Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


18/07/1610

Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο.

18/07/1918

Γεννιέται ο ηγέτης του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής και επικεφαλής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου Νέλσον Μαντέλα (πρώτος Πρόεδρος μετά την κατάργησή του το 1994). 

Πεθαίνει ο Νέλσον Μαντέλα

18/07/1919

Οι σοσιαλιστές-μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΕ συλλαμβάνονται και κατόπιν εκτοπίζονται. Την επόμενη μέρα συλλαμβάνεται και φυλακίζεται και ο διευθυντής του «Ριζοσπάστη».

Κηρύσσεται πανελλαδική απεργία, η οποία προβάλλει και πολιτικά αιτήματα. Παρά τις προσπάθειες των ρεφορμιστών να εκφυλίσουν την απεργία, η κυβέρνηση Βενιζέλου αναγκάζεται υπό την πίεση των εργατών να υποσχεθεί την επανεξέταση της εκτόπισης των σοσιαλιστών συνδικαλιστών.

18/07/1922

Γεννιέται ο Αμερικανός φιλόσοφος Τόμας Κουν.

18/07/1925

Ο Α. Χίτλερ εκδίδει τον πρώτο τόμο του «Ο Αγών μου».

18/07/1925

Εθνικοαπελευθερωτική εξέγερση πραγματοποιείται στη Συρία εναντίον των Γάλλων ιμπεριαλιστών-αποικιοκρατών. Οι συγκρούσεις κράτησαν σχεδόν δύο χρόνια και έληξαν με νίκη των Γάλλων.

18/07/1941

Ο Στάλιν ζητά από τον Τσώρτσιλ το άνοιγμα δεύτερου μετώπου στη Γαλλία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε, παρά 3 χρόνια αργότερα. 

Ξεκινά η Διάσκεψη της Τεχεράνης

18/07/1941

Η ΚΕ του ΠΚΚ(Μπ.) εκδίδει απόφαση για την οργάνωση της αντίστασης στις κατεχόμενες από τους Ναζί περιοχές της ΕΣΣΔ.

18/07/1941

Πεθαίνει ο μουσουργός Διονύσιος Λαυράγκας.

18/07/1950

Αρχίζει στο Έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών η δίκη για παράβαση του Α.Ν. 509, 61 κομμουνιστών και κομμουνιστριών του Δημοκρατικού Στρατού Αθήνας. 

Αρχίζει η δίκη 61 κομμουνιστών για παράβαση του Α.Ν. 509

18/07/1955

Αρχίζει στη Γενεύη η διάσκεψη των αρχηγών των κυβερνήσεων των τεσσάρων μεγάλων δυνάμεων, ΕΣΣΔ - ΗΠΑ - ΒρετανίαΓαλλία, με βασικό θέμα την ειρήνη.

18/07/1956

Ο ΓΓ της ΚΕ του Ουγγρικού Κόμματος Εργαζομένων Ματίας Ράκοσι αντικαθίσταται από τον Έρνο Γκέρο. Η απομάκρυνση του Μ. Ράκοσι δεν άμβλυνε την εσωκομματική διαπάλη, η οποία σύντομα θα κατέληγε σε κυριάρχηση του οπορτουνισμού και την εκδήλωση ανοιχτής αντεπανάστασης.

18/07/1961

Κατά τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΟΚ, στο Γκότεσμπεργκ της Βόννης, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ο.Δ. Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, του Βελγίου και της Ιταλίας τάσσονται υπέρ της δημιουργίας Ένωσης των Ευρωπαϊκών Κρατών και της σύγκλησης Συνόδων Κορυφής σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

Απο την ΕΚΑΧ* στην ΕΕ

18/07/1962

Στρατιωτικό πραξικόπημα σημειώνεται στο Περού. Ο Πρόεδρος Μ. Πράδο ανατρέπεται και αντικαθίσταται από τον στρατηγό Ρ. Πέρεζ.

18/07/1966

Φυλετικές ταραχές ξεσπούν στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ και διαρκούν έως τις 23 του μηνός. Η βίαια καταστολή της αστυνομίας και της εθνοφρουράς είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 30 αφροαμερικανών.

18/07/1983

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ ορίζεται επικεφαλής της δικομματικής Εθνικής Επιτροπής, αρμόδιας για θέματα Λατινικής Αμερικής.

 

 

6 σχόλια:

  1. 18/07/1956

    .....Ο ΓΓ της ΚΕ του Ουγγρικού Κόμματος Εργαζομένων Ματίας Ράκοσι αντικαθίσταται από τον Έρνο Γκέρο. Η απομάκρυνση του Μ. Ράκοσι δεν άμβλυνε την εσωκομματική διαπάλη, η οποία σύντομα θα κατέληγε σε κυριάρχηση του οπορτουνισμού και την εκδήλωση ανοιχτής αντεπανάστασης........ Αν δεν ήταν ο Κόκκινος στρατός εκεί το 1945 η οπορτουνιστική αντεπανάσταση θα είχε πνίξει τα πάντα στο αίμα όπως το 1918. Λούφαξαν και περίμεναν την 5η Μάρτη του 1953 με τον ...θάνατο... του ΣΤΑΛΙΝ. Βρήκαν πρόσφορο έδαφος στο 20ο αντεπαναστατικό συνέδριο του ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων το 1956. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 18/07/1955

    Αρχίζει στη Γενεύη η διάσκεψη των αρχηγών των κυβερνήσεων των τεσσάρων μεγάλων δυνάμεων, ΕΣΣΔ - ΗΠΑ - Βρετανία – Γαλλία, με βασικό θέμα την ειρήνη.......Παράδοση της Αυστρίας στον Καπιταλισμό που μπήκε στο ΤΣΙΡΚΟ των ...αδεσμεύτων.... Μέσα απο την ...ουδέτερη... Αυστρία του ...Χρουτσόφ.... πέρασε η βοήθεια των Καπιταλιστών για την Οπορτουνιστική αντεπανάσταση στην Ουγγαρία του ...Νάγκι... που μέχρι το 1953 ήταν φυλακή.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.imerodromos.gr/arthro-tis-presveiras-tis-koyvas-gia-ton-imerodromo-quot-kratame-psila-ta-lavara-tis-eleytherias-tis-anexartisias-tis-ethnikis-kyriarchias-toy-sosialismoy-kai-tis-allileggyis-me-toys-laoys-toy-kosmoy/ Η Κουβανική Πρεσβεία θα πρέπει να απαντήσει για την καταστροφική πορεία προς τον Καπιταλισμό απο το 2008.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9215999 Το που θα καταλήξουν φαίνεται εδώ.https://www.komep.gr/m-article/918bb6ef-ff2b-11e9-95d7-3ed1504937da/ Μιλάμε καθαρά για Οπορτουνιστική αντεπανάσταση που ανοίγει το δρόμο στην καταστροφή αν δεν τους σταματήσουν ο λαός και οι Κομμουνιστές. ΦΙΝΤΕΛ ΡΑΟΥΛ ΚΑΜΙΛΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 64
    Μεγάλη φωτιά στη Ρώμη καταστρέφει τα δύο τρίτα της πόλης. Ο απολογισμός της καταστροφής είναι τραγικός: η «Αιώνια Πόλη» θα βρεθεί στο έλεος της φωτιάς για έξι ημέρες.

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2731-giati-o-ergatikos-agonas-den-symmetexei-stin-aristeri-protovoulia-dialogou-kai-drasis Οι Χαφιέδες του Μανιαδάκη και συνολικά ο Οπορτουνιστικός στάβλος σε αναβρασμό για την σωτηρία του Καπιταλισμού με το καλύτερο εργαλείο που διαθέτει ...πολιτικά μέτωπα και στάδια...ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ..Καλούμε όλα τα «εκτός των τειχών» Μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, να συστρατευθούμε σ’ αυτόν τον αγώνα. Σήμερα είναι ο Ν. Μπογιόπουλος, αύριο θα είναι κάποιος άλλος δημοσιογράφος ή κάποιο άλλο Μέσο. Αμα οι εχθροί της ελευθερίας κερδίσουν μία φορά, θα πάρει αέρα ο απαυτός τους και οι προσπάθειες φίμωσης θα γίνουν θύελλα. Επαναλαμβάνουμε: Αυτό πρέπει να τελειώσει. Εδώ και τώρα!https://eksegersi.gr/politiki/%CE%B5-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%B4%CE%B5-%CE%B8%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%86%CE%B9%CE%BC%CF%8E%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD/.... Χρειάζεται ενίσχυση της Κοινωνικής συμμαχίες σε Αντικαπιταλιστική Αντιμονοπωλιακή πορεία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και μέσα στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση να εδραιώνεται η πρόταση εξουσίας των Κομμουνιστών για έξοδο απο την Ε.Ε με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Μόνο έτσι τελειώνεις με τον φασισμό χωρίς να προσφέρεις ...Σκαλάκι... στον Καπιταλισμό που πάντα πληρώθηκε με πολύ αίμα απο τους λαούς. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου