Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό


Οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό ήταν από τα βασικά στοιχεία των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που προωθούνται εδώ και πολλά χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, πάνω στις κατευθύνσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να ικανοποιηθούν οι διακηρυγμένες απαιτήσεις του κεφαλαίου σε δύο βασικούς άξονες:

-Την απαλλαγή του από την υποχρέωσή στην Κοινωνική Ασφάλιση (Κ.Α) και

-Τη δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας με την ιδιωτικοποίησή της.

Σε αυτό το πλαίσιο όλες οι κυβερνήσεις προώθησαν αλλαγές που συρρίκνωσαν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, μειώνοντας συντάξεις, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας, μειώνοντας παροχές και εμπορευματοποιώντας όλο και περισσότερο το κομμάτι της Υγείας.

Κανείς δεν ξεχνάει τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, όταν προχωρούσε σε περικοπές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εφαρμόζοντας τα προαπαιτούμενα των μνημονίων προς όφελος του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Η αλληλοσυμπλήρωση των κυβερνήσεων στην επίθεση στην Κ.Α και ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό της χαρακτήρα είναι παροιμιώδης.

Ο νόμος Κατρούγκαλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε ανέπαφο το περιεχόμενο της στρατηγικής και τον αντιασφαλιστικό χαρακτήρα των προηγούμενων νόμων, ενισχύοντας την πλευρά της ανταποδοτικότητας των συντάξεων, που εισήχθηκε ως έννοια για πρώτη φορά με το νόμο Σιούφα, στα αρχές της δεκαετίας του ΄90 και ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο της ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές της κυβέρνησης της ΝΔ, με επίκεντρο την επικουρική ασφάλιση, υπηρετούν ακριβώς αυτή τη βασική στόχευση, την ιδιωτικοποίηση.

Παρά τις διαβεβαιώσεις για εγγύηση των συντάξεων, για λύση του Ασφαλιστικού, η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιώντας ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων προχωρά επιθετικά στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης μέσω του κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

Από 1.1.2022 όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην επικουρική ασφάλιση θα διαχωρίζονται από το μέχρι σήμερα σύστημα ασφάλισης και οι εισφορές τους θα καταχωρούνται στον ατομικό τους κουμπαρά. Το αν και πόση σύνταξη θα πάρουν δεν είναι καθόλου εγγυημένο. Θα γνωρίζουν τι πρέπει να πληρώνουν για επικουρική, αλλά θα περιμένουν πού θα κάτσει η λοταρία για να δουν τι και αν θα πάρουν...

Το παράδειγμα της «ΑΣΠΙΣ», πριν λίγα χρόνια, δεν επιτρέπει σε κανέναν ασφαλισμένο να υιοθετήσει την κάλπικη επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. Η σύνταξη θα είναι εξαρτώμενη της απόδοσης των επενδύσεων που θα χρηματοδοτήσουν οι εισφορές τους.

Με τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων και τα αποθεματικά της επικουρικής ασφάλισης θα μπει ζεστό χρήμα στις τσέπες των επενδυτών.

Με τον ιδρώτα των εργαζομένων και τις εισφορές τους εύκολα κάνουν μαγκιές και επενδύσεις οι επιχειρηματίες και διάφοροι επενδυτές, με λεφτά και τους κόπους άλλων (των εργατών) κάνουν τον «νοικοκύρη»...

Χαμένοι θα βγουν και οι νυν ασφαλισμένοι με το χρηματοδοτικό κενό που θα εμφανιστεί στα ασφαλιστικά ταμεία, πράγμα που σημαίνει ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι και οι μελλοντικοί με το σημερινό σύστημα ασφάλισης θα βρεθούν εκ νέου στον κίνδυνο περικοπής των συντάξεών τους.

Η επιθετική προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης στα πρότυπα του Ασφαλιστικού του Πινοσέτ εξασφαλίζει νέο πεδίο κερδοφορίας και μεγαλύτερη πελατεία στα διάφορα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συναινέσουν στις νέες αντεργατικές και αντιασφαλιστικές αλλαγές. Χρειάζεται να αγωνιστούν για κοινωνική ασφάλιση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Είναι οι μοναδικοί που χρηματοδοτούν την κοινωνική ασφάλιση με την εργασία τους και έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουν τον ιδρώτα της δουλειάς τους.

 Του Γιάννη Τασιούλα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

(Αναδημοσίευση από την Κυριακάτικη kontra news)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου