Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 2 Μαΐου 2021

«Στην Ινδία συντελείται έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας»


«Eίναι δύσκολο να μεταφέρει κανείς το πλήρες μέγεθος του τραύματος, του χάους και της αναξιοπρέπειας στην οποία υποβάλλεται ο λαός. Την ίδια ώρα μας λένε να μην παραπονιόμαστε». Παρέμβαση της Αρουντάτι Ρόι για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα της, Ινδία.

Με ένα εκτενές άρθρο της στην βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν, η Ινδή διεθνούς φήμης συγγραφέας και ακτιβίστρια, Αρουντάτι Ρόι, ζητεί την βοήθεια όλων ώστε «η Ινδία να μη μείνει απομονωμένη», την ώρα που βιώνει «ένα ξεκάθαρο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», και αναφέρεται αναλυτικά στη δράση της κυβέρνησης του ακροδεξιού Ναρέντρα Μόντι και τα πεπραγμένα της, κατά την διάρκεια της πανδημίας. 

«Δεν κατέρρευσε το σύστημα, ο Μόντι απέτυχε. Αν και η λέξη ‘απέτυχε’ δεν είναι ακριβής, γιατί δεν γινόμαστε μάρτυρες εγκληματικής αμέλειας αλλά ενός ξεκάθαρου εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας», σημειώνει η συγγραφέας του «Θεού των Μικρών Πραγμάτων», χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση Μοντι ως «μηχανή που γεννοβολάει κρίσεις». Αναφέρεται, δέ, και σε δήλωση υπουργού του Ουτάρ Πραντές, του Μοχάν Μπιστ, που ζήτησε από τους πολίτες «να σταματήσουν να παραπονιούνται» προειδοποιώντας με ποινές όποιον δημόσια εκφράζει τις αντιρρήσεις του στην πολιτική της κυβέρνησης.

Καταγράφοντας το ιστορικό της πανδημίας στην Ινδία, το οποίο σε πολλά σημεία θυμίζει την πορεία και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Αρουντάτι Ρόι αναφέρεται στον «μάγο Μόντι» που «περηφανευόταν και κόμπαζε» πως κατάφερε να περιορίσει την πανδημία κατά το πρώτο κύμα της. «Τώρα που γίνεται εμφανές πως σε τίποτε δεν την περιόρισε, μπορούμε να παραπονεθούμε που μας φέρονται λες και είμαστε φορείς ραδιενέργειας; που τα σύνορα των άλλων χωρών κλείνουν για μας και που οι πτήσεις αναβάλλονται; Που είμαστε έγκλειστοι, με τον ιό μας και τον πρωθυπουργό μας, μαζί με όλη την αρρώστια, την αντιεπιστημονική τοποθέτηση, το μίσος και την ηλιθιότητα που αντιπροσωπεύουν αυτός, το κόμμα του και το είδος της πολιτικής που ασκεί;» αναρωτιέται. 

Το άρθρο έρχεται σε μια στιγμή που η Ινδία βιώνει μια τεράστια άνοδο κρουσμάτων και θυμάτων, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Προχθές, Τετάρτη η ημερήσια αναφορά των Ινδικών αρχών έκανε λόγο για 379.257 νέα κρούσματα και 3.645 θανάτους. Τα θύματα είναι τόσα ώστε τα πάρκα και οι δημόσιοι χώροι έχουν μετατραπεί σε ανοικτά κρεματόρια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠOY) έχει χαρακτηρίσει τη χώρα, ως «εργαστήριο» και θύμα των μεταλλάξεων. Στην Ινδία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η πανδημία έχει σκοτώσει, μέχρι σήμερα, περισσότερες από 200.000 ανθρώπους και μετρά γύρω στα 18 εκατομμύρια κρούσματα. Ωστόσο, γιατροί και ακτιβιστές κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερους αριθμούς και για απόκρυψη στοιχείων. Είναι δεκάδες τα δημοσιεύματα που καταδεικνύουν πως το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, οι ελλείψεις είναι τεράστιες, δεν υπάρχουν υλικά και κρεβάτια, τα νοσοκομεία διώχνουν ασθενείς, και τα φάρμακα και το οξυγόνο πουλιούνται στη μαύρη αγορά, με δεκάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από υποξία – μάλιστα η Αρουντάτι Ρόι σημειώνει ότι «το νέο νόμισμα της Ινδίας, στο νοσηρό καινούριο της χρηματιστήριο, είναι το οξυγόνο… Είναι σαν ένα αόρατο Ούφο να έχει σταθεί πάνω από τον ουρανό μας και να αρπάζει το οξυγόνο μες από τα πνευμόνια μας.. μια επιδρομή που όμοιά της δεν έχουμε γνωρίσει». 

ΠΗΓΗ: theguardian.com, thepressproject.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου