Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Η λυκοσυμμαχία της ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει Ευρώπη των λαών


Τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ ως διακρατική ένωση των καπιταλιστικών κρατών, που έγινε για να θωρακίσει την κερδοφορία των πολυεθνικών απέναντι στους εργαζόμενους της Ευρώπης αλλά και στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, επισήμανε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της της διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής, όπου παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Μ. Σασόλι.

Σημειώνεται πως το απόγευμα η κυβέρνηση διοργανώνει στο Ζάππειο φιέστα για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ και μετέπειτα στην ΕΕ, τιμώντας την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής επιλογής της αστικής τάξης, που φόρτωσε νέα δεσμά στον λαό.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί να διαγράψει τις τραγικές επιπτώσεις της πανδημίας στους λαούς της Ευρώπης και όχι μόνο, την κατάρρευση των συστημάτων υγείας στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, που ήταν αποτέλεσμα όχι των δυσκολιών αλλά της στρατηγικής συνειδητής επιλογής της εμπορευματοποίησης της υγείας.

Ο πόλεμος για τα εμβόλια, ανέδειξε τον αποκρουστικό και απάνθρωπο χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος που υπερασπίζονται τα αστικά πολιτικά κόμματα με το τραγικό παράδειγμα της Ινδίας όπου υπάρχουν χιλιάδες νεκροί ενώ είναι η χώρα που παράγει τα περισσότερα εμβόλια για τον covid -19.

Στις πλάτες των λαών η νέα καπιταλιστική κρίση

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι η διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης σε επίπεδο ΕΕ με τα νέα πολυετή προγράμματα θα είναι σε βάρος όλων των λαών της ΕΕ.

Τα πακέτα αυτά που εξαγγέλλονται, σημείωσε, θα χρηματοδοτηθούν μέσα από τη φορολογική επιδρομή στους λαούς της Ευρώπης με τους πράσινους και ψηφιακούς φόρους και θα χρηματοδοτήσουν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Προειδοποίησε ότι η χρηματοδότηση αυτή δεν θα είναι χωρίς προαπαιτούμενα και πανευρωπαικά μνημόνια. Ηδη στη χώρα μας, σημείωσε, συζητάμε το πρώτο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, που είναι το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που προβλέπει 10ωρα εργασίας για τους εργαζόμενους.

Οι εξελίξεις αυτές, συνέχισε, επιβεβαιώνουν ότι και μετά από αυτά τα προγράμματα, η οικονομική δραστηριότητα θα συγκεντρωθεί σε λιγότερα χέρια, θα οξυνθεί η ανισομετρία στο εσωτερικό της ΕΕ, θα κλιμακωθεί η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και θα συγκεντρωθεί σε όλο και λιγότερα χέρια, ο πλούτος που παράγεται.

Φτώχεια και περιορισμοί ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων

Ο Ν. Καραθανασόπουλος παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για την αντιλαϊκές επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής στη ζωή των εργαζομένων στις χώρες - μέλη της ΕΕ: Το 50% των εργαζομένων είναι χωρίς συμβάσεις εργασίας, σε 10 χώρες απαγορεύεται ο συνδικαλισμός, δείγμα της “δημοκρατίας” που ευαγγελίζονται οι ευρωενωσιακοί, σε 15 χώρες υπάρχει απαγόρευση των απεργιών ή μέτρα που περιορίζουν το απεργιακό δικαίωμα, όπως στην Ελλάδα, που έγινε με πρωτοβουλία προηγούμενης κυβέρνησης,

Στην ΕΕ, το 25% των παιδιών κάτω των 18 ετών βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού ενώ το φτωχότερο 20% των πολιτών της ΕΕ έχει καθαρό χρέος 4.500 ευρώ κατά κεφαλήν.

Αυτή είναι η μεγάλη αντίφαση, επισήμανε ο κομμουνιστής βουλευτής, που δεν μπορεί να απαντήσει η ΕΕ, ούτε οι αλλαγές που θα γίνουν: ενώ υπάρχουν τόσες δυνατότητες από την ανάπτυξη τεχνολογίας, της επιστήμης και της καινοτομίας για να βελτιωθεί αποφασιστικά η ζωή των εργαζομένων, να δουλεύουν λιγότερο και να αμείβονται περισσότερο, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, αυτή η ψαλίδα συνεχώς να διευρύνεται σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ σε 24 χώρες και 3 ηπείρους

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως αυτή η διακρατική ένωση καπιταλιστικών κρατών που είναι η ΕΕ συνδέεται με την επίθεση απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα, τον περιορισμό των ατομικών και των συλλογικών δικαιωμάτων, τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης για το μοίρασα των αγορών. Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή στρατιωτικές αποστολές από χώρες της ΕΕ υπάρχουν σε 24 χώρες και τρεις ηπείρους. Η ΕΕ αποτελεί το συμπλήρωμα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και βέβαια όλο αυτά τα χαρακτηριστικά είναι δεμένα με τον αντικομμουνισμό που αποτελούν και την επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, με τον ανιστόρητο ισχυρισμό περί της θεωρίας των δύο άκρων, σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Καταλήγοντας ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε πως «Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει Ευρώπη των λαών, οι κομμουνιστές της Ελλάδας δεν έχουν καμία αυταπάτη.

Το ΚΚΕ, επισήμανε, χωρίς να είναι με τους ευρωσκεπτικιστές που αποτελούν την άλλη όψη του ευρωπαϊκού κοσμοπολιτισμού, το έλεγε από την πρώτη στιγμή, από την εποχή ακόμα της ΕΟΚ ότι η ΕΕ είναι μία λυκοσυμμαχία και «η αποδέσμευση από αυτή, πρέπει να συνδυαστεί με γενικότερες ρήξεις και ανατροπές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, γιατί μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στις ανάγκες του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης και του κόσμου».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου