουνιστικά Κόμματα να διορθώσουν τα λάθη τους.

«Αριστερισμός,η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού»

27/04/1936

Ο Ι. Μεταξάς λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής από το σύνολο των αστικών κομμάτων της Βουλής. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που καταψηφίζει. Επίσης καταψηφίζουν 3 αστοί βουλευτές.

ΟΙ. Μεταξάς λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από το σύνολο των αστικών κομμάτων πληνΚΚΕ

27/04/1941

Ιδρύεται στη Λουμπλιάνα με πρωτοβουλία των κομμουνιστών το Απελευθερωτικό Μέτωπο Σλοβενίας.

27/04/1941

Αυτοκτονεί η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα.

27/04/1941

Τα γερμανικά μηχανοκίνητα τμήματα μπαίνουν στην Αθήνα. Όλος ο κόσμος μένει κατάκλειστος στα σπίτια του.

Στις 23 Απρίλη, τέσσερις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια των Γερμανών, ο βασιλιάς και η κυβέρνηση έφυγαν για την Κρήτη, αφήνοντας σαν «οπισθοφυλακή» τον υφυπουργό Ασφαλείας του μεταξικού καθεστώτος, Κ. Μανιαδάκη, ο οποίος είχε και τη ...φροντίδα να παραδοθούν δέσμιοι οι 2.000 περίπου φυλακισμένοι και εξόριστοι αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές.

Οι γερμανοι μπαίνουν στηνΑθήνα

27/04/1944

Μεγάλη απεργία του αθηναϊκού λαού εναντίον της τρομοκρατίας των δυνάμεων κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους.

27/04/1945

Το Λαϊκό, Σοσιαλιστικό και Κομμουνιστικό Κόμμα σχηματίζουν Προσωρινή Κυβέρνηση συνασπισμού στην Αυστρία.

27/04/1957

Η Ελλάδα προσχωρεί στο «Δόγμα Αϊζενχάουερ». Κατά το «Δόγμα Αϊζενχάουερ» ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξουσιοδοτούνταν να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας προκειμένου να «βοηθήσει» οποιοδήποτε κράτος ή ομάδα κρατών ζητούσε συνδρομή των ΗΠΑ «για την αντιμετώπιση ένοπλης επίθεσης από οποιαδήποτε χώρα που ελέγχονταν από το διεθνή κομμουνισμό».

27/04/1961

Η Σιέρα Λεόνε κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

27/04/1974

Πραγματοποιείται στο Ντίσελντορφ της Δυτικής Γερμανίας Διεθνές Σεμινάριο Νεολαίας με τίτλο «Αλληλεγγύη στην Ελλάδα» που οργάνωσαν οι δυτικογερμανικές προοδευτικές οργανώσεις της νεολαίας, σε συνεργασία με την ΚΝΕ, την ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ και τη ΜΟΔΝΕ. Στο σεμινάριο πήραν μέρος 25 διεθνείς και εθνικές οργανώσεις νέων από 13 χώρες.

27/04/1990

Τερματίζεται η 27χρονη εξορία του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Νότιας Αφρικής, Τζόε Σλόμπο, από το καθεστώς του Απαρτχάιντ.

27/04/1992

Η Σερβία και το Μαυροβούνιο σχηματίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

27/04/1993

Μετά από ένα σκληρό εμφύλιο πόλεμο, που κράτησε 30 χρόνια, η Ερυθραία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία.

27/04/2008

Πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών χτυπημένος από τον καρκίνο, ο Κύπριος μουσικοσυνθέτης Μάριος Τόκας.

Γεννήθηκε το 1954 στη Λεμεσό. Σε ηλικία 20 χρόνων έζησε στην πρώτη γραμμή, ως φαντάρος, την τουρκική εισβολή. Το 1975 ο Μ. Τόκας ήρθε στην Ελλάδα. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σταθμός στη διαδρομή του υπήρξε η γνωριμία του με τον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο, που του εμπιστεύθηκε ανέκδοτα ποιήματά του με γενικό τίτλο «Πικραμένη μου γενιά», δίσκο που κυκλοφόρησε το 1981. Ακολουθούν και άλλα μουσικά έργα σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Κώστα Καρυωτάκη, Κώστα Μόντη, Θεοδόση Πιερίδη, Τεύκρου Ανθία, Κυριάκου Χαραλαμπίδη, Μιχάλη Πασιαρδή και άλλων. Ανάμεσα στα γνωστότερα λαϊκά του τραγούδια: «Αννούλα του χιονιά», «Δίδυμα φεγγάρια», «Εξαρτάται», «Θάλασσες», «Η εθνική μας μοναξιά», «Σαν τρελό φορτηγό», «Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη», «Σ' αγαπώ», «Τα Λαδάδικα» κ.ά. Παράλληλα έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο.

 

6 σχόλια:

  1. 27/04/1920

    Ο Β. Ι. Λένιν ολοκληρώνει το έργο του «Αριστερισμός, η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού». Στο έργο του αυτό ο Λένιν καταπιάνεται με τον αριστερό οπορτουνισμό, που προέκυψε ως μηχανιστική αντίδραση τμήματος του επαναστατικού κινήματος στο δεξιό οπορτουνισμό και το συμβιβασμό της Δεύτερης Διεθνούς και είχε χαρακτηριστικά όπως: Η υποτίμηση νομοτελειών της κοινωνικής εξέλιξης, η άρνηση του αντικειμενικού χαρακτήρα της επαναστατικής κατάστασης, η υποτίμηση ιδιομορφιών της κάθε χώρας και της εξειδίκευσης της επαναστατικής δράσης, η αναγωγή σε θέση αρχής της άρνησης της κοινοβουλευτικής μορφής πάλης, των συμβιβασμών, των συμμαχιών κλπ. Ο Λένιν άσκησε οξυμμένη κριτική σε αυτές τις αντιλήψεις, βοηθώντας Κομμουνιστικά Κόμματα να διορθώσουν τα λάθη τους......Τροτσκιστικός Αριστερισμός μαζί με Δεξιό και Κεντρίστικο οπορτουνισμό είναι συγκοινωνούντα δοχεία με φαινομενικά αντίθετους ρόλους πάντα στην υπηρεσία του καπιταλισμού με λύσσα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 27/04/1941

    Τα γερμανικά μηχανοκίνητα τμήματα μπαίνουν στην Αθήνα. Όλος ο κόσμος μένει κατάκλειστος στα σπίτια του.

    Στις 23 Απρίλη, τέσσερις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια των Γερμανών, ο βασιλιάς και η κυβέρνηση έφυγαν για την Κρήτη, αφήνοντας σαν «οπισθοφυλακή» τον υφυπουργό Ασφαλείας του μεταξικού καθεστώτος, Κ. Μανιαδάκη, ο οποίος είχε και τη ...φροντίδα να παραδοθούν δέσμιοι οι 2.000 περίπου φυλακισμένοι και εξόριστοι αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές..... Η Αστική τάξη συμμάχησε με τους Γερμανούς στα πλαίσια του Αντικομουνιστικού αγώνα. Ενα τμήμα της κράτησε ένα ...αντιφασιστικό... παράθυρο ανοιχτό για αργότερα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 27/04/1957

    ....Η Ελλάδα προσχωρεί στο «Δόγμα Αϊζενχάουερ». Κατά το «Δόγμα Αϊζενχάουερ» ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξουσιοδοτούνταν να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας προκειμένου να «βοηθήσει» οποιοδήποτε κράτος ή ομάδα κρατών ζητούσε συνδρομή των ΗΠΑ «για την αντιμετώπιση ένοπλης επίθεσης από οποιαδήποτε χώρα που ελέγχονταν από το διεθνή κομμουνισμό»...... Και απο την άλλη μεριά το Τσίρκο των ... αδεσμεύτων.... μονομερής αφοπλισμός ...παλαικό κράτος.....ειρηνική συνύπαρξη... και άλλα τέτοια κουραφέξαλα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.imerodromos.gr/kalyva-me-kalyva-spiti-me-spiti/ Η Αστική τάξη ...συνθηκολόγησε... με τους Γερμανούς συμμάχους της στα πλαίσια του Αντικομουνιστικού αγώνα στον 2ο Παγκόσμιο Ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ενα τμήμα της άφησε ένα ...αντιφασιστικό... παράθυρο ανοιχτό που τις χρειάστηκε μετά το 1943... Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ δεν ήταν σε καμία περίπτωση ...ΣΟΣΙΑΛΣΩΒΙΝΙΣΤΉΣ.... Απο την απομόνωση της φυλακής έγραψε τρία γράμματα για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο 2ο και 3ο ΑΝΟΙΧΤΑ με τον Μανιαδάκη να τα θάβει. Θα το έκανε για να σώσει το ΚΚΕ απο τον ...σεχταρισμό.... Με ΕΑΜ Κοινωνική συμμαχία σύμφωνα με τον Ζαχαριάδη θα είχαν πολεμήσει την Αστική τάξη και τους Γερμανούς Συμμάχους της θα είχαν κάνει όσους ΕΛΙΓΜΟΥΣ χρειαζόταν και τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 θα είχαν διεκδικήσει την εξουσία σε Επαναστατικές συνθήκες και με τον Συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Και σε καμία περίπτωση δεν θα είχαμε αυτή την καταστροφή που έγινε. Επίσης έχουμε καπιταλισμό απο το 1830 που πέρασε στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο το 1882. Η Πραγματικότητα είναι πεισματάρα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναζί στην Αθήνα τα χρέη της Γερμανίας παραμένουν Ανεξόφλητα

    Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα αποτελούν ζήτημα ηθικό, πολιτικό, οικονομικό, νομικό και πολιτισμικό. Συνοπτικά αποτελούν:

    ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ: για τις υλικές καταστροφές, τις λεηλασίες και τις αρπαγές των υποδομών της χώρας κατά τη διάρκεια της κατοχής από τα στρατεύματα κατοχής.

    ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ: για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων.

    ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ: το οποίο εξαναγκάστηκε η Τράπεζα της Ελλάδας να συνάψει με την Ιταλία και την Γερμανία στις 14.3.1942. Το δάνειο αυτό ανερχόταν στο ποσό των 3,5 δις δολαρίων σε τιμές του 1938. Σήμερα υπολογίζεται στα 56 δις ευρώ, χωρίς τους τόκους. Η περίπτωση αυτού του δανείου είναι μοναδική. Σε καμιά άλλη χώρα δεν υπήρξε αναγκαστικό δάνειο.

    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ: Αφορά τη λεηλασία, την καταστροφή και την κλοπή των πολιτιστικών θησαυρών της Ελλάδας.

    Οι συνολικές απαιτήσεις της Ελλάδας υπολογίζονται από 300 δις. ευρώ έως 341 δις ευρώ.

    Αννα Φραγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τα 80 χρόνια από την κατάληψη της Αθήνας από τους Ναζί σημειώνεται έντονα:

    «Ωστόσο, σήμερα, 80 χρόνια μετά, η ΟΔ Γερμανίας αρνείται να πληρώσει τις Πολεμικές Επανορθώσεις-Αποζημιώσεις που έχουν αναγνωριστεί σε διεθνείς διασκέψεις (Παρίσι, Λονδίνο, Μόσχα) υπέρ της Ελλάδας. Τεράστιες είναι οι ευθύνες, των Ελληνικών κυβερνήσεων που, στο όνομα των “καλών σχέσεων” με την ΟΔ Γερμανίας, αποφεύγουν να διεκδικήσουν, ουσιαστικά, στην πράξη και με συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες τις Γερμανικές Επανορθώσεις. Ακόμα χειρότερα, με τη συμφωνία και συμμετοχή των Ελληνικών κυβερνήσεων σε Ελληνογερμανικά Ιδρύματα (Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας) και προγράμματα δημιουργίας μνημείων και άλλων έργων που χρηματοδοτούνται από το ΥΠΕΞ ΟΔ Γερμανίας και αποδυναμώνουν το δίκαιο αίτημα του Ελληνικού λαού για τις Επανορθώσεις -πολεμικές αποζημιώσεις από την ΟΔ Γερμανίας. Επίσης με την επεξεργασία προγραμμάτων όπως πχ “Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα” που χρηματοδοτούνται επίσης από το ΥΠΕΞ ΟΔ Γερμανίας, συναινούν και συμφωνούν στην επιδίωξη για την αναθεώρηση της Ιστορίας του Β’ Παγκόσμιου πολέμου και την άμβλυνση της ιστορικής μνήμης για τα ναζιστικά εγκλήματα που διαπράχτηκαν στη χώρα μας.

    Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και το ΚΚΕ, σταθερά θέτουν το ζήτημα και στις ελληνικές κυβερνήσεις με πολύμορφες ενέργειες, όπως το υπόμνημα που κατέθεσε η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο ΥΠΕΞ, την ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ξανάφεραν το αίτημα στη Βουλή ή την κατάθεση σχετικής Αναφοράς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην Ευρωβουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν λίγα χρόνια και αγωνίζονται, επιτέλους, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες διεκδίκησης η κυβέρνηση».

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου