Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους!


Συνεχίζουμε - κλιμακώνουμε τον αγώνα!

Νέα μεγάλη σύσκεψη Ομοσπονδιών και Συνδικάτων τη Δευτέρα 10 Μάη, στις 6.30 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως στην Αθήνα

Οι συγκλονιστικές εικόνες της περασμένης Πέμπτης, με τους χιλιάδες διαδηλωτές να συρρέουν στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε δεκάδες ακόμα πόλεις της χώρας σίγουρα έδωσαν νέα πνοή, αγωνιστική ανάταση σε ακόμα περισσότερο εργατόκοσμο και νεολαία για να βγουν στον αγώνα.

Η επιτυχία της απεργίας της Πρωτομαγιάς, που φέτος την οργάνωσαν τα σωματεία και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, σπάζοντας στην πράξη την επιχείρηση υπονόμευσής της από την κυβέρνηση και την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, αποτελεί τεράστια παρακαταθήκη. «Σειρά τώρα έχει η κλιμάκωση της πάλης», διαμηνύουν τα συνδικάτα. Μια κλιμάκωση για την οργάνωση της οποίας, δίχως να χάσουν χρόνο, Σωματεία και Ομοσπονδίες που συναντήθηκαν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση του Συντάγματος αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα σύσκεψη συντονισμού της δράσης τους τη Δευτέρα 10 Μάη, στις 6.30 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως.

Ο πήχης λοιπόν μπαίνει ψηλά. Οι σχεδόν 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις που αποφάσισαν την απεργία της περασμένης Πέμπτης, συγκροτώντας ένα πλατύ απεργιακό μέτωπο, κόντρα σε εργοδοσία, εργατοπατέρες και κυβέρνηση, μπορούν όπως φαίνεται να διευρυνθούν κι άλλο. Να συμπαρασύρουν ακόμα περισσότερα σωματεία, να δώσουν κουράγιο σε διοικήσεις και συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων οργανώσεων για να οργανωθεί πιο αποφασιστικά «από τα κάτω» η πάλη.

Και όσο σφοδρή είναι η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, άλλο τόσο σφοδρή μπορεί και πρέπει να είναι η απάντηση από τα σωματεία. Να είναι πρωτοφανής η συμμετοχή Διοικητικών Συμβουλίων, πρωτοπόρων συνδικαλιστών, εργαζομένων στη σύσκεψη της Δευτέρας, ώστε να σταλεί άλλο ένα μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση ότι «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο».

Οι συγκεντρώσεις της περασμένης Πέμπτης άλλωστε ξεκαθάρισαν και το περιεχόμενο της πάλης. Η εργατική τάξη, η νεολαία απαιτούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα με τις διατάξεις για τη 10ωρη δουλειά, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, τη νομιμοποίηση και γενίκευση της τηλεργασίας κ.λπ. Ομως δεν μένουν εκεί. Απαίτησαν να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των τελευταίων χρόνων. Να ξηλωθούν οι νόμοι και των τριών μνημονίων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ), όπως και οι διατάξεις κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου), οι νόμοι περιστολής του απεργιακού δικαιώματος και απελευθέρωσης των απολύσεων, της κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στην επίθεση λοιπόν που εξαπολύουν κεφάλαιο και κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιτάξουν τα δικά τους όπλα για την οργάνωση της αντεπίθεσής τους.

Τη δύναμη αυτή, την οποία έχουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους, που φάνηκε και από την απεργία της περασμένης Πέμπτης, ανέδειξε από το βήμα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, που έκανε γνωστή και την οργάνωση της νέας μεγάλης σύσκεψης για την ερχόμενη Δευτέρα.

Χαιρετίζοντας τα εκατοντάδες σωματεία που οργάνωσαν την απεργία και τους χιλιάδες απεργούς που βρέθηκαν στο δρόμο, επισήμανε την ανάγκη για συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα: «Ολα τα μηνύματα από τη σημερινή απεργία δείχνουν επιτυχία από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη. Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία, μας γεμίζει δύναμη για τη συνέχεια, με αντοχή μπροστά στις δυσκολίες που υπάρχουν και με μεγάλη ευθύνη για να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας στην οργάνωση του αγώνα».

Αναδεικνύοντας την ανάγκη χωρίς καμιά χρονοτριβή να οργανωθεί το επόμενο αγωνιστικό βήμα, υπογράμμισε: «Επιβεβαιώνουμε την απόφασή μας να απαντήσουμε με νέα απεργιακή κινητοποίηση απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε». «Σύνθημά μας είναι ότι αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο δεν πρέπει καν να κατατεθεί. Εχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας», ανέφερε σε άλλο σημείο, καλώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, να συμμετάσχουν στη μεγάλη σύσκεψη, «να συζητήσουμε, να καταθέσουν τον προβληματισμό τους, τις προτάσεις τους, έτσι ώστε να είμαστε με ολοκληρωμένο σχέδιο απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε».

Χαιρετίζει τον μεγάλο απεργιακό αγώνα το ΠΑΜΕ

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με δελτίο Τύπου τη μέρα της απεργίας, χαιρέτισε «τους χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες, που σήμερα (Πέμπτη 6 Μάη), 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση στο Σικάγο, προσπέρασαν τη θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ και τίμησαν αγωνιστικά, με απεργία, τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος και την παγκόσμια μέρα αγώνα της τάξης μας, κάτω από τα μπλοκ των σωματείων, με το σύνθημα: "Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής"».

Και συνεχίζει:

«Χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν θέση μάχης απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση. Η Εργατική Πρωτομαγιά μάς βάζει χρέος να αντισταθούμε όχι μόνο στα νέα μέτρα που καταργούν το 8ωρο και δυναμώνουν την ελαστικοποίηση της εργασίας αλλά να απαιτήσουμε τη συνολική κατάργηση των νόμων της διευθέτησης, της "ευελιξίας", του χτυπήματος των Συλλογικών Συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, του παγώματος των μισθών, των νόμων που μετατρέπουν την Ασφάλιση σε τζόγο, των απεργοκτόνων νόμων του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Αχτσιόγλου) και του χτυπήματος των διαδηλώσεων (νόμος Χρυσοχοΐδη), στα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με αφορμή την πανδημία.

Παίρνουμε στα χέρια μας την κατάσταση!

Το αντεργατικό νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά!

Η ελπίδα σήμερα βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες, στην οργάνωση των εργαζομένων, στη σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και το πολιτικό προσωπικό τους, με τα τμήματά τους μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να βγουν στην αντεπίθεση, στην καθημερινή πάλη για νέες διεκδικήσεις, για ανάκτηση των δικαιωμάτων που χάθηκαν. Με όλα τα μέτρα προστασίας χρειάζεται τις επόμενες μέρες να πυκνώσουν οι συζητήσεις, οι συνελεύσεις, οι συσκέψεις στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς.

Στο δρόμο των εργατών του Σικάγου προχωράμε με πίστη στο δίκιο μας, αμφισβητώντας την κυριαρχία των εκμεταλλευτών και την εξουσία τους.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά, μέρα πάλης των εργατών όλου του κόσμου!».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου