Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ και τον Γιάννη Ρίτσο

«Τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό, απ' τη ζωή δεν είναι»... Δεν ήταν ένας απλός στίχος του Ναζίμ Χικμέτ ο τίτλος του αφιερώματος που διάλεξαν οι ΚΝΕ και η ΚΝ Τουρκίας για το αφιέρωμα στους δικούς μας, τους δυο μεγάλους κομμουνιστές ποιητές από τις δυο πλευρές του Αιγαίου: τον Χικμέτ και τον Γιάννη Ρίτσο που μετέφρασε τον Χικμέτ στα ελληνικά.

Φώτισαν τις κοινές αξίες και την ανάγκη κοινής πάλης των λαών και της νεολαίας, την πεποίθηση ότι οι λαοί έχουν την δύναμη να τα καταφέρουν. Κι ήταν η καλύτερη συνέχεια για το πρόγραμμα του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, μετά την συγκλονιστική συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης που η εικόνα της θα μείνει αξέχαστη, δίπλα στη θάλασσα, με τις κόκκινες σημαίες ν΄ανεμίζουν.

Κάπως έτσι, με την «πιο όμορφη θάλασσα» άρχισε το ταξίδι στις μελωδίες του Θάνου Μικρούτσικου που βοήθησαν να μπει η ποίηση του Χικμέτ σε κάθε στόμα εδώ και πολλές γενιές και μέχρι σήμερα. Και κάπως έτσι συνεχίσαμε με τις ερμηνείες της Πολυξένης Καράκογλου για... μια καρδιά που πάντα στην Ελλάδα τουφεκίζεται, για του 10.000 σύντροφους του Μουσταφά, που μαζί τραγουδούσε όλη η κατασκήνωση κι αγκάλιαζε με το ζεστό της χειροκρότημα, που άλλοτε γινόταν ρυθμικό για να συνοδέψει τα τραγούδια ή εμπλέκονταν μαζί με συνθήματα όπως «ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Μετά η σκυτάλη πέρασε στους Τούρκους συντρόφους για να ακουστούν οι στίχοι του Χικμέτ σε υπέροχες μελωδίες στη γλώσσα του. Και πάλι το ρυθμικό χειροκρότημα, ζεστό, ενθουσιώδες, συντρόφευε το συγκρότημα.

Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης ανέβηκε στη συνέχεια στη σκηνή για να μας θυμίσει την υπέροχη δουλειά μελοποίησης του Μάνου Λοΐζου στον Χικμέτ, για... τις λάμψεις πέρα όπου μπαρκάρουνε τις αγελάδες στα σφαγεία, για τον Κερέμ που μας λέει «πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη», γιατί... «η ζωή δεν είναι παίξε γέλασε». Κι έπειτα ήταν και η μουσική του Ζουλφί Λιβανελί για τον Κερέμ, που ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο με το μπιτ του το αφιέρωμα.

Συντελεστές του αφιερώματος ήταν οι: Δημήτρης Ανδρονιάδης (πιάνο, ακορντεόν, επιμέλεια αφιερώματος), Παύλος Παπαναστασάτος (κιθάρα), Περικλής Μαλακατές (μπάσο), Χρήστος Γκόντζος (μπουζούκι), Θανάσης Ζαχαρόπουλος (κλαρινέτο), Παναγιώτης Βήτος (κρουστά).

Και οι: Mevhibe Kardelen Pιnar (βιολί), Gϋnselin Seda Cetinkaya (φωνή), Volkan Bora Ugur (κιθάρα), Gϋnes Yϋzak (κλασική κιθάρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου