Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο


Την πρώτη θέση με 27,77% (ή 99.332 ψήφους), έλαβε το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), σύμφωνα με τα τελικά αποτέλεσαν των εκλογών που διεξήχθησαν στην Κύπρο για την ανάδειξη της επόμενης 56μελούς Βουλής, σε μια χρονική περίοδο εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και ανταγωνισμών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που αλληλεπιδρούν ασφαλώς και με την Κύπρο, τις συζητήσεις για το Κυπριακό, οικονομικές συμφωνίες και σχεδιασμούς κ.ο.κ.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, το ΑΚΕΛ ήρθε δεύτερο με ποσοστό 22,34% (79.910 ψήφους). Το ΔΗΚΟ έλαβε 11,29% (40.392 ψήφους) και το ακροδεξιό μόρφωμα ΕΛΑΜ 6,78% (24.255 ψήφους). Ακολουθούν η ΕΔΕΚ με ποσοστό 6,72% (24.025 ψήφους), η Δημοκρατική Παράταξη με ποσοστό 6,10% και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με ποσοστό 4,41%.

Στις εκλογές της Κυριακής, ψήφισαν 366.608 από τους 557.836 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ή ποσοστό 65,72%, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των βουλευτικών εκλογών του 2021.

Η αποχή ανήλθε στις 191.228 ψήφους ή στο 34,28% . Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 357.714 (97,57%), τα άκυρα 6.824 (1,86%) και τα λευκά 2.070 (0,56%).

Η επόμενη των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης έναντι της πατρίδας μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι προτίθεται να συγκαλέσει σε σύσκεψη τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό τη νέα της σύνθεση, όταν αυτή συνέλθει και αφότου εκλέξει νέο Πρόεδρο της Βουλής.

(Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

4 σχόλια:

  1. σχόλιο του τουρκοκύπριου Hulusi Kilim

    «Οι Τουρκοκύπριοι τουλάχιστον έχουν την δικαιολογία ότι είναι υπό κατοχή και η Τουρκία επεμβαίνει στις εκλογικές τους διαδικασίες όταν εκλέγουν τους φασιστές όπως τον Τατάρ. Ποια είναι η δικαιολογία των Ελληνοκυπρίων;»

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και οι Ελληνοκύπριοι υπό κατοχήν είναι. Από τη δική τους αστική τάξη. Οπως και οι Τουρκοκύπριοι. Απλά η δική τους εγχώρια αστική τάξη δεν ήταν τόσο ισχυρή και γι αυτό πήρε βοήθεια από την Τουρκική.
    Και οι δύο "αντιμαχόμενες" αστικές τάξεις βολεύονται με την διχοτόμηση, τα δύο κράτη, γιατί έτσι μοιράζουν τα πρόβατά τους και έχουν καλύτερο έλεγχο στα κοπάδια τους.
    Εκείνο, που δεν επιθυμούν, είναι οι ενότητα των Κυπρίων εργαζομένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Γιατί αυτή η ενότητα αναδείχνει τα κοινά ταξικά τους συμφέροντα βάζοντας στην άκρη τα εθνικιστικά.
    Το ΑΚΕΛ πάλαιψε για την ενότητα του Κυπριακού Λαού. Αλλά σε λάθος βάση: Αστική ενότητα, "ειρηνιστική", ηθικολογική. Δεν την έβαλε σε ταξική βάση, γιατί δεν είχε το ταξικό στο πρόγραμμά του. Αποτέλεσμα: Εφαγε τα μούτρα του, και τώρα αποχαιρετάει κι αυτό τις τελευταίες του ταξικές αναφορές, και προσανατολίζεται στις "ρεαλιστικές" λύσεις, των δύο κρατών. Μέχρι η μία αστική τάξη να φάει την άλλη στην Κύπρο. Η Τουρκική την Ελληνική. Ο Κυπριακός Λαός και το ΑΚΕΛ αλέθονται στις μυλόπετρες των ελληνοτουρκικών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
    Ας πρόσεχαν.
    Ας προσέξουμε, όσοι και αν επιζήσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ....Σήμερα στο κέντρο του πολιτικού αγώνα πρέπει να μπει η ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ, Δεν συμβάλλει σε αυτό και τελικά στις πολιτικές προϋποθέσεις για την ανατροπή της επίθεσης η άρνηση αγώνα για τους άμεσους, συνολικούς, πολιτικούς στόχους ρήξης με την στρατηγική του κεφαλαίου (κατάργηση του καθεστώτος της μεταμνημονιακής επιτροπείας, διαγραφή του χρέους, ρήξη/έξοδος από την ΕΕ κ.α.), ούτε βοηθάνε σε τίποτα οι πρωτοβουλίες κοινοβουλευτικής στήριξης προτάσεων νόμου από τα συνδικάτα, όπως κάνει την περίοδο αυτή το ΚΚΕ. Η μεταφορά με τον οποιοδήποτε τρόπο της συζήτησης για το νομοσχέδιο στο κοινοβουλευτικό πεδίο, παρά τις προθέσεις, αντικειμενικά ωφελεί τις δυνάμεις που έχουν ως κέντρο τους την κοινοβουλευτική δράση και διέξοδο, δηλαδή τη «δημοκρατική αντιπολίτευση» και τις προτάσεις της για την «προοδευτική διακυβέρνηση».https://prin.gr/2021/05/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc%ce%ac%cf%87%ce%b7/.... Ανατροπή της κακιάς ...δεξιάς... φωνάζει ο Τροτσκιστής του ΝΑΡ κάνοντας αβάντα στο σύριζα για να ξεπλύνουν όλοι μαζί τον καπιταλισμό. Το γνωρίζουμε ότι το ΚΚΕ δεν συμβάλει στην δημιουργία του νέου οπορτουνιστικού αναχώματος που έχει ανάγκη ο καπιταλισμός. Αυτό είναι δουλειά των ...Αντιτζανεττακιστών Τροτσκιστών του ΝΑΡ μαζί με τους ...Τζανεττακιστές... του Νταλακογεώργου και τα Κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι τους Μανιαδάκηδες. Τους Κομμουνιστές και τις ταξικές δυνάμεις θα μας βρούνε απέναντι στο ΕΓΚΛΗΜΑ που ετοιμάζουν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. http://www.odigitis.gr/article/Den-einai-ayto-poy-nomizete/ Αυτά δεν τα έκανε καμία κακιά ...δεξιά... Είναι τα κατορθώματα της Αριστερής κυβέρνησης στην Ισπανία ενάντια σε πρόσφυγες. ΑΡΕ ΓΛΕΝΤΙ. ....ΑΞΙΟΙ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου