Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Στο ίδιο έργο θεατές


ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2021
 
Τις ώρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κάπνιζαν ακόμα τα αποκαΐδια στα Γεράνεια Ορη. Αυτή η τεράστια πυρκαγιά, που όμοιά της είχε χρόνια να συμβεί, ξεσκέπασε τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας, νέων επιχειρησιακών σχεδίων, κήρυξη ολόκληρων δήμων και δασικών εκτάσεων σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και άλλα παρόμοια που ακουστήκαν τον προηγούμενο μήνα από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο.

Η τεράστια πυρκαγιά αποκάλυψε ότι τα... μεγάλα λόγια ήταν για επικοινωνιακούς λόγους, αφού ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να περιμένεις τον Απρίλη μήνα να καταστρώσεις σχέδια, πόσο μάλλον που αυτά εξαντλούνται στα χαρτιά, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αντίστοιχη πρακτική προετοιμασία.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης... η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα! Κάτι λιγότερα από ψίχουλα δηλαδή, αφού με τα παραπάνω κονδύλια έπρεπε να γίνουν συντηρήσεις των υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών, διάνοιξη νέων, καθαρισμοί δασών και άλλα πολλά. Για να το πούμε αλλιώς, ούτε τα 17,7 εκατ. ευρώ που απαιτούσαν τα Δασαρχεία έφταναν για όλα όσα απαιτούνταν να γίνουν. Ακόμα πιο αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι αυτά τα 1,7 εκατομμύρια είναι περικομμένα κατά 62%, αφού πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια. Αποδεικνύεται η κυβερνητική υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

Η διαπίστωση που διά γυμνού οφθαλμού φαινόταν πριν την πυρκαγιά και που ως μετά Χριστόν προφήτες έκαναν οι υπουργοί που περιόδευαν στα καμμένα πια Γεράνεια Ορη, ήταν ότι το συγκεκριμένο τεράστιο πευκόδασος ήταν «μασίφ», δηλαδή δεν υπήρχε ούτε ένα μέτρο αντιπυρικής ζώνης. Τώρα περίμενε η κυβέρνηση να το διαπιστώσει αυτό; Δεν το διαπίστωσε στην επίσης τεράστια πυρκαγιά της Κινέτας το 2018, που είχε κάψει τότε την άλλη πλευρά του βουνού; Τι είχε πει η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Ακραία καιρικά φαινόμενα, μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης, βλάστηση που ευνοεί την ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς κ.λπ.

Μόλις τρία χρόνια μετά, οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδας γίνονται στο ίδιο έργο θεατές. Το μόνο, κυριολεκτικά το μόνο, που έχει αλλάξει είναι οι αντεστραμμένοι κυβερνητικοί ρόλοι. Αυτό δείχνει και τις διαχρονικές ευθύνες των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει αυτή τη χώρα, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και συνεχίζουν να εφαρμόζουν την ίδια δασοκτόνα, εγκληματική πολιτική με θύματα εκατομμύρια στρέμματα καμένες δασικές εκτάσεις, εκατοντάδες νεκρούς πολίτες, δεκάδες νεκρούς πυροσβέστες, χιλιάδες κατεστραμμένες λαϊκές περιουσίες.

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου. Εχει μόνιμα στον προσανατολισμό του, όχι ευκαιριακά και για επικοινωνιακούς λόγους, την ανάγκη να αποκτήσουν προτεραιότητα τα ζητήματα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας στις διεκδικήσεις, στους καθημερινούς αγώνες του λαού.

Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Ορη απέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι όλοι οι αρνητικοί παράγοντες που συμβάλλουν επί δεκαετίες στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών είναι εδώ, παρόντες και ακόμα πιο επικίνδυνοι. Παραμένουν όλες οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές. Τα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας, η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, η λαϊκή περιουσία και η ανθρώπινη ζωή είναι απροστάτευτα.

Διαρκώς και διαχρονικά το ΚΚΕ εκφράζει την ανησυχία του για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πυροπροστασία της χώρας.

Διαχρονικά το ΚΚΕ ήταν αντίθετο κάθε φορά που νομοθετούνταν μέτρα και υλοποιούνταν αποφάσεις σε βάρος της προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές αλλά και γενικότερα. Ξεχωρίζοντας ως σημείο αναφοράς το 1998, οπότε και έγινε η αντιεπιστημονική διάσπαση της πρόληψης από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, μεταφέροντας την ευθύνη για την κατάσβεσή τους στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Συνάμα αποψιλώθηκαν οι αρμοδιότητες, τα χορηγούμενα κονδύλια αλλά και η οργανική δύναμη της Δασικής Υπηρεσίας για την προστασία των δασών με προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Αντιπυρικές ζώνες, διάνοιξη δασικών δρόμων αλλά και συντήρηση των ήδη υπαρχόντων, δενδροφυτεύσεις ανθεκτικές στη γρήγορη μετάδοση της πυρκαγιάς, άμεση κήρυξη των πληγεισών περιοχών από πυρκαγιά ως αναδασωτέες με απαγόρευση της αλλαγής χρήσης της γης και τόσα άλλα έμειναν μόνο στα χαρτιά.

Η εμπορευματοποίηση της δασικής γης οδηγεί σε σφοδρές αντιθέσεις μεταξύ μεγάλων συμφερόντων και ιδιωτών που επενδύουν με βάση τη δασική γη. Σε αυτό το έδαφος, της εμπορευματοποίησης, της ανυπαρξίας πρόληψης και αναποτελεσματικής καταστολής των πυρκαγιών, αναπτύσσονται οι ανταγωνισμοί για το κέρδος, τον τουρισμό, την αναψυχή, την Ενέργεια, την κατοικία και τις κατασκευές γενικότερα, διαμορφώνονται οι συνθήκες που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών.

Ταυτόχρονα, επειδή στον καπιταλισμό όλα μπαίνουν στη ζυγαριά του κόστους και των κερδών, τα έργα πρόληψης, η ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας, του Πυροσβεστικού Σώματος με προσωπικό και μέσα αντιμετωπίζονται από το κράτος, τις κυβερνήσεις του, την ΕΕ ως κόστος, ως επένδυση δηλαδή που δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα κέρδη για τους καπιταλιστές, γι' αυτό και δεν επιλέγονται, γι' αυτό και δεν αποκτούν ποτέ προτεραιότητα για την πραγματοποίησή τους.

Το ίδιο, εξάλλου, συμβαίνει και με τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, τα αντισεισμικά κ.ά. Αυτό είναι το απάνθρωπο πρόσωπο ενός συστήματος που λογαριάζει την προστασία από τον πόνο και την καταστροφή ως χασούρα από τα κέρδη. Οταν δεν επιλέγουν να δαπανήσουν κονδύλια, αυτά καθόλου τυχαία πάνε κάθε χρόνο στην ενοικίαση ιδιωτικών μέσων αεροπυρόσβεσης, αφού πυξίδα τους είναι η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Να σημειωθεί ότι μετά την καταστροφική πυρκαγιά, το αρμόδιο Υπουργείο, αντί να κατανοήσει τη χρόνια αιτία ανάπτυξης των πυρκαγιών που δεν είναι άλλη από την πρόληψη που απουσιάζει, ανακοίνωσε την αναβάθμιση των ιπτάμενων μέσων με νέας γενιάς α/φ canadair, τρακτόρων χωρητικότητας δεξαμενών 3,5 tn και αύξηση των ενοικιαζόμενων ιδιωτικών ελικοπτέρων πυρόσβεσης, υποστηρίζοντας το αντιεπιστημονικό δόγμα της από αέρος κατάσβεσης των πυρκαγιών τη στιγμή που είναι σε όλους γνωστό ότι οι πυρκαγιές σβήνουν από τις ικανές και σωστά οργανωμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Από την άλλη, διατηρείται η υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος. Δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα μένουν ακινητοποιημένα ακόμα και μέσα στην αντιπυρική περίοδο, γιατί η κυβέρνηση δεν διαθέτει τις αντίστοιχες πιστώσεις. Υπάρχει καθολική απουσία κατάλληλων υποδομών, με έναν πεπαλαιωμένο στόλο οχημάτων, η κατάσταση του οποίου επιβαρύνεται συνεχώς, γιατί δεν υπάρχει σημαντική ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, ανανέωση του στόλου.

Η σημερινή κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί. Οι βασικές λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν συνολικά με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας. Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία, χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής. Χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή της πολιτικής που εντείνει την εμπορευματοποίηση της γης, των δασών.

Η γη και η δασική γη δεν πρέπει να αποτελεί ιδιοκτησία και πηγή πλούτου για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους, που οδηγεί ταυτόχρονα και σε μεγάλες καταστροφές. Πρέπει να είναι κοινωνική ιδιοκτησία, ώστε να αποτελεί πηγή πλούτου για τον λαό μας και αυτός να ιδιοποιείται τα οφέλη από αυτό.

Ο ελληνικός λαός να βάλει στο επίκεντρο του αγώνα του την ανατροπή αυτού του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος που είναι ανίκανο να λύσει ακόμα και τα στοιχειώδη όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τη ζωή και την ασφάλεια του λαού, ενώ αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αφαίρεση εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, στη φοροαφαίμαξη, στη βία και την καταστολή.

Δυναμώνουμε σήμερα την πάλη:

-- Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

-- Να καταργηθεί στο σύνολό του ο Νόμος 4662/2020.

-- Να πραγματοποιηθεί ριζική αλλαγή στην οργάνωση της δασοπροστασίας και της πολιτικής προστασίας, σε επίπεδο προσανατολισμού, δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, της Τοπικής Διοίκησης και ΜΚΟ.

-- Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό όλων των τομέων της πολιτικής προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, με ταυτόχρονο διαχωρισμό του επιχειρησιακού από το διοικητικό προσωπικό του ΠΣ με αντίστοιχες προσλήψεις.

-- Να ανανεωθεί ο εθνικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης με σύγχρονα πτητικά μέσα.

-- Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών - ημιορεινών περιοχών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου