Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Ένας αποκρουστικός καυγάς και οι αιτίες που είναι ακόμα εδώ...


3 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την φοβερή πυρκαγιά που ξεκίνησε από το βουνό της Πεντέλης και κατέστρεφε ανεξέλεγκτα ό,τι έβρισκε μπροστά της, εξαιτίας των εγκληματικών ελλείψεων σε πρόληψη και πυροπροστασία. Εν έτει 2018 στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, εκεί που εδρεύουν όλες οι κρίσιμες και νευραλγικές υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, χάθηκαν δεκάδες άνθρωποι.

Η τραγική αυτή επέτειος έγινε και φέτος αφορμή για να στηθεί ένας αποκρουστικός καυγάς ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, δυο κόμματα, δηλαδή, που είτε από τη θέση της κυβέρνησης, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης, υπηρετούν και προωθούν όλες αυτές τις πολιτικές που οδήγησαν στο δραματικό αποτέλεσμα του Ιουλίου του 2018, δηλαδή την εμπορευματοποίηση της γης, την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις στην πυροσβεστική και τους άλλους αρμόδιους φορείς κ.λπ.

Αυτός ο καυγάς δεν είναι καινούριος. Ξεκίνησε κυριολεκτικά “πάνω στα πτώματα”, την επόμενη μέρα της καταστροφής. Η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η “πρώτη φορά αριστερά”, απογείωσε τη λογική της “ατομικής ευθύνης”, για να έρθει να την “τερματίσει” σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Από το «εσύ φταις που κάηκες, γιατί ζούσες σε αυθαίρετο», πήγαμε στο «εσύ φταις που κόλλησες κορονοϊό γιατί δεν τηρούσες τα μέτρα» και πλέον «γιατί δεν εμβολιάστηκες». Τόσο μεγάλες είναι οι διαφορές τους...

Ούτε λόγος για την προκλητική κάλυψη που έχουν δώσει όλες οι κυβερνήσεις στις αυθαίρετες βίλες των πλουσίων μέσα σε δασικές εκτάσεις ή “πάνω στο κύμα”. Ούτε λόγος για τα απανωτά νομοσχέδια που έχουν ψηφίσει και επιτρέπουν τη δόμηση και επιχειρηματική δράση, την ανέγερση ξενοδοχείων πρακτικά παντού. Ούτε λόγος για το γεγονός ότι απουσιάζει ένα κεντρικό, κρατικό σχέδιο κάλυψης της ανάγκης του λαού στη στέγαση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και πολλές λαϊκές οικογένειες που προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημά τους όπως-όπως. Και, φυσικά, όλα αυτά τσουβαλιάζονται με αυθαίρετο τρόπο κάτω από τον τίτλο “αυθαίρετα”.

Η υποκρισία τους αποδείχθηκε περίτρανα από το γεγονός ότι λίγους μήνες μετά την καταστροφή και αφού μάζεψαν 10 κάμερες για να γκρεμίσουν 1-2 φράχτες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε πάλι νομοσχέδιο για τακτοποίηση αυθαιρέτων με την καταβολή ενός χρηματικού ποσού... Από την άλλη, η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ ονομάζει “ευκαιρίες ανάπτυξης” τα ξενοδοχεία και τις βίλες που έφραζαν τον δρόμο προς τη θάλασσα και χαρακτηρίζονταν τότε “παγίδες θανάτου”.

Τι άλλο έφταιξε για την καταστροφή;

“Η κλιματική αλλαγή”!, απαντούσε και απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ... Δεν ήταν, λένε, μια απλή πυρκαγιά, ήταν “πυροθύελλα”, κάτι που “δεν αντιμετωπίζεται με τίποτα”, όπως συμπληρώνουν με στόμφο. Πολύ καλή λογική, όμως όχι για τον 21ο αιώνα, αλλά για τον Μεσαίωνα ή για άλλες εποχές, όταν τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα ονομάζονταν “θεομηνίες”, επειδή δεν μπορούσαν να τα εξηγήσουν και να τα αντιμετωπίσουν. Είναι η ίδια “προοδευτική” λογική με αυτή της ΝΔ, που ονόμαζε τον κορονοϊό “αόρατο εχθρό” για να αποφύγει τις ευθύνες της για τα μέτρα που δεν πήρε. Και αυτό σε μια εποχή που όχι μόνο μπορούμε να δούμε έναν ιό στο μικροσκόπιο, αλλά, όπως αποδείχθηκε, μπορούμε να τον αποκωδικοποιήσουμε και να ετοιμάσουμε εμβόλιο εναντίον του μέσα σε λίγους μήνες. Τεράστιες οι διαφορές τους και εδώ...

Αντίστοιχα, σήμερα, υπάρχει η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη που επιτρέπει να προβλεφθεί τόσο η πιθανότητα ξεσπάσματος μιας πυρκαγιάς, όσο και η πορεία της, αλλά και να αντιμετωπιστεί με πολύ καλύτερους όρους από ό,τι γίνεται, τόσο με μέτρα πρόληψης, όσο και με μέσα καταστολής. Ο λόγος που δεν συμβαίνει είναι ότι όλα αυτά έχουν κόστος, χωρίς να αποφέρουν κέρδος. Και το κέρδος είναι στο σύστημα που ζούμε ο απόλυτος κριτής για το αν θα γίνει κάτι ή δεν θα γίνει... Πόσο πιο καθαρά να το πει η ΕΕ, απ’ ό,τι το λέει στα επίσημα κείμενά της: “συμφέρει περισσότερο να προστατεύουμε μόνο τις περιουσίες των πλουσίων και να αποζημιώνουμε τους φτωχούς μόλις καταστραφούν”... Έτσι η επίκληση στην κλιματική αλλαγή, ενώ θα έπρεπε να είναι ένας παραπάνω λόγος για να ληφθούν μέτρα, μένει να χρησιμοποιείται απλά ως δικαιολογία ή για την προώθηση των επενδύσεων των “πράσινων αρπακτικών”, που καμία σχέση δεν έχουν με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ΝΔ από τη μεριά της ως αντιπολίτευση καπηλεύτηκε με άθλιο τρόπο την τραγωδία τόσων οικογενειών, προκειμένου να την κάνει σκαλοπάτι για να επανέλθει στη διακυβέρνηση. Έχυσε τόνους από κροκοδείλια δάκρυα, μιλούσε όλη τη μέρα για κυβερνητικές ευθύνες με τρόπο που, φυσικά, άφηνε απ' έξω την ουσία. Είτε τις περιόριζε στο πρόσωπο της Δούρου είτε επικέντρωνε στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από την τότε κυβέρνηση και στο αν ήξεραν ή δεν ήξεραν για τους νεκρούς την ώρα που έκαναν έκτακτη σύσκεψη...

Σήμερα την είδαμε πάλι να “φορά τα μαύρα” με αφορμή την επέτειο, την ώρα που, από την πολλή ευαισθησία της, πετά στον δρόμο τις 20 πυρόπληκτες οικογένειες που έχουν απομείνει να φιλοξενούνται στα στρατόπεδα στο Ζούμπερι, ενώ το κράτος δεν έχει φροντίσει ούτε για την πλήρη αποκατάσταση των σπιτιών τους ούτε να δοθούν τα ψίχουλα για το επίδομα ενοικίου.

Το 2018 διαπιστώθηκε από όλους, με τραγικό τρόπο, ότι ολόκληρη η Ανατολική Αττική με 500.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι το καλοκαίρι αυξάνονται, δεν έχει ούτε ένα κρατικό νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας είναι λίγα και ανεπαρκή χωρίς γιατρούς βασικών ειδικοτήτων. Τα ασθενοφόρα μετέφεραν τους πυρόπληκτους στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο στην Ελευσίνα! Τι λέει για αυτό σήμερα η “ευαίσθητη” ΝΔ; Ότι είναι απόλυτα λογικό και μάλιστα πρέπει να κλείσουν κι άλλα νοσοκομεία, με το αντιεπιστημονικό κριτήριο ότι δεν γίνεται να υπάρχουν δύο σε απόσταση 30 χιλιομέτρων...

Και βέβαια, σε κάθε φυσική καταστροφή, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να τα ρίξει και αυτή στην “κλιματική αλλαγή”, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζει που δήθεν δικαιώνεται και να συμπληρώνει δειλά-δειλά τα περί “ανικανότητας του επιτελικού κράτους” τονίζοντας παράλληλα με νόημα προς το κεφάλαιο ότι αυτός δεν θα κάνει την ανεύθυνη αντιπολίτευση που έκανε η ΝΔ πάνω σε τέτοια ζητήματα...

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό του λαού της Ανατολικής Αττικής

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ήταν μπροστά στην προσπάθεια κατάσβεσης της φονικής πυρκαγιάς, στη μάχη για να σωθούν ζωές, όταν το αστικό κράτος είχε χάσει την μπάλα. Ήταν μπροστά στην οργάνωση της αλληλεγγύης μέσα από τα εργατικά σωματεία και τους φορείς τις πρώτες δύσκολες μέρες. Στη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης και αποζημίωσης από το κράτος. Ο “Ριζοσπάστης”, ο “Οδηγητής”, ο 902.gr έχουν πραγματοποιήσει και δημοσιεύσει δεκάδες ρεπορτάζ που αποκάλυψαν τα μεγάλα προβλήματα των κατοίκων, την ανεπάρκεια των μέτρων που εξαγγέλθηκαν, την καθυστέρηση στην υλοποίησή ακόμα και αυτών.

Μακριά από κοκορομαχίες, στις οποίες συνήθως επιδίδονται όσοι μοιάζουν στα βασικά, οι κομμουνιστές ανέδειξαν και αναδεικνύουν τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους, αλλά και τη μόνη διέξοδο για να μην ξαναζήσουμε άλλο “Μάτι”: την πάλη για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που είναι ασυμβίβαστη με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

 

1 σχόλιο:

  1. Αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της γης η καλύτερη τιμή στη μνήμη όσων χάθηκαν
    ....
    https://gkagkarin.blogspot.com/2021/07/blog-post_54.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου