Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Αποβιβάζεται και νέα «φουρνιά» ΑμερικανοΝΑΤΟικών

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

...που στέλνονται στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία

Συνεχίζεται η χρήση και της Αλεξανδρούπολης από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς για τη διεκπεραίωση μονάδων τους στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Οπως αναμενόταν, χτες έδεσε στον ακριτικό λιμένα το θηριώδες φορτηγό πλοίο «LIBERTY PROMISE» και ξεκίνησε να ξεφορτώνει στρατιωτικό υλικό και προσωπικό που θα αναπτυχθούν σε ό,τι οι ίδιοι οι Αμερικανοί ονοματίζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», με αφορμή την αλυσίδα ασκήσεων «Defender Europe 21», η οποία, εστιάζοντας φέτος στη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, φέρνει χιλιάδες επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες στην περιοχή.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι σε μια συντονισμένη κίνηση, αντίστοιχη διεκπεραίωση δυνάμεων γίνεται από πλοία των Αμερικανών και των Βρετανών στο Δυρράχιο της Αλβανίας. Μάλιστα, αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη για να επιθεωρήσουν την όλη κίνηση ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κων. Φλώρος.

Αναμένεται να παραστούν και οι Christofer Mohan, στρατηγός - διοικητής της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Θεάτρου Επιχειρήσεων (ΤSC) των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, και Ivon Jones, υποστράτηγος - διοικητής Σχεδίων και Επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού. Θυμίζουμε ότι ήδη από τις 19/4 το βρετανικό φορτηγό πλοίο «Hurst Point» ξεφόρτωσε στην Αλεξανδρούπολη υλικό των Βρετανών που έχει αναπτυχθεί στο λιμάνι για τις ανάγκες τέτοιων ΝΑΤΟικών διεκπεραιώσεων, με χρονικό ορίζοντα μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Αλλωστε, καθώς τα πλοία τους φτάνουν διαδοχικά στην πόλη, περί τα μέσα Μάη αναμένεται εκεί και το «Green Ridge».

Ξανά στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ πάνω από το Αιγαίο

Στο μεταξύ, για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα στρατηγικά (ικανά να φέρουν πυρηνικά - καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις) βομβαρδιστικά αεροσκάφη των Αμερικανών διέσχισαν το Αιγαίο, την ώρα που κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους, σε Ανατ. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα και Βαλκάνια, με ανυπολόγιστους κινδύνους για το λαό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, την Τρίτη δύο «B-52 Stratofortress» διέσχισαν το Αιγαίο από βορρά προς νότο, πέρασαν πάνω και από την Αθήνα, συνοδευόμενα από ελληνικά «F-16», πριν συνεχίσουν την πορεία τους νότια και εκτός FIR Αθηνών.

Κατά πληροφορίες, τα «Β-52» απογειώθηκαν από την 5η Πτέρυγα Βομβαρδισμού στην Αεροπορική Βάση του Minot στη Βόρεια Ντακότα, με τελικό προορισμό τη βάση του Al Udeid στο Κατάρ, όπου και προσγειώθηκαν αργά την Τρίτη, προκειμένου με άλλα 4 «Β-52» που ήδη επιχειρούν εκεί, να καλύψουν την αποχώρηση των Αμερικανών και άλλων ΝΑΤΟικών από το Αφγανιστάν, όπου αναζωπυρώνονται συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν. Την ίδια αποστολή, κάλυψης της αποχώρησης των Αμερικανών, έχει χρεωθεί αυτήν την περίοδο και το αεροπλανοφόρο τους «Eisenhower» που βρίσκεται στην περιοχή και που προηγουμένως είχε ναυλοχήσει για ανεφοδιασμό και υποστήριξη στη Σούδα.

Θυμίζουμε, εξάλλου, την άφιξη, στις 7/4, 3 βαρέων αεροσκαφών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς 2 βομβαρδιστικά τους «B-1 Lancer» πραγματοποίησαν αποστολές υπέρπτησης στο πέλαγος, «σε επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητας», όπως αναφέρεται από αρμόδιες αμερικανικές πηγές. Εκαναν δε και εναέριο ανεφοδιασμό, πάντα στο Βόρειο Αιγαίο, από ιπτάμενο τάνκερ των Αμερικανών, «KC-135T Stratotanker». Εκείνη, άλλωστε, τη μέρα σηκώθηκε αεροσκάφος «EMB-145H» της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ιπτάμενο ραντάρ), διέσχισε τη Βουλγαρία και πέταξε στον κάθετο άξονα βόρεια της Βάρνας - νότια του Μπουργκάς, σε αποστολή στο FIR Σόφιας, που καλύπτει κομμάτι και της Μαύρης Θάλασσας. Σκοπός του, ακριβώς, να καλύψει τα αμερικανικά αεροσκάφη, ως ομπρέλα επιτήρησης και προστασίας.

Επιπλέον, στις 12/4, έτερο στρατηγικό βομβαρδιστικό «B-1B Lancer» των ΗΠΑ πέταξε - σε αποστολή τύπου «Bomber Task Force» - «στο και γύρω από το Αιγαίο Πέλαγος», όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί.

Σημειώνουμε πως όλο αυτό το διάστημα αμερικανικά και άλλα ΝΑΤΟικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη, που απογειώνονται είτε από τη Σούδα είτε από αεροπορικές βάσεις στην Ιταλία, διέρχονται από το FIR Aθηνών κατευθυνόμενα προς τη Μαύρη Θάλασσα, όπου επιτηρούν τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ενδεικτικά, την Τρίτη αναχώρησε από τη Σούδα, επιστρέφοντας στη βάση του στη Βρετανία, αναγνωριστικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τύπου «RC-135W», που έκανε πτήσεις στις 29, 30/4 αλλά και στις 3/5 στα ανοιχτά της Κριμαίας.

 

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

«Θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή»

Προς επικαιροποίηση της στρατιωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ

«Θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για την επικαιροποίηση της στρατιωτικής συμφωνίας κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο φόρουμ «EU-US Future» που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council».

Δείχνοντας την προθυμία της κυβέρνησης να εμπλέξει τη χώρας βαθύτερα σε επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είχαμε πολύ καλή σχέση με την κυβέρνηση Ομπάμα, με την κυβέρνηση Τραμπ και συνεχίζουμε να έχουμε μια πολύ καλή σχέση με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Υπογράψαμε τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την κυβέρνηση Τραμπ και βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν για την περαιτέρω επικαιροποίησή της… Θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή». 

Ανακύκλωσε και το ...μύθο ότι η Ουάσιγκτον αποτελεί εγγύηση και για τα Ελληνοτουρκικά ισχυριζόμενος πως «οι ΗΠΑ θα ήταν ο ιδανικός εταίρος για να πείσει την Τουρκία ότι κάτι τέτοιο (αποδοχή της σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας) θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια την Τουρκία, ένα πιο σταθερό μέλλον για την περιοχή και σε πολύ καλύτερες αμερικανοτουρκικές σχέσεις». Ανέφερε ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις ΗΠΑ στις αντιθέσεις τους με την Κίνα, λέγοντας ότι η Αθήνα και η Ουάσιγκτον έχουν κοινή αντίληψη σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κινεζικής Θάλασσας, όπου οι ΗΠΑ αντιτάσσονται στις κινεζικές αξιώσεις εναντίον των Φιλιππίνων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου