Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Σούδα και Αλεξανδρούπολη ορμητήρια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ προς Μαύρη Θάλασσα


ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
 
Στη Σούδα έδεσε ξανά το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», σε μια στάση εφοδιασμού και υποστήριξης, στην πορεία του προς τα επόμενα στάδια των επιχειρήσεών του, αναδεικνύοντας ξανά το ρόλο της βάσης στην υλοποίηση των φονικών σχεδιασμών των Αμερικανών στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.

Θυμίζουμε ότι στις 20 του Μάρτη είχε δέσει και πάλι στη Σούδα ενώ στήθηκε και φιέστα τότε επί του πλοίου με επίσκεψη εκεί του Κυρ. Μητσοτάκη. Σημειωτέον, κινητικότητα υπάρχει και στο αεροπορικό σκέλος της βάσης, καθώς συνεχίζονται αδιάκοπα οι πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών από τη Σούδα προς τη Μαύρη Θάλασσα, την ώρα που συνεχίζεται η ένταση στην Ουκρανία. Τις προηγούμενες μέρες έγιναν από το αεροπορικό σκέλος της βάσης των Αμερικανών στην Κρήτη αλλεπάλληλες πτήσεις αεροσκάφους του Πολεμικού τους Ναυτικού, «Lockheed EP-3E» (ειδικευμένο σε ηλεκτρονικό πόλεμο και υποκλοπή σημάτων και επικοινωνιών). Ακολούθησαν 29, 30/4 αλλά και χτες, πτήσεις αναγνωριστικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας τους, τύπου «RC-135W» ξανά στα ανοιχτά της Κριμαίας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η χρήση και της Αλεξανδρούπολης από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς για τη διεκπεραίωση μονάδων τους στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Οπως αναμενόταν, το θηριώδες φορτηγό πλοίο «LIBERTY PROMISE» αγκυροβόλησε τις προηγούμενες μέρες στα ανοιχτά του ακριτικού λιμένα, κουβαλώντας στρατιωτικό υλικό και προσωπικό που θα αναπτυχθούν σε ό,τι οι ίδιοι οι Αμερικανοί ονοματίζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», με αφορμή την αλυσίδα ασκήσεων «Defender Europe 21», η οποία, εστιάζοντας φέτος στη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, φέρνει χιλιάδες επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες στην περιοχή. Δεν περνά απαρατήρητο ότι σε μια συντονισμένη κίνηση, αντίστοιχη διεκπεραίωση δυνάμεων γίνεται από πλοία των Αμερικανών και των Βρετανών στο Δυρράχιο της Αλβανίας.

Λόγω της αργίας του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, το «LIBERTY PROMISE» θα ναυλοχήσει στο λιμάνι την Πέμπτη, οπότε και θα αρχίσει να ξεφορτώνει, προκειμένου υλικό και προσωπικό να μεταφερθούν, μέσω του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου του Εβρου, προς Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη.

Μάλιστα, την Παρασκευή, αναμένεται να μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη για να επιθεωρήσουν την όλη κίνηση ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κων. Φλώρος και ο αρχηγός ΓΕΣ, Χαρ. Λαλούσης. Αναμένεται να παραστούν και οι Christofer Mohan, στρατηγός - διοικητής της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Θεάτρου Επιχειρήσεων (ΤSC) των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, και Ivon Jones, υποστράτηγος - διοικητής Σχεδίων και Επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού.

Θυμίζουμε ότι ήδη από τις 19/4 το βρετανικό φορτηγό πλοίο «Hurst Point» ξεφόρτωσε στην Αλεξανδρούπολη υλικό των Βρετανών που έχει αναπτυχθεί στο λιμάνι για τις ανάγκες τέτοιων ΝΑΤΟικών διεκπεραιώσεων, με χρονικό ορίζοντα μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Αλλωστε, καθώς τα πλοία τους φτάνουν διαδοχικά στην πόλη, περί τα μέσα Μάη αναμένεται εκεί και το «Green Ridge».

Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί συνεχίζουν την εν λόγω συνεργασία και με τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις. Χαρακτηριστικά, η ναυαρχίδα της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ (λογίζεται κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεών τους, πλοία της επιχειρούν σε όλες τις θάλασσες του κόσμου) «USCGC Hamilton», αφού πρώτα διεκπεραιώθηκε από το δίαυλο του Αιγαίου, πέρασε στη Μαύρη Θάλασσα όπου και έκανε ασκήσεις με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, συγκεκριμένα τη φρεγάτα «TCG Turgutreis».

«Ηταν μεγάλη τιμή να δουλέψουμε μαζί με το τουρκικό Ναυτικό σήμερα. Είναι επαγγελματίες ναυτικοί που έχουν δεσμευτεί να εξασφαλίζουν ασφαλή πρόσβαση στη θάλασσα», δήλωσε ο πλοίαρχος T. Κρόνιν, διοικητής του «USCGC Hamilton». «Ανυπομονούμε για περισσότερες αλληλεπιδράσεις όπως αυτή για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και τα κοινά συμφέροντα στο θαλάσσιο περιβάλλον», πρόσθεσε. Ο δε πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Ντ. Σάτερφιλντ, έσπευσε να καλωσορίσει τη συνεκπαίδευση. «Η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και των τουρκικών δυνάμεων βελτιώνει την ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων ασφαλείας στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία θα συνεχίσουν να στέκονται μαζί ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου