Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


25/07/1814

Ο Βρετανός μηχανικός και εφευρέτης Τζορτζ Στέφενσον πατεντάρει την ατμομηχανή.

25/07/1822

Τα ξημερώματα της 25ης Ιούλη η πρώτη τουρκική φάλαγγα, καθώς έφτανε στα Δερβενάκια, αιφνιδιάζεται και διαλύεται από τους Έλληνες επαναστάτες. Ο Δράμαλης με τον υπόλοιπο στρατό του αποφασίζει να φύγει από τον Αγιο Σώστη. Εκεί τους περίμενε το δεύτερο χτύπημα του Κολοκοτρώνη. Η φοβερή στρατιά του Δράμαλη αποδεκατίστηκε, χιλιάδες Τούρκοι σκοτώθηκαν. Η καταστροφή του Δράμαλη ήταν ολοκληρωτική.

25/07/1893

Εγκαινιάζεται η Διώρυγα της Κορίνθου. Για τη διάνοιξή της, που συντελέστηκε τμηματικά από το 1882 έως το 1893, δούλεψαν συνολικά πάνω από 2.500 εργάτες. «Κοινωνικές εντάσεις» ξέσπασαν το 1889, όταν η Διεθνής Εταιρία του Ισθμού χρεοκόπησε και εκατοντάδες εργάτες βρέθηκαν χωρίς δουλειά από τη μια μέρα στην άλλη. Η κυβέρνηση έστειλε μάλιστα στρατιωτικό απόσπασμα στον Ισθμό για να «προληφθούν εξεγέρσεις».

25/07/1894

Ξεκινά ο Α’ ιαπωνοκινεζικός πόλεμος, ο οποίος έληξε στις 17/4/1895 με νίκη των Ιαπώνων. Η Κορεατική χερσόνησος περνά στην «σφαίρα επιρροής» της Ιαπωνίας.

25/07/1905

Γεννιέται ο Βούλγαρος συγγραφέας Ελίας Κανέτι, που το 1981 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

25/07/1919

Με μήνυμά της προς τον κινεζικό λαό η Σοβιετική κυβέρνηση δηλώνει πως παραιτείται από όλες τις κατακτήσεις και τα προνόμια που είχε η τσαρική Ρωσία στην Κίνα.

25/07/1922

Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιαπωνίας.

25/07/1929

Με τη θετική ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών και των δύο αστικών κομμάτων, του Λαϊκού και του Κόμματος των Φιλελευθέρων, το βενιζελικό Ιδιώνυμο γίνεται νόμος του κράτους (Ν.4229/1929). 

«Ιδιώνυμο»

Ελευθέριος Βενιζέλος, ηγέτης της αστικής τάξης και απηνής διώκτης του ΚΚΕ

25/07/1934

Φασιστικό πραξικόπημα επικρατεί στην Αυστρία. Δολοφονείται ο καγκελάριος Ντόλφους.

25/07/1935

Στη Μόσχα συνέρχεται το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από κομμουνιστικά κόμματα 65 χωρών. 

7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς

25/07/1943

Στις Σέρρες στο βουλγαρικό στρατοδικείο δικάζεται ομάδα κομμουνιστών, από τους οποίους οι Κ. Πορτάλης, Σ. Ζαργάλης, Γ. Παύλος, Σ. Ροδόπουλος, Ι. Κωνσταντινίδης, Ν. Βοζακίδης καταδικάζονται σε θάνατο.

25/07/1943

Ολοκαύτωμα στη Μουσιωτίτσα της Ηπείρου. Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής δολοφονούν και τους 154 κατοίκους του. 

Ολοκαύτωμα στη Μουσιωτίτσα της Ηπείρου

25/07/1946

Έξι μόλις μέρες πριν τη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού οι ΗΠΑ πραγματοποιούν πυρηνική δοκιμή στην ατόλη Μπικίνι ως ένδειξη δύναμης.

25/07/1946

Με υπουργικό διάταγμα καθαιρείται η διοίκηση της ΓΣΕΕ.

25/07/1947

Δύο τάγματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στα Γρεβενά.

25/07/1947

Άγρια σφαγή από χωροφύλακες 30 γυναικών στη Νιγρίτα. Σφάζουν ακόμη και βρέφη 6 μηνών.

25/07/1952

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στηριζόμενο -σε μεγάλο βαθμό- σε πληροφορίες στελεχών από την Ελλάδα, καθώς και στην πρωτοβουλία του Πλουμπίδη να δημοσιοποιήσει επιστολή με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, ενώ υπεύθυνος ήταν ο Μπελογιάννης, βγάζει απόφαση «για τον Νίκο Πλουμπίδη (Μπάρμπα)», με την οποία τον διαγράφει, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρούς, άδικους και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς (του προδότη, του χαφιέ, κλπ.).

Όπως και έγινε 4 χρόνια μετά, από την 9η Ολομέλεια του Κόμματος το 1958. 

Π.Γ. του ΚΚΕ «για τον Νίκο Πλουμπίδη (Μπάρμπα)»

25/07/1962

Μαχητικό συλλαλητήριο χιλιάδων σταφιδοπαραγωγών του Ηρακλείου της Κρήτης ενάντια στην εξευτελιστική τιμή που όρισε η κυβέρνηση για τη σταφίδα εξελίσσεται σε διαδήλωση και εισβολή στη Νομαρχία, όπου οι αγρότες έκαψαν έπιπλα και αρχεία.

25/07/1967

Πεθαίνει ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης.

25/07/1974

Επιστρέφουν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τη Γυάρο. Στο Πόρτο Ράφτη όπου αποβιβάζονται γίνονται δεκτοί με θερμές εκδηλώσεις από χιλιάδες συγκεντρωμένου λαού.

25/07/1984

Ένα εκατομμύριο Γάλλοι διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Μορουά.

 

 

5 σχόλια:

  1. 25/07/1935

    Στη Μόσχα συνέρχεται το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από κομμουνιστικά κόμματα 65 χωρών. .......... Η 3η Κ.Δ των ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ φτιάχτηκε το 1919 μετά την προδοσία της 2ης που πέρασε στον Σοσιαλσωβινισμό. Αυτή την μέρα του 1935 έγινε το ίδιο με την 3η. Ξεκίνησε η καταστροφή της με το καλύτερο εργαλείο του Καπιταλισμού τα ...πολιτικά μέτωπα και στάδια.. Ο ΕΛΙΓΜΟΣ των Λαικών Μετώπων έπρεπε να εφαρμοστεί με την νικηφόρα γραμμή των Μπολσεβίκων Κοινωνική Συμμαχία Σοσιαλφασισμός. Θα εξασφάλιζε την ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ των Κ.Κ θα έκαναν όσους Ελιγμούς χρειαζόταν και με το τελείωμα του Ιμπεριαλιστικού πολέμου το κάθε Κ.Κ θα διεκδικούσε την εξουσία π.χ ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1944. Θα είχαν αποσπαστεί πολύ περισσότερες χώρες απο τον καπιταλισμό απο αυτές που απόσπασε αποκλειστικά ο κόκκινος στρατός και θα μπαίναμε στην μετά το 1945 εποχή με πολύ καλύτερους όρους. Η 5η Φάλαγγα του οπορτουνισμού κατέστρεψε τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 25/07/1952

    Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στηριζόμενο -σε μεγάλο βαθμό- σε πληροφορίες στελεχών από την Ελλάδα, καθώς και στην πρωτοβουλία του Πλουμπίδη να δημοσιοποιήσει επιστολή με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, ενώ υπεύθυνος ήταν ο Μπελογιάννης, βγάζει απόφαση «για τον Νίκο Πλουμπίδη (Μπάρμπα)», με την οποία τον διαγράφει, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρούς, άδικους και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς (του προδότη, του χαφιέ, κλπ.).

    Όπως και έγινε 4 χρόνια μετά, από την 9η Ολομέλεια του Κόμματος το 1958. .......... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στη μη υποψηφιότητα του Ν. Μπελογιάννη είναι γενικά γνωστό ότι ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η επιμονή του Μιχάλη Κύρκου, ο οποίος απειλούσε και εξεβίαζε με αποχώρηση από την ΕΔΑ, στην περίπτωση που αποφασιζόταν η υποψηφιότητα του Μπελογιάννη.

    Βεβαίως, δεν ήταν μόνο ο Μ. Κύρκος που αντιδρούσε. Σύμφωνα με μαρτυρίες υπήρχαν κι άλλοι, όχι μόνο συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ αλλά και κομμουνιστές. Οπως γράφει ο Σπ. Λιναρδάτος - ένας απ' αυτούς που επικροτούν τη μη υποψηφιότητα του Μπελογιάννη - «φοβόντουσαν ότι έτσι θα δώσουν επιχειρήματα να διαλυθεί η ΕΔΑ σαν συνδεδεμένη με τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ»!2

    Γράφει σχετικά ο Σπ. Λιναρδάτος: «Αντιδρούν επίσης μερικά από τα στελέχη του ΚΚΕ που έχουν βγει από την εξορία και είναι νόμιμα (Αντώνης Μπριλάκης, Πότης Παρασκευόπουλος, Γιάννης Φιλίνης). Σε μια σύσκεψη στο σπίτι του στρατηγού Μάντακα στην οδό Δεινοκράτους, φέρνει το θέμα ο Δ. Μαριόλης. Ο Πασαλίδης διατυπώνει αμέσως τις αντιρρήσεις του. Ο Μιχάλης Κύρκος λέει: "Τα τινάζετε όλα στον αέρα". Ο Σπηλιόπουλος και ο Μάντακας συμφωνούν. Οι άλλοι όμως επιμένουν να μην μπουν οι υποψηφιότητες. Ο Ζάκκας δηλώνει ότι αποχωρεί. Πραγματικά αποχωρεί και δεν παίρνει μέρος στις συσκέψεις της ΕΔΑ. Εκείνο το βράδυ ο Γιάννης Κοκορέλλης προτείνει να δοθεί στον Τύπο ανακοίνωση ότι ο "Δημοκρατικός Συναγερμός" (νόμιμη έκφραση του ΚΚΕ) αποχώρησε από την ΕΔΑ. Για μια βδομάδα όμως επικρατεί διάλυση...».3

    Το μόνιμο μοτίβο που λέγεται και γράφεται, απ' όσους εγκρίνουν τη στάση του Μ. Κύρκου και άλλων, είναι ότι προσπαθούσαν μ' αυτόν τον τρόπο να παρεμποδίσουν τη διάλυση της ΕΔΑ, να μη δώσει δηλαδή η ΕΔΑ πρόσχημα στους κατασταλτικούς μηχανισμούς που επεδίωκαν να τη θέσουν εκτός νόμου. Ωστόσο, κανένας από τους παραπάνω δεν απαντά στο απλό γεγονός: Γιατί ο Μ. Κύρκος αποχώρησε από την ΕΔΑ - μαζί με τον Λ. Καραμαούνα - λίγους μήνες αργότερα, αφού στο μεταξύ είχε εκλεγεί βουλευτής; Αν, ο λόγος της άρνησής του να συμφωνήσει με την υποψηφιότητα Μπελογιάννη, ήταν ο κίνδυνος διάλυσης της ΕΔΑ, τότε γιατί αποχώρησε; ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5015960 Η Πρόταση να είναι στα ψηφοδέλτια της ...ΕΔΑ... το 1951 ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ ήταν του ίδιου του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Αυτοί που τους αρνήθηκαν την σωτηρία με λύσσα που μετέδιδαν ψεύτικες πληροφορίες στην ηγεσία αφού επικράτησαν το 1956 με Ρεβιζιονιστική παρέμβαση τον ...αποκατέστησαν... το 1958 για να σπιλώσουν τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Οτι ακριβώς συνέβη με την περίπτωση του ΑΡΗ. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://www.efsyn.gr/politiki/2803_enas-mensebikos-poy-den-tin-prodose Ο ...Μεγάλος ...ιστορικός.... της Αυγής των συντακτών του σύριζα μας πληροφορεί πως ο Αντικομουνιστής Μενσεβίκος ΥΠΕΞ το 1921 που πολέμησε ενάντια στους Μπολσεβίκους και έστειλε στον θάνατο Πλουμπίδη Μπελογιάννη δεν πρόδωσε ποτέ την επανάσταση των Μπολσεβίκων. ...Αξιος ο μισθός του...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου