Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Τα χρήματα για το ΝΑΤΟ αυξάνονται, ενώ οι συνθήκες ζωής για τους στρατευμένους χειροτερεύουν


Μετά από 7 χρόνια η Ελλάδα περνά από τη δεύτερη θέση καταλαμβάνοντας την πρωτιά από τις ΗΠΑ στις στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ σε αναλογία προς το ΑΕΠ, με 3,82%, σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Σε ποσά η Ελλάδα αναμένεται να δαπανήσει φέτος περίπου 6,6 δισ. ευρώ, από περίπου 4,4 δισ. πέρυσι. Με αυτήν την αύξηση η χώρα θα εκπληρώσει το 2021, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, και το 2ο κριτήριο: Τουλάχιστον 20% των στρατιωτικών δαπανών να πηγαίνουν για «μείζονες εξοπλισμούς».

Ειδικότερα φέτος η Ελλάδα θα ξοδέψει για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων για τις επιχειρησιακές ανάγκες για την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ το 38,3% των συνολικών δαπανών.

Γι' αυτήν την αισχρή και άκρως επικίνδυνη πρωτιά τόσο για το λαό και τη νεολαία της χώρας μας όσο και για τους λαούς της περιοχής έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια όχι μόνο προσπαθούν να αθωώσουν στο λαό το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αλλά αναγορεύουν τις ιμπεριαλιστικές αυτές συμμαχίες που εκπροσωπούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων τους, σε παράγοντες δήθεν ασφάλειας. Σε όλη τους την ιστορία το μόνο που έχουν προσφέρει, είναι πολέμους, θάνατο και προσφυγιά, επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους ως παραγόντων αστάθειας και συνεχούς ανασφάλειας. Αυτό εξυπηρετούν τόσο το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ, όσο και η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, που ευθυγραμμίζονται πλήρως με τα πρότυπα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Σε αυτήν τη λογική εντάσσεται και η απαράδεκτη αύξηση της θητείας στους 12 μήνες.

ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι!

Είναι δολοφονικές μηχανές και ως τέτοιες έχουν δίκαια αποτυπωθεί στη συνείδηση των λαών. Αυτό επιβεβαιώνεται από την ίδια την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2020 που παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο γγ του, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ένας στους πέντε Έλληνες θέλει έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ ενώ άλλο ένα 20% δεν παίρνει θέση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ίδιας της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας!

8,62 ευρώ/μήνα για τους στρατευμένους

6,6 δισ. ευρώ/χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ!

Την ίδια στιγμή που τα χρήματα που δίνουν στους φαντάρους δεν φτάνουν ούτε για μισό μπουκαλάκι νερό τη μέρα:

- Αυξάνουν τη θητεία, άρα και το κόστος στους 12 μήνες

- Δεν εξασφαλίζουν δωρεάν ούτε τις μετακινήσεις των οπλιτών για τις άδειες

- Για τα περισσότερα στρατόπεδα και τις εγκαταστάσεις η μόνη συντήρηση που έχουν δεχθεί είναι από τις «αγγαρείες» των φαντάρων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα από τις εστίες μικροβίων και το συγχρωτισμό.

- Τα ιατρεία στις μονάδες και τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα από υγειονομικό προσωπικό και τεχνικά μέσα με αποτέλεσμα να φτάνουν στο σημείο να στέλνουν οδοντίατρο να βλέπει νοσούντες από κορονοϊό, όπως πρόσφατα είδαμε σε στρατόπεδο της Αττικής.

Τα ίδια τα στοιχεία κάνουν ακόμα πιο προκλητικό το ότι από το 2014 μέσα στην καπιταλιστική κρίση, με την ανεργία να χτυπά εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, οι ελληνικές κυβερνήσεις, παραδίνοντας η μία τη σκυτάλη στην άλλη, αυξάνουν τις στρατιωτικές δαπάνες σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του ΝΑΤΟ, φτάνοντας μέσα στην πανδημία, με το λαό να μετρά τις πληγές του στην υγεία και τη ζωή, στο εισόδημα και τη δουλειά με δικαιώματα, να ξεπεράσουν και τις ΗΠΑ, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση!

Οι νέοι που σήμερα υπηρετούν τη θητεία τους βλέπουν τις οικογένειές τους την ίδια στιγμή που αναμετριούνται με την ανεργία, την απληρωσιά και το λουκέτο στην επιχείρηση να σηκώνουν και το οικονομικό βάρος της θητείας τους.

Οι ανάγκες για αξιοπρεπή διαβίωση με δικαιώματα κατά την περίοδο της θητείας σωστά προβληματίζουν όλο και περισσότερους νέους. Οι διαμαρτυρίες των στρατιωτών από όλη τη χώρα που δημοσιεύονται είναι πηγή δύναμης, γιατί τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου