Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Εντεινόμενοι ανταγωνισμοί και το κυνήγι του κέρδους αφήνουν εκτεθειμένους τους λαούς


Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Καθώς συνεχίζεται η εξάπλωση του SARS-CoV-2, με πάνω από 177,4 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και 3,839 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους σε όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι στο έδαφος των οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών, της παραγωγής και διανομής εμβολίων και φαρμάκων με σκοπό το κέρδος, στο έδαφος της άμεσα συνδεδεμένης με τα παραπάνω τεράστιας ανισομετρίας στους εμβολιασμούς, εξακολουθούν να μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στην έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην Κοινή Δήλωση της Συνόδου Κορυφής μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, με πάνω από 1 εκατομμύριο και 600.000 θανάτους αντίστοιχα, οι δύο πλευρές αναφέρουν ότι θέλουν να... συνεργαστούν «για τον τερματισμό της πανδημίας και στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων στην παγκόσμια υγεία». Οι αποφάσεις και οι κινήσεις τους βέβαια δεν κατευθύνονται στην προστασία των λαών, ούτε στην ουσιαστική ενίσχυση των εμπορευματοποιημένων δημόσιων συστημάτων Υγείας, αλλά στην ενίσχυση της θέσης τους έναντι των ανταγωνιστών τους μπροστά στις «μελλοντικές προκλήσεις υγείας» που ήδη προβλέπουν.

ΕΕ και ΗΠΑ, που μαζί με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη κρατούν τη μερίδα του λέοντος στα εμβόλια, μετά από μισό χρόνο εμβολιασμών και ενάμιση χρόνο πανδημίας ισχυρίζονται ότι στοχεύουν στην... «προώθηση της δίκαιης και προσιτής πρόσβασης και παράδοσης» εμβολίων, διαγνωστικών τεστ και θεραπειών. «Δεσμεύονται» να στηρίξουν τον μηχανισμό COVAX και να«ενθαρρύνουν περισσότερους δωρητές να διαθέσουν 2 δισ. δόσεις εμβολίων παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του 2021». Παράλληλα «φιλοδοξούμε να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού» ...έως το τέλος του 2022!

Με στόχο την ενίσχυση των κερδών των φαρμακευτικών ομίλων και της θέσης τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα απέναντι σε Κίνα και Ρωσία, συγκροτήθηκε μια κοινή ειδική ομάδα ΕΕ - ΗΠΑ για την «επέκταση της παραγωγής εμβολίων και θεραπευτικών δυνατοτήτων, με τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων παραγωγής, με διατήρηση μιας ανοιχτής και ασφαλούς αλυσίδας εφοδιασμού, αποφεύγοντας περιττούς περιορισμούς στις εξαγωγές και ενθαρρύνοντας την εθελοντική ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας».

Αποφασίστηκε επίσης να ενισχυθεί η συνεργασία για τη «μεταρρύθμιση» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ζήτημα κι αυτό άμεσα συνδεδεμένο με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της «διπλωματίας των εμβολίων» που έχουν εξαγγείλει στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα, ανακοίνωσαν ότι από τα δεκάδες εκατομμύρια που έχουν σε απόθεμα δώρισαν όλα κι όλα... 80 φιαλίδια από το εμβόλιο της «Pfizer» στα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι... «κάθε δόση μετράει»!

Θα καθυστερήσει η έγκριση του «Sputnik V» από τον ΕΜΑ

Μέχρι τον Σεπτέμβρη ή και το τέλος του χρόνου αναμένεται να καθυστερήσει η έγκριση του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» στην ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), σύμφωνα με δημοσιεύματα. Ετσι - και ενώ έχουν προχωρήσει οι νέες συμφωνίες με τη «Pfizer» - περιορίζονται ακόμα περισσότερο οι προοπτικές ένταξης του ρωσικού σκευάσματος στην ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού.

Σύμφωνα με Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο, ο EMA δεν έχει λάβει τα αναγκαία δεδομένα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου και έχει «αναβάλει την έγκρισή του τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβρη».

Από την πλευρά του το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση του «Sputnik V» βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως επίσης ότι «όλες οι πληροφορίες για τις κλινικές δοκιμές έχουν δοθεί και η αξιολόγηση GCP (General Clinical Practice) έχει ολοκληρωθεί με θετική αποτίμηση από τον EMA».

Με διαφορετικές ταχύτητες οι εμβολιασμοί στην Κίνα

Η Κίνα τριπλασίασε τον Ιούνη την ημερήσια χορήγηση εμβολίων, με το 44% του πληθυσμού της να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις για το αν θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα.

Κατά μέσο όρο χορηγήθηκαν 17,3 εκατ. δόσεις τη μέρα έως τώρα τον Ιούνη, συγκριτικά με 4,8 εκατ. τον Απρίλη, καθώς η Κίνα διεύρυνε τη λίστα των εγκεκριμένων εμβολίων σε επτά, προσθέτοντας τρία ακόμα εγχώριας ανάπτυξης, ενώ συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, προχτές χορηγήθηκαν περίπου 19,8 εκατ. δόσεις εμβολίων, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 923,91 εκατ.

Ειδικοί στην Κίνα προειδοποιούν να μην αρθούν τα αυστηρά μέτρα στα σύνορα, εξαιτίας της ανισομετρίας των εμβολιασμών στο εσωτερικό της χώρας. Στις μεγάλες πόλεις - Πεκίνο, Σαγκάη - έχει ανοσοποιηθεί πάνω από το 70% και το 50% των κατοίκων τους, ωστόσο το ποσοστό στις επαρχίες Γκουανγκντόνγκ και Σαντόνγκ παραμένει κάτω από το 20%.

Στο μεταξύ, η χαμηλή μετάδοση της COVID-19 στην Κίνα προκαλεί δυσκολία στην αξιολόγηση της εμβολιαστικής εκστρατείας στη συγκράτηση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Στη Βρετανία και στη Χιλή παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Μόσχα: Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε κλάδους εργαζομένων

Δραματική εξελίσσεται η κατάσταση στη Ρωσία και χτες οι αρχές της Μόσχας αποφάσισαν να καταστήσουν τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για το 60% των εργαζομένων στον τομέα υπηρεσιών, σύμφωνα με διάταγμα, καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σ. Σομπγιάνιν, δήλωσε ότι η κατάσταση εξελίσσεται με δραματικό τρόπο και κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να εμβολιαστούν, καθώς το έχουν πράξει μόνο 1,8 εκατ. άτομα. Στη Μόσχα νοσηλεύονται περίπου 12.000 ασθενείς και η εξάπλωση φτάνει στα επίπεδα ρεκόρ του τέλους του 2020, κατά το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη Ρωσία.

Χτες ανακοινώθηκαν σχεδόν 13.400 νέα κρούσματα και 400 θάνατοι στη Ρωσία σε ένα 24ωρο, ανεβάζοντας τον επίσημο συνολικό αριθμό των θανάτων σε 127.576.

Από τον Δεκέμβρη μόλις 19 εκατ. Ρώσοι, περίπου το 13% του πληθυσμού, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου